25n
25N
25N

PP estudia portar a Fiscalia "els contractes a dit" de Ribó i Cs denuncia a JCF davant el Tribunal de Comptes

Ribó diu als ‘populars’ que “qui més critica és el que més ha abusat d’aquestes coses” i Vilar nega ajudes a entitats “col·lega”

PP estudia portar a Fiscalia "els contractes a dit" de Ribó i Cs denuncia a JCF davant el Tribunal de Comptes
30/01/2020 -

El grup municipal del PP en l’Ajuntament de València ha anunciat aquest dijous que estudia portar a la Fiscalia “les contractacions a dit” de l’equip de govern local que presideix Joan Ribó i que conformen Compromís i PSPV. Així ho ha anunciat la portaveu ‘popular’, María José Catalá, que ha censurat l'”ús i abús clar de contractes a dit i de fraccionament” en el consistori.

“L’Ajuntament fa un abús clar dels contractes a dit i del fraccionament. No ens queda més remei que estudiar dirigir-nos a la Fiscalia i remetre tota la documentació sobre aquesta pràctica irregular”, de la qual ha advertit “la Intervenció” municipal i que pot comportar “possibles responsabilitats”, ha exposat Catalá abans de començar el ple ordinari de gener en el consistori.

Aquest ha sigut un dels temes que s’han debatut en la sessió plenària en adonar-se dels informes anuals de la Intervenció General de les actuacions de control financer permanent en matèria de despeses i auditories de l’exercici 2018, elaborats amb posterioritat al ple de setembre de 2019.

María José Catalá ha exposat que “l’informe del Tribunal de Comptes de 2016 deia que el 96,8 per cent de les contractacions realitzades a l’Ajuntament eren a dit –de manera directa per contractes menors, ha precisat el grup municipal–” i que “un de cada quatre dels examinats era fraccionat”. Igualment, ha indicat que “en 2019 es van fer prop de 2.500 contractes a dit per més de 14 milions d’euros” sense comptar “el sector públic –municipal, empreses i organismes autònoms”–.

Catalá ha agregat que en 2018 es van fer “prop de 10.000 contractes menors entre les diferents regidories de l’Ajuntament de València”. El grup municipal ha afegit que aquests van ser “directament a través de la mateixa delegació municipal –3.011 contractes menors– o a través d’empreses públiques, organismes o fundacions –6.620 contractes–” i ha apuntat que suposa “una mitjana de més de 185 contractes menors o a dit a la setmana”.

El PP ha asseverat que el Tribunal de Comptes apunta que es tracta de contractes “de caràcter reiterat en el temps”, per la qual cosa sosté que la seua formalització és “perfectament previsible” i afirma que “amb una planificació adequada haurien d’haver sigut tramitats de manera conjunta a través de procediments ordinaris de preparació i adjudicació previstos en la llei de contractes del Sector Públic”.

Catalá ha lamentat que això siga “una pràctica habitual del govern de Ribó” malgrat “els continus advertiments de la Intervenció General de l’Ajuntament” que assenyalen que “el fraccionament de contractes menors és una pràctica irregular”.

Durant el debat plenari, la portaveu del PP, que ha exigit “criteris de transparència”, ha dit que en els informes d’Intervenció es veu que “tots els organismes i entitats fiscalitzades de l’administració local no han complit els aspectes més significatius” de la normativa i ha citat entre ells la Mostra, la JCF, l’Observatori del Canvi Climàtic, la Fundació de Policia Local i la de Parcs i Jardins.

En resposta a les crítiques del PP pel fraccionament de contractes, l’alcalde ha afirmat abans del ple, preguntat per aquesta qüestió, que “qui més critica això és el partit que més ha abusat d’aquestes coses” quan governava i ha al·ludit a la dita de qui veu la palla en l’ull alié i no la biga en el propi.

Joan Ribó, que ha apuntat que “hi ha una nova llei de contractes que té unes limitacions molt més exagerades”, ha dit que li agradaria fer una “comparació respecte al que es fa ara” en matèria de contractació i el que es feia “abans”, amb el PP en l’executiu local.

“IRREGULARITATS” DE JCF

Per part seua, el grup municipal de Cs ha anunciat que presentarà una denúncia davant el Tribunal de Comptes perquè investigue “les irregularitats” en la gestió de la Junta Central Fallera (JCF) plantejades en l’auditoria de la Intervenció municipal.

El portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, ha comentat abans del ple que després de portar a l’octubre a l’Empresa Municipal de Transports (EMT) davant el Tribunal de Comptes després del frau de quatre milions d’euros detectat en les seues arques, la seua formació porta ara a la JCF.

“Cada vegada que l’Interventor ens faça veure que els organismes autònoms no es treballen com es deu, amb la diligència i transparència que s’han de treballar aquest grup acudirà al Tribunal de Comptes perquè audite i diga com s’està treballant els diners dels valencians”, ha plantejat.

Referent a això i durant el debat en el ple dels informes de la Intervenció General, Giner ha assenyalat que d’ells es desprén que “el tracte dels fons públics no és l’adequat” i que s’han de corregir “contínuament actuacions”, així com que “no es compleix la llei de contractes del sector públic”. “És important que la Intervenció veja el que passa en els organismes autònoms”, ha dit, alhora que ha censurat l'”abús de contractes menors”.

SUBVENCIONS

En la sessió plenària, Catalá ha criticat les subvencions donades “a dit” a associacions “col·legues” de l’equip de govern, mentre que Giner ha demanat al regidor d’Hisenda, Ramón Vilar, que aclarisca què ha passat amb les ajudes d’anys anteriors a “entitats pancatalanistes”. Han ressaltat que aquestes “han retornat els diners a dit que Ribó els havia donat abans que la intervenció les fiscalitzara”.

Per part seua, Vilar ha assenyalat que s’alegrava del debat entorn de les auditories perquè això demostra que existeixen i ha destacat que “el primer” que va fer en assumir la seua delegació va ser crear “el Servei d’Auditories”, a més de subratllar que aquestes es fan per a “detectar fallades de funcionament, corregir-los” i aconseguir que “els organismes funcionen millor”.

El titular d’Hisenda ha negat que hi haja entitats “col·lega” del govern local i ha demanat a PP i Cs que vagen “per un altre camí”. Així mateix, ha afirmat que “la irregularitat” seria “que no es donaren o justificaren” subvencions.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

vint − 16 =

Informacion coronavirus
diputacion covid19
Informacion coronavirus
mancomunidad horta sud