La Unió Europea ha arribat a un acord amb BioNTech i Pfizer per a avançar al segon trimestre d'enguany el lliurament als Estats membres de 50 milions de dosis de la seua vacuna contra la COVID-19 la distribució de la qual estava prevista per als últims tres mesos de l'any.
D'aquesta manera, el subministrament d'aquestes dues companyies al bloc entre abril i juny ascendeix a 250 milions de dosis, des dels 200 milions contemplats fins ara. La UE reacciona d'aquesta manera a la suspensió dels lliuraments per part de Janssen i els problemes de producció que des de l'inici de la campanya ha experimentat AstraZeneca.
"Puc anunciar que hem arribat a un acord amb BioNTech i Pfizer per a accelerar el lliurament de 40 milions de dosis, que seran distribuïdes en el segon trimestre", ha informat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en una declaració sense preguntes.
L'alemanya ha destacat que en les últimes setmanes la UE ha accelerat la campanya de vacunació i aquest dimarts va aconseguir els 100 milions de persones vacunades (de les quals 26 milions compta amb la pauta completa). "És una fita del qual estar orgullosos", ha sentenciat.
"És una bona notícia, però com podem veure amb l'anunci de Johnson & Johnson, encara hi ha molts factors que poden alterar el calendari planificat de repartiment de vacunes. Per tant, és important actuar ràpidament, anticipar-se i ajustar quan siga possible", ha afegit al cap de l'Executiu comunitari.
Igual que la resta de dosi, els 50 milions d'unitats que s'avançaran a aquestes setmanes també seran repartides entre els Estats membres en funció de la seua població i "ajudaran substancialment a consolidar el desenvolupament de les campanyes de vacunació".
NOVES NEGOCIACIONS
Von der Leyen, ha agraït a Pfizer i BioNTech l'esforç i ha remarcat que totes dues companyies amb "socis fiables", ha confirmat a més que Brussel·les està negociant amb elles per a concloure una nova compra de la seua vacuna contra la COVID-19 per a cobrir futures necessitats del bloc.En concret, la UE vol adquirir altres 1.800 milions de dosis que rebria en 2022 i 2023 i amb les quals pretén cobrir la possibilitat que siguen necessàries noves injeccions per a "reforçar i prolongar la immunitat", així com per a contenir noves variants del virus que puguen sorgir.
"Tenint això present, hem de centrar-nos en tecnologies que han demostrat la seua vàlua i les vacunes d'ARNm són un exemple clar", ha defensat l'alemanya, qui confia que les converses amb els laboratoris concloguen "molt ràpid" i no ha descartat l'obertura de negociacions amb altres farmacèutiques.