Política

El Pla Simplifica de Mazón comença la seua aplicació per a aconseguir una administració més àgil i amb menys burocràcia

Esta iniciativa del govern valencià comença a funcionar en abril i pretén millorar la relació entre l'ens públic, la ciutadania i les empreses

1 minut

Interior d'un edifici administratiu de la Generalitat Valenciana

L'administració de la Generalitat Valenciana inicia un procés de simplificació que conclourà amb unes institucions més simples, coordinades i menys burocratitzades. Es tracta d'una evolució que tindrà lloc a nivell intern (dins de la seua mateixa estructura) i també extern, ja que la relació entre l'entitat pública autonòmica i la ciutadania i el sector empresarial serà més fàcil a partir d'este mes d'abril gràcies al Pla Simplifica.

Esta iniciativa va ser anunciada per Carlos Mazón el passat mes d'octubre i després de diversos mesos dissenyant el seu full de ruta, el president anuncià la data en la qual seria una realitat. Així ho va fer durant la seua visita al Centre d'Excel·lència en Coneixement del Metall (CEXMETAL) quan va revelar que la seua aplicació començaria a partir d'este mes d'abril. Un pla que Mazón va descriure com una eina que "facilitarà l'activitat econòmica i empresarial" al mateix temps que "afavorirà la cohesió social".

Però, en què es basarà este procés de simplificació en l'administració autonòmica? En concret, este pla impulsat pel Consell tindrà quatre pilars bàsics. El primer d'ells se centra en reduïr el nombre d'assessors de l'Executiu valencià. Així, esta mesura ha aconseguit eliminar el 47 % dels llocs d'assessors i s'ha passat de 116 places a 61 el que es traduïx en 13 milions d'euros d'estalvi.

D'altra banda, el Pla Simplifica de Mazón busca posar límit a la problemàtica de la burocràcia a la qual s'enfronten tant empreses com a persones físiques. En eixe sentit, l'agilitació dels tràmits administratius serà producte del treball de la Direcció General de Simplificació Administrativa creada per Mazón i dirigida per l'enginyer de Telecomunicacions Francisco Ortega. El resultat final d'este procés promet una administració amb menys tràmits —gràcies a l'eliminació de passos innecesaris— i més ràpida i transparent, ja que es reduirà l'espera i el demandant coneixerà en quin pas i moment es troba el seu tràmit.

El president de la Generalitat Carlos Mazón

Este Pla Simplifica també s'aplicarà en l'àmbit de la Justícia amb la consecució de l'objectiu "papers zero" per a, d'una banda, garantir la independència real d'este departament; i, per un altre, incorporar a l'Administració de Justícia la participació dels col·legis professionals i tots els operadors jurídics presents en el sistema actual. Per a aconseguir la "independència real" cal acabar amb la "dependència burocràtica", afirmava el president, ja que "no es pot ser independent quan el primer del que es depén és de la burocràcia" i això desemboca en "lentitud" i en "col·lapse", va concloure.

Un Pla Simplifica que millorarà la relació administració-empresa

Encara que la ciutadania serà la principal beneficiària de les millores que busca implantar este pla, Mazón ha destacat la necessitat que l'administració "parle el llenguatge de les empreses perquè estes siguen generadores d'ocupació". A més, ha assenyalat que la Generalitat ha treballat "amb i des dels sectors productius en este projecte" i ha explicat que amb esta iniciativa "el silenci administratiu positiu o la declaració responsable seran la regla i no l'excepció".

De fet, les pimes (xicotetes i mitjanes empreses) es veuran afavorides amb la implementació del Simplifica, ja que les resolucions administratives estaran dins del termini i en la forma escaient i es facilitarà la burocràcia amb el sistema públic amb l'objectiu d'augmentar la productivitat d'estes xicotetes companyies de fins a 49 empleats. El més important és col·laborar amb els ajuntaments perquè se sumeixen "a esta iniciativa i posar el focus en les pimes perquè siguen més productives, sostenibles i atractives per a crear ocupació", va detallar el cap de l'Executiu valencià.

Etiquetes: