El PP demana la destitució de Grezzi per la seua responsabilitat política "in vigilano" en el frau en l'EMT

Guardar

PP Valencia PPV
PP Valencia PPV

La portaveu del grup 'popular' a l'Ajuntament de València, María José Catalá, ha demanat aquest dimecres la destitució del president de l'Empresa Municipal de Transports i regidor de Mobilitat, Giusepe Grezzi, en les seues competències en aquesta àrea, per la seua responsabilitat política "in vigilando" en el frau de quatre milions d'euros en l'empresa pública.

Així mateix, ha anunciat que s'està valorant la impugnació del consell d'administració de l'EMT, convocat per a aquesta jornada, perquè "dels deu punts que conté l'ordre del dia, només ens han facilitat informació de dues d'ells", quan és preceptiu que perquè se celebre aquest òrgan en una empresa pública "tots els consellers han de tindre tota la informació dels punts que se sotmeten a aprovació".

Català ha considerat "poc responsable i fins a una burla" que el consell d'administració convocat per Grezzi "no estiga centrat únicament en el robatori de quatre milions d'euros que ha patit l'EMT i es vagen a tractar altres assumptes com l'aprovació de contractes d'alta direcció per al gerent, el director adjunt i la responsable de comunicació així com la contractació externa d'un secretari assessor", ha informat el PP en el consistori en un comunicat.

Segons Català, en una empresa privada "ratificar a un gerent després d'un frau de quatre milions seria impensable, ja que estaria destituït immediatament, i no acomiadada una treballadora que porta 30 anys en l'empresa i a la qual no li han donat oportunitat de defensar-se".

"COMPRAR SILENCI"

La portaveu 'popular' ha destacat que vol no pensar que aquests nomenaments "no són per a comprar silencis". "No crec que siga això, però si no ho és, la qual cosa ha de fer Grezzi és retirar de l'ordre del dia aquests punts i centrar el consell únicament en el frau i a veure què ha fallat", ha exigit.

La síndica del PP ha anunciat també la petició d'un ple extraordinari, sol·licitat pels 16 regidors de l'oposició --huit del PP, sis de Ciutadans i dos de VOX--. En l'ordre del dia, en primer lloc es demana la compareixença de Ribó perquè compte i informe del succeït en l'EMT "i per què ha sigut tan fàcil robar quatre milions de l'empresa pública". El PP justifica la posada en marxa d'aquesta iniciativa "per la gravetat dels fets i la falta d'informació".

A més, entre les peticions per al ple extraordinari està també que s'aprove una comissió d'investigació en el si de l'Ajuntament i no dins del consell d'administració de l'empresa com pretenen Compromís i PSPV. "Esperem que no vulguen ocultar-nos la veritat i per això els demanem que donen explicacions al ple", ha assenyalat la portaveu del grup municipal 'popular'.

Una vegada presentada la petició per registre, Ribó tindrà 15 dies per a la convocatòria de la sessió extraordinària que haurà de convocar-se amb 48 hores d'antelació.

L'objectiu de la comissió no permanent d'investigació serà el de determinar accions "tendents a recuperar els diners presumptament desviats i les possibles responsabilitats polítiques que s'hagen pogut cometre en el si de l'EMT València".

INFORME D'AUDITORIA

Al mateix temps, demanen per a la seua aprovació pel ple "una sol·licitud a la Intervenció General Municipal d'un informe d'auditoria sobre la correcta aplicació dels protocols i normativa aplicable en les ordres de pagament afectades en la presumpta estafa ocorreguda durant el mes de setembre de 2019 en l'EMT València".

Segons el grup municipal 'popular', en l'últim dels acords es diu que l'origen d'aquesta presumpta estafa "no radica en l'actuació aïllada de la Directora del Negociat d'Administració de l'EMT, sinó en la fallada informàtica que ha possibilitat el 'hackeig' del correu electrònic del president de l'entitat i el sistema informàtic de l'EMT".

Per això, es proposa "la sol·licitud d'una auditoria de seguretat independent sobre els sistemes informàtics de l'Ajuntament de València i de l'EMT València per a detectar les vulnerabilitats del sistema que ha permés la presumpta estafa ocorreguda durant el mes de setembre de 2019 i determinar si aquestes vulnerabilitats han afectat o poden afectar, a altres departaments municipals o entitats del Sector Públic Local". I finalment, per a evitar fets com els ocorreguts, es reclama la inclusió en el PIAE (Plataforma Integrada de Gestió Electrònica).

En els fonaments de la petició de ple es recorda que divendres passat es va convocar una sessió extraordinària i urgent de Consell d'Administració de l'EMT València en la qual es va informar de l'acomiadament disciplinari cursat aqueix mateix dia contra la directora del Negociat d'Administració que tenia una trajectòria professional de més de 30 anys en l'empresa.

Els responsables d'EMT València van informar de la comissió d'una presumpta estafa per import superior als quatre milions d'euros mitjançant huit disposicions de fons d'un compte corrent en CaixaBank entre els dies 3 i 20 de setembre, amb destinació a un compte del Banc de la Xina a Hong Kong, a favor de dues companyies estrangeres "desconegudes per a EMT València".

Els fets estan sent investigats per la Policia Nacional des del passat dia 24 de setembre de 2019, sense que s'hagen judicialitzat.

Destacats