Les polítiques socials de València per als pròxims cinc anys

El pla defineix en 70 accions les línies bàsiques i estratègiques dels serveis socials

Guardar

servicios-sociales
servicios-sociales

La regidora de Servicis Socials, Consol Castillo, ha presentat en el Consell Social de la Ciutat el nou pla de servicis socials de València, que estableix el marc de la política social de la ciutat per als pròxims cinc anys. El pla, elaborat per la regidoria, té l'objectiu de definir les línies bàsiques i estratègiques que els servicis socials seguiran els pròxims anys.

Tal com ha explicat Castillo, «hem planificat les accions municipals que durem a terme en funció d'una calendarització i, sobretot, tenint en compte les noves realitats i fenòmens socials que han aparegut en aquest temps i que cal abordar». Un aspecte important que implica l'aprovació d'aquest pla és la condició de continuar comprometent increments de recursos per als servicis socials de la ciutat. Cal recordar que el Govern de la Nau va incrementar, l'any 2016, un 47% la partida pressupostària que l'Ajuntament destina a qüestions socials, fins a arribar als actuals 25 milions d'euros. Ara, per poder dur endavant les 70 accions especificades en aquest pla -que s'executaran durant els pròxims cinc anys- es calcula que seran necessaris nou milions d'euros més.

Aquest pla s'ha realitzat en funció dels resultats que va posar sobre la taula el diagnòstic social de la ciutat, elaborat per la Regidoria a través d'un conveni amb la Universitat de València i que mostra quines són les necessitats socials hui en dia en la ciutat. A més, en la planificació, s'ha tingut en compte un diagnòstic participatiu amb les entitats que formen part del Consell Social de la ciutat i també altres, fins a un total de 28 organitzacions. D'altra banda, s'ha passat un qüestionari a professionals dels distints servicis relacionats, on han participat 26 equips de professionals. Finalment, també s'ha treballat amb dades proporcionades per l'Oficina d'Estadística pel que fa a les àrees vulnerables o a aspectes relacionats amb els riscos de desprotecció de menors o de violència contra les dones.

«Des de la Regidoria de Servicis Socials hem tingut clar des del principi que volíem desenvolupar polítiques veritablement ajustades a la gent i que, per tant, havíem de conéixer què passa a la nostra ciutat. No és possible planificar bé si no es compta amb dades objectives, veraces i actualitzades de la realitat sobre la qual es vol intervenir». «Les polítiques socials que necessita la ciutadania –ha continuat la regidora- han d'estar basades en la resolució dels seus problemes i la defensa dels seus drets. Necessitem conéixer quines són les necessitats i quins drets estan sent conculcats per dissenyar programes que revertisquen especialment aquestes situacions. Des d'aquesta òptica vam decidir la conveniència de realitzar el pla que hui presentem al Consell», ha conclòs Castillo.

Hi ha uns altres aspectes que s'ha determinat que s'han de treballar de manera transversal: la precarietat econòmica, l'habitatge, la contribució a la superació de la desocupació i l'enfocament de gènere en les polítiques socials. La regidora Castillo ha explicat que el seguiment del pla es durà a terme anualment i l'avaluació al final del seu període de vigència. «Tant els seguiments, que es duran a terme des de la comissió interàrees, com l'avaluació, es donaran a conéixer en el Consell Social de la Ciutat. D'aquesta manera complirem el compromís de fer partícip a la societat civil en totes les fases d'aquest Pla. Tenim l'avaluació com a una obligació inexcusable amb tres perspectives: de millora del que hem planificat, d'aprenentatge per a futures planificacions, i de rendiment de comptes i participació propi d'una administració moderna i transparent».

Destacats