25n
25N
25N

El PP amplia la denúncia al germà de Puig d'un suposat frau d'1,2 milions

El PP amplia la denúncia al germà de Puig d'un suposat frau d'1,2 milions
27/11/2019 -

El PPCV ha ampliat la querella interposada davant el Jutjat d’Instrucció número 4 de València per les ajudes al foment del valencià en mitjans de comunicació contra Enrique Juan Adell Bover, la família dels quals és propietària de diverses empreses receptores de subvencions i a qui els ‘populars’ situen com a “soci” de Francis Puig, germà del ‘president’ de la Generalitat. El PP els acusa d’utilitzar un entramat empresarial per a defraudar 1.215.396 euros a diverses administracions i situa el frau global en uns 2 milions d’euros.

Així consta en la querella, signada per la secretària general del PPCV i diputada en Les Corts Eva Ortiz i consultada per Europa Press, en la qual els ‘populars’ sol·liciten ampliar la seua querella inicial contra Adell Bover com a presumpte autor de delictes contra la Hisenda Pública i de malversació. A més, sol·liciten noves diligències, com la seua declaració com investigat, així com la citació com a testimoni de diversos alts càrrecs de la Conselleria d’Educació; de la denunciant particular, exparella d’un membre de la família Adell Bover; i sol·licitud de documentació relacionada amb els expedients d’ajudes a aquestes empreses, a diverses institucions.

En concret, l’ampliació de la querella sosté que “els querellats s’han valgut de diferents mecanismes per a assegurar incrementar fictíciament les despeses en què incorrien els seus mercantils per a així poder justificar subvencions obtingudes a les quals no hagueren tingut dret o, de tindre-ho, en un import molt inferior”.

A aquest efecte, apunta al fet que van utilitzar dos grups empresarials: per part de Francis Puig, Mes Mut Produccions i Comunicacions dels Ports, i per part de la família Adell Bover, de Kriol Produccions, Canal Maestrat i Nova. Totes elles, a excepció d’aquesta última, han sigut objecte de l’expedient sancionador obert per la Conselleria d’Economia en observar “indicis racionals de l’existència de possibles conductes restrictives de la competència” en el marc d’una licitació pública per a la contractació d’un servei de recursos audiovisuals.

“VIES PER Al FRAU”

Els ‘populars’ exposen les “diverses vies” que al seu judici hauria utilitzat tant el grup de Francis Puig com el dels seus teòrics socis per a “portar a terme el frau”. En primer lloc, es refereixen a la “doble utilització de despeses” d’aquestes societats, “sent que, a més, molts d’ells es corresponen amb despeses fraudulentes”. D’aquesta manera, haurien obtingut subvencions de diverses administracions “pels mateixos conceptes i despeses” i, amb això, haurien “duplicat les quanties obtingudes”.

“Per a això es valien de la presentació duplicada de les factures tant davant la Generalitat Valenciana com la Generalitat de Catalunya, i també de la doble imputació de les nòmines dels treballadors de les societats. El més greu és que a vegades les despeses que es presentaven en diverses administracions per a justificar subvencions pel mateix concepte i, per tant, duplicadament, es corresponien amb factures molt copioses d’altres societats del grup que també havien sigut subvencionades per aqueixos mateixos conceptes, per la qual cosa no sols duplicaven la subvenció sinó que fins i tot es podria dir que la triplicaven”, expliquen.

Un altre dels mecanismes suposadament emprats per aquests grups de mercantils hauria sigut el de les “factures creuades entre societats del mateix grup o entre tots dos grups”. “Es tracta –continua l’escrit– de factures que no es corresponen amb treballs reals o que, de ser-ho, es tracta de treballs que ja han sigut subvencionats en una altra societat, de manera que amb aquesta tècnica s’aconsegueix duplicar les despeses a l’efecte de justificació de la subvenció”.

Exposa la querella que, teòricament, una de les societats de Francis Puig comprava uns continguts, pels quals rebia una subvenció del Govern valencià, per a després vendre-li’ls “intragrup” a una altra de les mercantils de la seua societat i que aquesta, al seu torn, es fera amb una altra ajuda pública. A continuació, segons el PP, aquestes dues signatures rebien ajudes per aqueix mateix concepte i contingut de la Generalitat de Catalunya. D’aquesta manera, amb un únic contingut, el grup hauria sigut capaç d’obtenir ajudes fins a quatre ocasions, dues per administració.

“ABSÈNCIA DE CONTROL”

Als ‘populars’ també els “crida poderosament l’atenció” que “fins i tot una de les pràctiques que s’han detectat siga la de carregar a la Generalitat Valenciana com a justificació de despesa diverses vegades la mateixa factura però amb diferent import, emesa per una altra empresa del grup”. Així, des del PP conclouen que “òbviament, aquesta pràctica només s’hauria pogut realitzar emparant-se en la connivència de l’Administració de la Generalitat, que no va comprovar la subvenció tal com exigeix la llei”.

A través d’aquests diversos mecanismes, la querella recull un càlcul provisional de les quantitats suposadament defraudades, una mica superior a 1,2 milions d’euros, al mateix temps que s’assegura que aquesta xifra “ascendirà” després de les diligències suplementàries que es proposen.

Quant a la implicació que presumptament tindria Adell Bover en aquest cas, el PP veu “evident” que les societats de Francis Puig actuaven com “una unitat funcional” i aquesta pràctica s’hauria reproduït amb les empreses de la família Adell Bover.

Referent a això, la querella exposa: “Flama poderosament l’atenció el fet que tots dos grups empresarials siguen beneficiaris de les mateixes subvencions reiteradament però, sobretot, que ho siguen quan bona part de les despeses que els serveixen per a justificar-les són conseqüència de factures creuades entre les societats de totes dues famílies, de manera que es posa de manifest la intenció fraudulenta d’unflar les despeses per a obtenir una major ajuda pública”.

“DOS MILIONS”

En relació amb aquesta ampliació de querella, en els corredors de les Corts, Eva Ortiz ha explicat que la setmana passada van presentar aquesta ampliació de denúncia després de veure possibles irregularitats.

“Cada setmana –ha manifestat– que passa trobem nova documentació. El que hem posat en coneixement de la Justícia és que hi ha possiblement factures falses, duplicitat de factures a Catalunya i en la Comunitat Valenciana. Hem detectat les mateixes nòmines presentades a Catalunya, en la Conselleria d’Educació i en Economia de moment. Sol·licitem a més en aqueixa ampliació la compareixença de la testimoni que en el seu moment va parlar davant la fiscalia, perquè entenem que hi ha informació que afecta directament a aquesta causa”.

“Estaríem parlant d’entorn d’un milió d’euros per part dels amics del president i d’un altre milió dels germans del president”, ha assenyalat.

En aqueix sentit, ha lliscat que pot ser que no siga l’última ampliació de querella que realitza el PP, davant la documentació que van rebent, contra “aquest càrtel que s’han fet per a aconseguir subvencions per a ells i els seus amics”.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 + 11 =

art en blanc