Puig demana centrar el debat dels fons en el rigor dels números i diu que la Comunitat "no està tirant coets"

Assenyala que ningú aprova al 100% el nou criteri però que s'ha avançat en Justícia

Guardar

puig-fisabio
puig-fisabio

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha demanat aquest dilluns a la resta de presidents autonòmics centrar el debat del repartiment del fons no reembossable de 16.000 milions en "el rigor dels números" i ha assenyalat que amb el nou criteri és "un avanç" però la "Comunitat tampoc és que estiguem tirant coets" perquè segueix en una situació "molt complexa".

Sobre aquest tema, ha recalcat, després de visitar Fisabio, que "a ningú li sembla bé al cent per cent" el canvi de criteri del fons no reembossable de 16.000 milions que aprovarà el Govern per a compensar les despeses derivades de la crisi del coronavirus, però ha destacat que "s'ha avançat en una certa Justícia".

En aqueix sentit, ha assenyalat, davant les queixes de presidents com Quim Torra (Catalunya) o Emiliano García-Page (Castella-la Manxa) o Javier Lambán (Aragó), que cada comunitat "pot i deu defensar els seus interessos però cal buscar la màxima objectivitat" i els ha urgit: "és el moment d'intentar avançar tots junts".

Puig ha recalcat sobre aquest tema que "en cap moment" el Consell ha volgut fer d'"un focus de conflicte" i sobre aquest tema ha subratllat: "Quan es parla de solidaritat jo m'apunte el primer però és absurd que la Comunitat Valenciana amb 12 punts per capita per davall de la mitjana nacional exercisca la solidaritat amb altres comunitats amb més recursos". De fet, ha admés que li haguera agradat que el criteri poblacional "tinguera encara més pes" en el repartiment.

No obstant això, ha destacat que, mancant saber amb exactitud el decret del repartiment, calcula que la Comunitat rebrà entre un set i un 10% del que es preveu inicialment. D'aquesta manera, serà la segona que més es beneficie.

En qualsevol cas, ha argumentat que el problema de fons és "la falta de suficiència financera en el conjunt del sistema autonòmic" perquè "el pilar fonamental de l'Estat del benestar que és la Sanitat exigeix un creixement gran de recursos i si no vols fer retallades com nosaltres et menges una part fonamental del pressupost que no pots competir en la recuperació econòmica".

En aquesta línia, ha insistit que sempre ha defensat que una part "fonamental" dels fons siga per a compensar a les comunitats autònomes que han hagut de fer una major despesa per a combatre la pandèmia i en el cas de la Comunitat "també va fer un gran esforç econòmic".

No obstant això, ha assenyalat que en la segona fase del repartiment també s'han de tindre en compte el criteri de la població perquè" si es desgrana la despesa sanitària la majoria l'absorbeix l'assistència hospitalària i la despesa farmacèutica, i "això són persones no una despesa per res més".

Per això, ha insistit a "residenciar el debat en el rigor dels números" que demostren que la Comunitat és la pitjor finançada" i ha ressaltat que el treball del Consell ha sigut per a corregir el desequilibri que existia en la despesa sanitària en relació a la mitjana d'Espanya i "s'ha aconseguit convergir i estar en 101% de la mitjana". No obstant això, aquest esforç ha suposat que "hi ha altres accions de recuperació econòmica que no hem pogut realitzar" i "ací hi ha un problema".

REACTIVAR EL SISTEMA

Així, ha ressaltat que en augmentar "considerablement la variable demogràfica s'ajudaran a pal·liar la despesa per la crisi de la Covid-19, si no també a "consolidar la reactivació d'un sistema sanitari que ha patit molt" i que ara cal "reforçar per a afrontar el futur" com la reducció de les llistes d'espera. De la mateixa manera, ha destacat que els 2.000 milions per a educació perquè es necessitarà més recursos".

Puig ha insistit que el tercer fons de 5.000 milions siga per a compensar la caiguda d'ingressos propis per la caiguda d'activitat i poder mantindre així els serveis públics perquè aquesta quantitat és per a "tapar forats" i no per a fer "el dúmping fiscal'.

Respecte a la reducció del fons per a serveis socials ha defensat que la Comunitat anava a rebre 100 milions però que amb l'aprovació de l'ingrés mínim vital percebrà 377 milions, per la qual cosa és "lògic" que el Govern l'haja retallada per a augmentar la despesa en Educació.

Arxivat a:

Destacats