El PPCV demana posar en marxa un Programa d'Investigació Post-Covid dotat amb 10 milions d'euros

Guardar

zaplana ep
zaplana ep

El portaveu de Sanitat del grup parlamentari 'popular', José Juan Zaplana, ha demanat la creació immediata d'un programa d'investigació Post-Covid-19 que contemple un Comité de Seguiment on tinguen cabuda representants de tot el sector universitari i científic i que compte amb un pressupost de 10 milions d'euros perquè la Comunitat "estiga a l'avantguarda en futurs rebrots o pandèmies".

Segons ha explicat el PP en un comunicat, es tracta de crear "un programa transversal de treball entre els instituts, universitats i fundacions científiques d'àmbit públic i privat de la Comunitat Valenciana, en col·laboració amb els serveis de medicina preventiva, salut pública i les àrees de laboratori i assajos clínics dels diferents departaments de Salut".

L'objectiu és que es treballe en dues línies: sobre els efectes del "post Covid-19", centrat l'estudi en les possibles patologies que els pacients que han patit la malaltia puguen desenvolupar en el futur i el seu tractament efectiu per a reduir els seus efectes i que desenvolupe per a l'anàlisi de l'evolució d'aquest o altres virus, les seues mutacions i els seus possibles impactes sobre el sistema immunològic, "sempre amb la intenció d'anar per davant d'aquests, amb el desenvolupament de mesures i fàrmacs que puguen paralitzar el seu possible impacte en etapes primerenques".

Zaplana ha explicat que, en les últimes setmanes, "hem vist com l'evolució d'un nou tipus de virus ha desbordat els serveis de prevenció i detecció de la Conselleria de Sanitat". "Moltes han sigut les clivelles que la Covid-19 han generat en el nostre sistema sanitari i, una vegada més, hem vist que anticipar-se als nous tipus de virus i malalties que puguen aparéixer en la nova societat del segle XXI és un dels objectius fonamentals que la Conselleria hauria de tindre immediatament".

Per això, el PPCV assegura que "vol avançar-se als esdeveniments i posar en marxa com més prompte millor un programa d'investigació Post-Covid-19, amb caràcter pluriennal en l'àmbit de la Direcció General d'Investigació i Alta Inspecció Sanitària i de concurrència competitiva oberta a tots els centres d'investigació de la Comunitat Valenciana".

Així mateix, es proposa la creació d'un Comité de seguiment i avaluació multidisciplinària d'aquest programa integrat per experts de les diferents universitats de la Comunitat Valenciana, de medicina preventiva i salut pública, i on s'integren també representants de les diferents fundacions dependents de la Conselleria i de l'Institut de Salut Carles III.

MODIFICACIÓ DEL PRESSUPOST

Per a dur a terme tot això és necessari, segons ha explicat Zaplana, "modificar el pressupost de la Conselleria de Sanitat per a dotar aquest programa com a mínim d'un import de 10 milions d'euros i que s'establisca un caràcter pluriennal per al mateix amb la intenció d'afermar i consolidar els resultats que puga anar produint".

D'altra banda, el PPCV també ha demanat elaborar de la mà del sector sanitari unes "guies de recomanacions i obligacions", dirigida per a cadascun dels àmbits productius, socials i poblacionals de la Comunitat Valenciana.

En aquest sentit, sol·licita que es cree una comissió composta per representants dels col·legis professionals, societats científiques, així com personal de Salut Pública i de medicina preventiva, representants de cadascun dels serveis més afectats dels diferents departaments de salut, i s'estudie la possibilitat d'integrar a "algun professional que haja patit la malaltia perquè puga aportar els criteris d'experiència en el desenvolupament d'aquesta".

Destacats