El PP veta en el Senat la senda de dèficit del Govern

Guardar

navarrete_senado
navarrete_senado

La majoria absoluta del PP en el Senat, a la qual s'han sumat els vots de Cs, UPN, Bildu, Coalición Canaria i Foro Asturias, ha utilitzat la capacitat de veto en aquesta Cambra per a rebutjar i retornar al Govern la senda de dèficit aprovada pel Congrés la setmana passada i que contempla un dèficit públic de l'1,8% per al pròxim any, cinc dècimes per damunt de l'objectiu actual.

En concret, el Ple del Senat ha rebutjat la senda de dèficit amb 150 vots en contra de PP, Cs, UPN, Bildu, Coalición Canaria i Foro Asturias, davant dels 97 vots a favor de PSOE, Units Podem, ERC, PDeCAT, PNB, Compromís i Agrupación Socialista Gomera, i una abstenció d'Agrupación Herreña Independiente.

Durant la seua intervenció en defensa de la senda de dèficit, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha criticat aquest dijous el "corró de bloqueig" i les "pedres en el camí" del PP i Cs amb la seua "pinça" en el Senat a la senda de dèficit, aprovada la setmana passada en el Congrés, perquè constitueix una "política de terra cremada" que prima l'interés "partidista".

Montero ha advertit que tornar al dèficit de l'1,3% en 2019 comporta un ajust de 18.000 milions, menors inversions de les desitjades, afectarà les comunitats autònomes i farà que la Seguretat Social puge les cotitzacions per a suplir els menors ingressos.

El Govern va aconseguir dijous passat en el Congrés el suport suficient per a traure avant al segon intent la senda de dèficit, amb 176 vots a favor de PSOE, Units Podem, ERC, PDeCAT, PNB i Compromís, davant de 168 vots en contra de PP, Ciutadans, Eh-Bildu, Foro Asturias i Coalición Canaria.

Aquesta mateixa senda, rebutjada per la Cambra alta al juliol, elevava a l'1,8% el dèficit del pròxim any, per la qual cosa oferia un marge pressupostari de 6.000 milions d'euros, després d'haver aconseguit el Govern recuperar el bloc dels socis de la moció de censura.

La votació sobre els objectius és l'avantsala de l'aprovació del projecte de llei de Pressupostos Generals de l'Estat per a 2019, que el Govern preveu aprovar en Consell de Ministres i remetre al Congrés el pròxim mes de gener.

El portaveu del PSOE en el Senat, Juan María Vázquez, ha criticat que PP i Cs "van a votar en contra d'aquest país" i dels servicis públics, i ha defès que la senda del Govern comporta la reducció de dèficit i de deute, al mateix temps que ha qüestionat les crítiques del PP per l'augment d'alguns pressupostos quan el Govern de Mariano Rajoy va elevar "40 impostos".

Per la seua banda, el portaveu del PP en el Senat, Ignacio Cosidó, ha argumentat que el rebuig de la seua formació a la senda es deu al fet que els 'populars' no volen ser "còmplices" d'"un Govern que està disposat a fer tot per seguir governant" i a evitar que en moment de refredament de l'economia s'incidisca en polítiques de despesa que conduïsquen a major dèficit i la tornada a la "fallida".

A més, ha afirmat que des del PP no estan disposats al fet que Pedro Sánchez "es finance la campanya electoral més llarga de la democràcia" amb els 6.000 milions de marge, al mateix temps que ha advertit que no acceptaran "en cap cas" que es retallen inversions en regions com Melilla o Canàries perquè Sánchez complisca els seus compromisos "que adquireix en secret amb Torra".

Per açò, des de la "legitimitat democràtica" ha defès el seu "no" a la senda, realitzant dures crítiques a les negociacions del Govern amb els independentistes que posen en risc "la convivència i el marc constitucional".

"La gran majoria de ciutadans se senten indignats quan el president accepta asseure's a parlar del dret d'autodeterminació", ha criticat Cosidó a la bancada socialista, a qui li ha augurat el "fracàs" de les negociacions amb els independentistes perquè "no són de fiar".

EL VETO DEL SENAT

El rebuig del Senat a la senda de dèficit obligarà el Govern a aprovar els Pressupostos de 2019 a mitjan gener amb la senda d'estabilitat de l'Executiu de Mariano Rajoy, que contempla un dèficit de l'1,3% per al pròxim any.

La llei d'Estabilitat Pressupostària actual atorga la capacitat de veto a la senda a la Cambra alta, motiu pel qual el Govern va pactar modificar aquesta llei i el PSOE i diversos grups més van registrar una iniciativa per a canviar la Llei d'Estabilitat.

No obstant això, la majoria en la Mesa del Congrés de PP i Ciutadans fa que aquestes formacions, contràries a la modificació, tinguen en la seua mà seguir prorrogant els terminis per a presentar esmenes. Després de superar dos debats en el Ple, aquesta iniciativa es troba a l'espera de rebre les seues esmenes a l'articulat.

Destacats