25n
25N
25N

Pous drenats als parcs de València per a reutilitzar l'aigua

Pous drenats als parcs de València per a reutilitzar l'aigua
03/12/2019 -

La vicealcaldessa de València i regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana, Sandra Gómez, ha destacat la col·laboració amb la regidoria de Cicle Integral de l’Aigua “per a incentivar la reutilització de l’aigua en els projectes de nous parcs amb l’objectiu de crear infraestructures sostenibles que permeten que València complisca amb els objectius de desenvolupament marcats per l’ONU i l’Agenda 2030”.

Goméz s’ha referit als pous i dipòsits d’infiltració i drenatge amb els quals compta el Parc Central de València. Es tracta de 28 pous disseminats per tota l’àrea que en la seua gran majoria són directes i mesuren 7 metres de profunditat. L’aigua de pluja es filtra al subsòl i arriba al pou a través de canalitzacions o rases amb pendent cobertes amb geotèxtil per a filtrar l’aigua i que no entren altres materials.

De les 28 instal·lacions, 5 són dipòsits de diferents dimensions i un estarà destinat a la infiltració per a recuperació de l’aqüífer de la ciutat. S’utilitzen aquests dipòsits en zones més deprimides on per l’orografia o disseny l’aigua podria quedar embassada.

“És un sistema d’aprofitament d’aigua de pluja i de drenatge per a la màxima recàrrega de l’aqüífer de la ciutat”, ha precisat, i ha assenyalat que l’aigua es reutilitza pel sistema habitual de recuperació de l’aqüífer. A la ciutat hi ha diversos pous de captació que prenen l’aigua d’aquest aqüífer i la distribueixen a través de la xarxa de baixa pressió.

El parc compta amb un d’aquests pous a 105 metres de profunditat que se situa al costat de l’edifici de servicis. Sandra Gómez ha incidit que aquesta instal·lació “no serà d’ús exclusiu per al parc, ja que es tracta d’un mecanisme per a aprofitar l’aqüífer de la ciutat que s’integrarà a la xarxa de baixa pressió”.

Pel que fa al parc de Benicalap, la vicealcaldessa de València ha explicat que l’ampliació “preveu un bosc urbà específic i permetrà completar la vora urbana de la zona nord de la ciutat”. També ací, un dels reptes que planteja la zona de bosc és “la construcció d’un sistema de drenatge sostenible que permeta aprofitar l’aigua de pluja mitjançant uns sistemes de captació, i reutilitzar-la per al reg i el manteniment del jardí o el bosc en qüestió”. Pel que respecta a les Carolines, ha afirmat que la segona fase convertirà aquest parc en “el gran pulmó verd, reclamat durant anys pels veïns i veïnes”, ja que durant la primera fase només es van executar instal·lacions esportives.

En tots dos casos, les solucions s’incorporaran en col·laboració amb el Cicle Integral de l’Aigua que “implantarà els Sistemes de Drenatge Urbà Sostenible de manera adaptada a les condicions particulars de cada parc i que s’incorporaran en els respectius projectes d’execució”, segons ha precisat la responsable de l’àrea, Elisa Valía.

En el cas concret del Projecte Bàsic del Parc de Cuevas Carolinas, Valía ha indicat que “s’evitarà l’abocament a col·lectors de pluvials, infiltrant el 100 per cent de les aigües de pluja al terreny i nivell freàtic”. En l’ampliació de Benicalap, ha apuntat que “es manté en gran manera l’estructura agrària, que per si mateix ja són sòls permeables, i es complementa amb altres zones de retenció d’aigua i abocament per infiltració al sòl i nivell freàtic”.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

set − quatre =

art en blanc