25n
25N
25N

La nova Diputació de València no aprova en paritat

Només hi haurà 10 dones en els 31 escons de l’hemicicle provincial de València

Diputació de València

La nova Diputació de València no aprova en paritat
27/06/2019 -

Tots els ‘grans’ partits de la Comunitat van llançar missatges d'”igualtat” a ‘la seua manera’. Entre les forces progressistes s’anuncien mesures feministes i la seua integració transversal en els seus càrrecs electes. Alguna cosa que es tradueix en realitat, gràcies a -en part almenys- l’obligació de fer llistes paritàries. No obstant això per a la Diputació de València, que no depén d’eleccions directes, no s’aplica.

Si d’ací a la constitució de la Diputació no canvien les propostes, prevista entre el 30 de juny i 15 de juliol, només 10 dones d’un total de 31 escons representaran als valencians en aquest òrgan. Un 32,3% enfront del 67,7% masculí. Una xifra semblant, encara que alguna cosa pitjor que la de la passada legislatura, amb 11 dones.

En l’anterior exercici polític, de les formacions amb més d’un únic representant, només PSPV i Ciutadans es van acostar a la paritat. Els socialistes comptaven en el grup amb quatre dones i cinc homes, mentre que la formació de dretes un de cada. El PP de Bonig ja llavors tenia majoria masculina, nou enfront de tres, però també Compromís; quatre enfront de 2.

En la nova legislatura que comença, Compromís és l’únic partit amb una majoria femenina. Dels cinc representants que li correspon, quatre són dones: Dolores Gimeno, Mentxu Balaguer, María Josep Amigó i la regidora de l’ajuntament de València Glòria Tello. Per a Amigó, encara que no siguen uns càrrecs que provingues d’elecció directa, els partits “haurien d’intentar ser paritaris“. Ella assegura estar “molt contenta” que siguen majoria femenina per Compromís, però destaca que la passada legislatura no va anar així: “Ho vaig comentar, això no podia ser, i enguany s’ha solucionat. Una pena que altres partits no es done”. És una cosa molt negativa, assegura, que la paritat desaparega “quan no hi ha una llei”.

El PSPV portarà ara cinc dones i huit homes, un 38,5% de representació femenina. Ciutadans portarà una dona i dos homes. Un d’ells, a més, és Jesús Gimeno, exregidor del PP imputat al costat de la resta del grup de Montcada, per presumpta estafa.

La líder del PP valencià, Isabel Bonig, ha criticat l’absència de dones ‘populars’ en la Diputació. “No em sembla bé. M’hauria agradat, però en les votacions ha eixit que no”, ha assenyalat als mitjans. Ara, entre els huit representants, no hi ha cap dona. Malgrat això, creu que la formació està “prou” representada per dones en els “òrgans de direcció, Presidència, càrrecs de portaveu adjunts i molts ajuntaments”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

19 + sis =

Informacion coronavirus