25n
25N
25N

El PPCV exigeix retirar "el pla que imposa el valencià en centres escolars"

El PPCV exigeix retirar "el pla que imposa el valencià en centres escolars"
01/03/2020 -

La portaveu d’Educació del Grup Popular en Les Corts, Beatriz Gascó, ha exigit aquest diumenge “la retirada immediata” del pla de normalització lingüística “del Botànic que imposa el valencià en els centres escolars fins i tot en qüestions com la megafonia, el menjador, celebracions o activitats extraescolars davant les quals no tenen competències”.

La diputada ha incidit en què els plans de normalització lingüística són actes administratius “d’obligat compliment i serveixen perquè els centres expliquen com promocionaran les llengües”.

“El problema és com pretén el Botànic dur a terme aquest projecte, ja que amb el PPCV els centres havien d’explicar com anaven a promocionar el castellà, el valencià i l’anglés, mentre que ara hi ha un canvi important, i és que els centres només han d’explicar com promocionaran el valencià”, ha assenyalat.

Gascó, en un comunicat, ha indicat que la promoció de l’anglés “no els importa gens ni mica” al Consell. “Ací tenim una prova evident. L’anglés l’utilitzen per a enganyar a les famílies, perquè l’objectiu del model lingüístic de Puig no és l’aprenentatge de llengües, el seu objectiu és la imposició del valencià”, ha retret.

A més, la dirigent ‘popular’ ha asseverat que des del govern valencià “també demostren que no els importa gens ni mica que el castellà es convertisca en una llengua residual”. “Al final, el Botànic vol portar als estudiants de la Comunitat Valenciana a un sistema monolingüe”, ha postil·lat.

La diputada ha posat el focus en “uns altres dels canvis rellevants respecte a l’etapa del PP, “en la qual només es preguntava per temes estrictament pedagògics, com la selecció de materials curriculars o qüestions metodològiques”.

Segons ha remarcat, el Consell “ha començat a preguntar en els qüestionaris per l’ús del valencià en la megafonia del centre, a la biblioteca, el menjador, el trasllat de les notes, els expedients de l’alumnat o les reunions del claustre, celebracions, l’escola ‘matinera’ o les activitats extraescolars”.

Gascó ha afirmat que es tracta de paràmetres “que excedeixen clarament de les mateixes competències de la Conselleria, que no té potestat en molts dels àmbits en els quals s’exigeix que es parle valencià”.

A més, la portaveu d’Educació ha destacat que els centres ara “s’han de comprometre al fet que a partir d’una determinada data tot es farà en valencià, per la qual cosa anem cap endarrere i es veu clarament que volen que tots els centres només utilitzen el valencià en tots els àmbits”.

Gascó ha recriminat que ni el conseller d’Educació, Vicent Marzà, ni el secretari autonòmic, Miguel Soler, “hagen sigut capaços de justificar a què es deuen aquests paràmetres, més ideològics que educatius”, i ha recordat que aquest projecte “es posa en marxa, la primera vegada, amb el decret de xantatge lingüístic, que va tombar el TSJ”.

“Quan s’aprova l’actual Llei aquest qüestionari és el que manen als centres, per la qual cosa els xiquets estudien amb un pla de normalització del valencià que està tret d’una norma il·legal. Es mire per on es mire, és escandalós”, ha censurat Gascó.

Per tot això, el PPCV exigeix “que es retiren de manera immediata aquests plans de normalització del Botànic que imposen el valencià” i que a més “copien de manera textual el modus operandi de Catalunya, en el qual una vegada arriba el termini d’haver de parlar sempre en valencià als xiquets se’ls espia al pati per a cerciorar-se que compleixen”, ha conclòs.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 × 1 =