El PP demana al Consell que òbriga un procediment sancionador a Puig per no abstindre's en la votació del Decret de l'IVF

Guardar

fotonoticia_20190715144036_1920
fotonoticia_20190715144036_1920

La portaveu adjunta del grup parlamentari 'popular' en Les Corts Valencianes, Eva Ortiz, ha anunciat el registre aquest mateix dilluns d'una iniciativa perquè la cambra autonòmica inste el Consell a iniciar un procediment sancionador contra el president de la Generalitat, Ximo Puig, "per no haver-se abstingut de la votació del Decret de l'IVF i per mentir en la seua declaració de béns", en relació a les seues accions en el periòdic Mediterrani.

Així ho ha anunciat en roda de premsa en la qual ha justificat aquesta proposició no de llei "vist l'incompliment del Codi de Bon Govern i de la Llei d'Incompatibilitats" per part de Puig. Ortiz ha recordat que el passat 14 de juny el cap del Consell va firmar l'adhesió al Codi de Bon Govern de la Generalitat però li acusa d'haver incomplit el Decret l'article del qual 45 "li obliga a presentar una declaració de béns i interessos i a mantindre-la actualitzada en cas que es produïsquen variacions en les accions o participacions que posseïsca".

Segons la portaveu adjunta del PP, "és una cosa que encara no ha fet ja que en la declaració pública del senyor Puig apareixen encara les accions de Pecsa (Promocions i Edicions Culturals SA) sense reflectir el canvi societari del que s'ha beneficiat". Ortiz ha assegurat que Puig "menteix en eixa declaració i incompleix el Codi de Bon Govern al qual es va adherir sense que haja donat explicacions encara", per la qual cosa "ha incorregut en infraccions molt greus".

Així, ha explicat que l'article 6 de la Llei d'Incompatibilitats i Conflicte d'Interessos que va aprovar el Botànic assenyala que el president haurà d'inhibir-se del coneixement d'assumptes que interessen a empreses o societats en les quals hagen realitzat funcions de direcció, assessorament o administració.

A més, estableix que haurà d'abstindre's quan tinga interés personal en l'assumpte que se'n vaja a aprovar. Sobre aquest tema, s'ha preguntat "com es pot defendre" que no tenia interés personal en l'assumpte "quan va cridar personalment el director de l'IVF". "És evident que tenia interés en l'aprovació del Decret a mesura i, per tant, havia d'haver-se abstingut a més quan inclou una clàusula de retroactivitat a mesura per a eixa empresa".

CRIDA A ILLUECA

La portaveu adjunta del PP en Les Corts ha insistit en el seu interés per saber "que dia, com i per què" va parlar el president Puig amb el director de l'IVF, Manuel Illueca, "per a interessar-se per l'operació en la qual les seues accions canvien de valor de forma important". El PP defèn que, segons la llei, l'abstenció "és preceptiva i haurà d'efectuar-se per escrit i ser notificada a l'Oficina de Control de Conflictes d'Interessos".

En aquest sentit, la portaveu adjunta del PP en el parlament valencià ha explicat que la mateixa llei tipifica en l'article 15 com a infracció molt greu l'incompliment del deure abstenció o inhibició quan corresponga, la qual cosa pot implicar sancions com la destitució o la prohibició de tornar a ser nomenat alt càrrec no electe entre cinc i deu anys.

Ortiz ha puntualitzat que la llei assenyala que quan l'infractor siga un membre del Consell, l'òrgan competent per a ordenar la incoació de l'expedient sancionador serà el propi Consell, per la qual cosa ha instat Puig a assumir responsabilitats i a donar explicacions en un supòsit que ha qualificat d'"escàndol".

La dirigent del PP ha insistit que el seu partit està estudiant el cas així com el possible exercici d'accions judicials per a l'esclariment d'uns fets "que donen la volta a l'embolcall a una possible o no situació de tràfic d'influències".

La portaveu adjunta del PPCV ha manifestat que la Llei d'Incompatibilitats "ja va nàixer envoltada de polèmica per aquestes accions", a causa que una esmena "d'última hora" del PSPV va modificar el text original del projecte de llei per a elevar el percentatge màxim d'accions que els alts càrrecs podien tindre en empreses contractistes o que es relacionaren amb l'Administració, del 0,5% inicial al 10%.

Segons Ortiz, "aquesta modificació va permetre al president de la Generalitat mantindre el seu percentatge de participació en l'empresa que posteriorment ha sigut absorbida". "Se'ls va oblidar que després anaven a fer un quitament", ha declarat.

Destacats