PP demana sense èxit que Puig done explicacions sobre la seua entrevista en The Guardian i no descarta la via judicial

Guardar

PP_EVA_ORTIZ
PP_EVA_ORTIZ

El PP ha plantejat aquest dimarts en la Junta de Portaveus de les Corts la compareixença del president de la Generalitat, Ximo Puig, en la diputació permanent perquè done explicacions sobre la seua entrevista en The Guardian en 2016, que ha sigut rebutjada per PSPV, Compromís i Unides Podem, i els 'populars' no descarten portar aquest assumpte als tribunals.

La portaveu adjunta del grup popular, Eva Ortiz, ha explicat en la roda de premsa posterior que volien que Puig explicara si l'entrevista en aquest diari britànic va ser, "tal com diu un empresari un regal, quin valor té i per què li ho paga" i per què "no compleix amb la llei de Transparència" per no publicar-se com a tal.

Segons ha dit, el mateix Puig va afirmar en seu parlamentària que no s'havia pagat per l'entrevista i ha assenyalat que, en efecte, no existeix expedient d'aquesta acció pel que "se li ha fet un regal" i volen saber el motiu.

"És important que ho explique, i sapiem quin valor té aquest regal i per què no es compleix la Llei de Transparència que en el seu article 26.2.m diu que els regals han de ser d'ús quotidià i s'han de publicar en la web i no ho hem trobat en la web, ni el valor ni qui l'ha fet", ha asseverat.

Ortiz ha assegurat que no descarten acudir als tribunals, encara que estaven a l'espera que el president poguera explicar-se. "Hi ha un empresari que diu que ha regalat una entrevista, que igual no passa res, però volem saber per què, quins contractes té eixa empresa amb aquest govern i amb la central de mitjans. Volem saber perquè ells demanarien el mateix de Fabra, Camps o Zaplana", ha incidit.

També ha recordat que el PP ha demanat huit compareixences de Puig per temes diversos, com l'operació de l'IVF amb Grup Zeta, les retallades, el sistema de finançament o les relacions amb empreses dels germans de Puig i no s'ha donat el vistiplau a cap.

Des de Ciutadans i Vox han donat suport a la iniciativa del PP, que ha sigut rebutjada pels tres partits del Botànic. El portaveu socialista, Manolo Mata, ha assenyalat que no veu raons d'urgència i necessitat i ha restat importància a l'assumpte, ja que les institucions "habitualment es promocionen", el PP té l'expedient des de fa dos anys i el president "poc aclarirà". "No és un tema polític ni jurídicament rellevant", ha incidit.

El síndic de Compromís, Fran Ferri, ha apuntat que aquest és un tema "molt gastat ja" que s'ha tractat en sessions de control i s'han donat explicacions. A més, ha indicat que els grups podran tornar a preguntar a Puig sobre aquest tema quan comence al febrer el període ordinari de sessions i, en tot cas, si veuen indicis de delicte poden portar-ho a la justícia.

Des de Unides Podem, el seu portaveu, Naiara Davó, ha explicat que no veien oportuna la compareixença perquè ja s'han executat els mecanismes de control parlamentari i s'han donat respostes sobre aquest tema. "La promoció institucional està reglada i s'ha fet un ús habitual, si algun grup pensa que hi ha fets constitutius de delicte poden portar-ho a un altre lloc".

COMISSIONS A la fi de MES

D'altra banda, els portaveus han informat que el 27 de gener es constituirà a Orihuela la comissió sobre la DANA i un dia després en el parlament la comissió sobre els usos horaris.

Precisament per a elaborar el pla de treball d'aquesta comissió es va produir una reunió informal, convocada per Compromís, a la qual es va citar a tots els grups menys a Vox, la portaveu dels quals, Ana Vega, s'ha queixat del cordó sanitari. "Se'ns va excloure", ha incidit, encara que han admés que ells no van a Corts a "fer amics".

Sobre aquest tema, Fran Ferri ha assenyalat que van convocar a tots els grups que van votar a favor de la seua creació i Vox es va oposar, i també ha admés que no se senten "còmodes" treballant amb un partit "que no respecta els drets humans". "A l'extrema dreta se li combat, no es debat", ha asseverat.

Per això, ha indicat que aquesta era una reunió oficiosa i tenen "molt poques coses per a parlar amb l'extrema dreta", però en les qüestions oficials s'atén el reglament i, per tant, "no se'ls pot deixar de costat".

El portaveu socialista, Manolo Mata, ha afegit que més enllà de respectar a Vox i els seus votants no els demanarà mai una signatura a una proposta com tampoc votarà a cap dels seus candidats a cap òrgan. Es tracta, ha dit, d'una convicció que parteix de la base que aquest partit "vol carregar-se les autonomies".

Al seu judici, seria "greu" no convocar als seus diputats a una comissió, però és "d'allò més normal" no telefonar-los a una reunió informal.

El període ordinari de sessions començarà amb un ple els dies 5 i 6 de febrer, i la sessió de control podria avançar-se al dimecres per un viatge institucional del presiden'.

Destacats