25n
25N
25N

El PPCV recorre a l'Audiència Nacional per a conéixer les dades de Covid en residències davant "l'apagada informativa"

El PPCV recorre a l'Audiència Nacional per a conéixer les dades de Covid en residències davant "l'apagada informativa"
07/11/2020 -

El PPCV ha presentat un recurs contenciós administratiu davant l’Audiència Nacional per a saber dades de contagis i morts de Covid-19 en residències valencianes, tant entre residents com entre el personal, davant l'”apagada informativa” del vicepresident segon del Govern, Pablo Iglesias, i el ministre de Sanitat, Salvador Illa. Així mateix, la petició denuncia la “falta de transparència i reiterada ocultació d’informació per part de la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra”.

La portaveu de Política Social i sotssecretària regional del PPCV, Elena Bastidas, ha defensat que la formació ha presentat “des de fa mesos” en Les Corts “nombroses” peticions per a accedir a les dades relacionades amb la Covid-19 en les residències de la Comunitat Valenciana, on, segons ha indicat, “ja han mort més de 640 residents”.

“L’absència de transparència i resposta ha portat al PPCV a recórrer al Govern d’Espanya i presentar el 3 de setembre dos escrits dirigits al ministre de Sanitat, Salvador Illa, i al vicepresident segon, Pablo Iglesias, perquè facilitaren al PP la informació que Oltra nega des de fa mesos.”, ha detallat Bastidas.

La dirigent ‘popular’ ha assegurat que “el silenci i l’opacitat del Govern ha portat al PPCV a haver de recórrer a l’audiència Nacional per a poder accedir a unes dades que la societat té dret a conéixer”.

Així, la formació ha presentat un escrit davant l’Audiència Nacional per a “defensar el dret democràtic d’accés a la informació pública a l’empara de la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern”.

Bastidas ha remarcat que el sistema d’informació que va marcar com a obligatori a través de l’Ordre SND/275/2020 de 23 de març, obligava les comunitats autònomes a subministrar les dades relacionades amb l’evolució de l’epidèmia en les residències. Per aquest motiu, ha defensat que el Govern d’Espanya “té la informació sol·licitada perquè Oltra estava obligada a facilitar-la”.

Amb aquest recurs contenciós administratiu, el PPCV sol·licita saber el nombre de contagis i morts de Covid-19 tant entre els residents com entre el personal en cadascuna de les residències de persones majors, de titularitat pública i privada, en l’àmbit de la Comunitat Valenciana entre l’1 de gener de 2020 i la data de registre.

Així mateix, el PP ha sol·licitat saber els criteris d’ingrés hospitalari de les persones majors residents en els centres públics de la Comunitat que es contagien per Covid-19, amb o sense símptomes, “tenint en compte que en alguns departaments de salut s’ha ordenat al personal que se’ls separe i guarden quarantena mentre en uns altres s’ingressa en hospitals a les persones en les mateixes condicions”.

La formació insta a conéixer els protocols d’actuació i “si existien protocols que garbellaven a l’hora d’enviar a residents a l’hospital”, perquè, han remarcat, existeix una denúncia formulada per la patronal de les residències espanyoles CEPAs en la qual es recull que es podrien haver fet garbellats en la Comunitat.

“Volem saber quins protocols es van seguir en les residències i poder actuar, diagnosticar i radiografiar la situació per a poder prevenir situacions similars”, ha afirmat Bastidas.

El PPCV ha denunciat que “per al Consell i el Govern de Sánchez les dades de les residències són un tema tabú”. “No pot ser que la vicepresidenta porte mesos negant-se a donar la informació sobre les residències”, ha criticat, alguna cosa que a l’oposició “li sembla sospitós”, i ha assenyalat que el PPCV “ha hagut de recórrer al Síndic de Greuges perquè Oltra acabe amb aquest silenci”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tretze + vint =