Qui és qui (i com està) per al 'súperdiumenge' electoral valencià

Les diferents formacions valencianes hauran d'accelerar els seus processos interns de cara a unes eleccions atípiques

Guardar

pleno_corts
pleno_corts

Ximo Puig va confirmar ahir les sospites de l'avançament electoral: el pròxim 28 d'abril els valencians votaran per doble. A la convocatòria anunciada per Pedro Sánchez se sumen les eleccions a les Corts Valencianes. Puig, va assegurar, aquesta elecció és la millor perquè "continuen sent invisibles": "votarem com a actors de primera, com altres autonomies històriques". Sense deixar molt clar els motius per a triar aquest avançament, assegura que els valencians "volen un espai propi a Espanya", La decisió s'ha pres amb un empat a 5 vots, amb el vot de qualitat extra que aporta el President.

Si bé totes les formacions polítiques, amb el context poc habitual de proximitat entre Generals i Autonòmiques, Municipals i Europees, ja estaven amb treballs interns de primàries i candidatures, ara hauran d'accelerar. Amb aquesta convocatòria, el 28 d'abril els valencians votaran a les Corts. Aproximadament un mes després, a principis de juny, hauria de fer-se el debat d'investidura. Això serà uns pocs dies després de les eleccions Municipals i Europees en la Comunitat -també Autonòmiques en la majoria de l'Estat-. El debat sobre possibles pactes a la presidència de la Generalitat estarà, inevitablement, en relació amb el debat a presidir Espanya i als resultats de les eleccions municipals. La sòcia i vicepresidenta de Puig, Oltra, va deixar clar que no creia que hi hagueren "raons polítiques per a avançar les eleccions".

Cada partit té el seu propi context: des d'aquells que es preparen per a celebrar unes primàries amb quasi 50.000 inscrits fins aquells que han eliminat la possibilitat de celebrar-les per evitar problemes.

Partit Popular de la Comunitat Valenciana

El PPCV té, des de fa mesos, la seua candidata a presidir la Generalitat. És Isabel Bonig, que ara mateix està en plena campanya i ofereix el seu telèfon per a parlar amb els ciutadans. Bonig va arribar al capdavant del PP valencià després de la dimissió d'Alberto Fabra en 2015. Arran de la pèrdua de poder de les Corts, Fabra es retira a un segon pla i María Dolores de Cospedal, poc després, va anunciar la designació de Bonig com a presidenta.

Partit Socialista del País Valencià

El PSPV ja tenia clar el candidat de l'autonomia valenciana des de fa mesos. L'agost de 2018 es va assegurar -al costat d'altres comunitats- que Ximo Puig repetiria com a cap de llista a la presidència de les Corts. Ximo Puig presideix el PSOE valencià des que en 2014, després d'unes primàries amb més de 63.000 inscrits, resultara triat. Amb un 69,5% dels vots va guanyar a Toni Gaspar, actual president de la Diputació de València. Van ser les primeres primàries obertes d'una federació socialista en l'Estat.

Compromís

La coalició progressista valenciana encara no té un candidat, encara que sí que avançat el procés de primàries. El passat 2 de març es revelava, en un acte en La Petxina, que 49.272 persones s'havien inscrit per a participar en el procés. "És encoratjador veure la quantitat de persones que s'han apuntat", va assegurar Mónica Oltra. Els inscrits tenen, fins diumenge que ve 10 de març, temps per a votar i conformar les llistes que no solament seran per a les autonòmiques, també per a les generals i posteriors municipals i europees. Encara que encara no s'han tancat les votacions, tot sembla indicar que Oltra, Baldoví i Ribó repetiran en les seues candidatures.

Ciutadans

Ciutadans de la Comunitat Valenciana té, des de dissabte passat, candidat. Es tracta, de nou, de l'actor Toni Cantó. La seua elecció s'ha fet amb un procés de primàries en el qual ha guanyat amb el 93% dels vots, que corresponen a només 671 vots. Els altres 5 candidats, en la seua majoria desconeguts, es van repartir el restant 7%. Quan va anunciar la seua candidatura en un acte amb Rivera, va assegurar que els valencians no tenen per què triar "entre la corrupció i la mala gestió del Partit Popular i el pancatalanisme del PSPV i Compromís".

Podem

El partit morat va donar a conéixer el resultat del seu procés de primàries el novembre passat. Rubén Martínez Dalma va guanyar el procés amb 2.210 vots, quasi un 44%. Dalmau, professor de la Universitat de València, ja va ser diputat després de les eleccions de 2016 i va entrar en les Corts amb Podem. L'antic cap de llista, Montiel, va passar a ser el número 6 de la formació.

Vox

El partit ultradretà també té candidat. És José María Llanos, actual president provincial de Vox a València. Encara que no és oficial, perquè en teoria pot haver-hi un procés de primàries, el Comité Executiu Nacional va proposar una modificació dels estatuts que, en definitiva, suposa l'eliminació de les primàries. Així evitaran conflictes com el de València, en el qual Sant Andreu, ultra antic integrant dels Grups d'Acció Valencianista (GAV), es postulava com a competència al 'establishment' de Plans.

Arxivat a:

Destacats