La construcció del Corredor Mediterrani segueix el seu curs amb "avanços lents" i algunes "fites" importants per al territori valencià en l'últim any com la col·locació del tercer carril entre Castelló i Alacant -que permet que circulen els trens AVE entre totes dues ciutats- i la posada en funcionament de la variant de Vandellós a Tarragona, que ha permés eliminar el coll d'ampolla existent entre València i Barcelona. No obstant això, el Govern valencià reclama un canvi en el model de transport públic que prioritze la mobilitat urbana, ja que és l'empleada per la majoria de ciutadans diàriament.
'Ens hem gastat moltíssims diners en Alta Velocitat i hem descuidat la mobilitat quotidiana'
D'aquesta manera, el conseller de Política Territorial, Obra Públiques i Mobilitat Urbana, Arcadi España, assegura que "hi ha una diferència molt gran entre les necessitats de la ciutadania i l'oferta de Renfe", al que prosseguia que "ens hem gastat moltíssims diners en Alta Velocitat i hem descuidat la mobilitat quotidiana". Així, el conseller valora positivament la decisió que el Govern pressuposte 260 milions d'euros per a la xarxa de rodalia valenciana i recorda que l'Executiu valencià "sempre està disposat a assumir la gestió de rodalia", però "cal fer-ho amb cura i assumir-la amb el finançament adequat, no és qüestió d'assumir per assumir".
Durant la trobada d'aquest dijous en l'Acte Empresarial pel Corredor Mediterrani celebrat a València on s'ha presentat la Segona Revisió mèdica Semestral que ha realitzat pel moviment #QuieroCorredor impulsat per l'Associació Valenciana d'Empresaris, s'ha fet constància de la reivindicació que fa aquesta mateixa organització des de fa quatre anys amb el traçat definitiu -d'Algesires a França- perquè concloga en 2025., tant els empresaris com el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, que ha participat en una de les taules rodones, han coincidit en la necessitat d'aprofitar els fons europeus de reconstrucció per a impulsar aquest eix ferroviari.
'El Govern ha de posar-se les piles'
En concret, el president d'AVE, Vicente Boluda, ha instat al Govern a "posar-se les piles" per a accelerar el Corredor Mediterrani i "reactivar" Espanya després de la pandèmia de la Covid-19. El ministre Ábalos ha coincidit que aquests fons són una "gran oportunitat" per a donar-li un "fort impuls" i s'ha compromés a "esforçar-se" per a intentar concloure les obres en 2025. Per a 2021 els PGE preveu dedicar-li 1.982 milions d'euros, ha apuntat.
La 'revisió mèdica' sobre l'estat actual del Corredor Mediterrani assenyala com els "majors retards" o "llums vermelles més preocupants" aquells trams 'sense data' com són: la col·locació del tercer carril i l'electrificació de la via Antequera-Algesires, que segueix en obres; el tram Lorca-Pulpí; la conclusió de les obres de la línia d'alta velocitat Beniel-Múrcia; o la connexió Múrcia-Cartagena.
En la Comunitat Valenciana el retard important s'observa en les obres del tercer carril de l'Alzina i Alacant, la nova plataforma de l'AVE Castelló-València i el túnel passant, del qual es desconeixen les dates.
On sí que hi ha data, apunta l'informe, és en la connexió Elx-Monfort-Oriola per AVE, encara que estava previst que les obres acabaren en 2020 "és evident que no ocorrerà".
'És hora, d'una vegada per totes" acabar-lo a tota Europa'
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat els 500 milions d'euros d'inversió contemplats per al corredor mediterrani en la Comunitat Valenciana en el projecte de Pressupostos del Govern per a 2021 i ha afirmat que "és hora d'aprofitar l'oportunitat dels fons europeus" per a "d'una vegada per totes" acabar-lo "no sols en l'espai espanyol sinó en el conjunt europeu".
Per al màxim responsable de l'Executiu autonòmic, que ha assistit aquest dijous a l'acte empresarial pel corredor mediterrani 'Accelerar el corredor. Activar tot un país', aquesta infraestructura és "el nervi fonamental" per al progrés d'Espanya, "no sols per al de la Comunitat Valenciana i el de la resta de regions del Mediterrani".
El corredor mediterrani "és l'alternativa per a dimensionar adequadament el sud d'Europa i per a poder connectar-lo directament amb el centre del continent", ha conclòs Puig.