Política

Metrovalencia es blinda: set noves mesures per a un transport públic segur

Control d'aforament, reforç de la neteja i desinfecció o millora del servei entre algunes de les mesures

1 minut

arcadi-metrovalencia

Metrovalencia està lluny d'arribar a la xifra de viatgers d'abans de l'estat d'alarma. Així i tot, tal com ha explicat el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, "tenim trens amb ocupacions elevades en hores puntes". De fet, dijous passat Metrovalencia va arribar fins als 149.000 usuaris, la dada més alta des de la fi de l'estat d'alarma, i compta amb una ocupació del 58%. D'aquesta manera, i amb l'objectiu de continuar fent del transport públic un espai segur, España s'ha reunit amb l'equip de direcció de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) i els investigadors Gloria Sánchez i Xavier Querol per a implantar noves mesures de protecció enfront del virus.

En aquest sentit, a les mesures ja posades en marxa des de la fi de l'estat d'alarma, com la instal·lació de gels hidroalcohòlics, la senyalització de la distància de seguretat o el reforç de la neteja, el conseller Arcadi España ha anunciat un total de set noves mesures que s'aniran introduint, progressivament, fins a finals d'any.

En primer lloc, s'abordarà el control de l'aforament dels trens amb la instal·lació de pantalles, que al llarg de la setmana estaran operatives al 100%. Així, ha assenyalat España, "en el cas que fora necessari, estaríem preparats per al tancament d'estacions si s'establira un límit d'aforament".

Per descomptat, es continua reforçant la neteja i desinfecció dels trens i les instal·lacions. Ara, "no només es realitzaran les labors de neteja durant les hores vall al llarg del dia, sinó que comptem amb un nou sistema de desinfecció per nebulització per peròxid d'hidrogen que arribarà a totes les superfícies, inclosos els filtres dels aires condicionats". En aquest aspecte, a més, España ha recordat que "cada tres minuts, tot l'aire de l'interior es renova".

Així mateix, igual que ja es feia al tramvia, es procedirà a l'obertura automàtica de les portes dels trens de Metrovalencia per a evitar el contacte, i es contractaran 150 informadors, que seran presents a totes les estacions, amb l'objectiu d'explicar les noves mesures, resoldre dubtes o contribuir al fet que els usuaris i usuàries es repartisquen al llarg de tot el tren.

Finalment, amb l'objectiu de reduir aglomeracions, España ha anunciat que no només es realitzaran reunions amb universitats i sindicats de treballadors per a flexibilitzar els horaris d'entrada i eixida, sinó que, de manera excepcional, s'utilitzaran els trens de reserva per a augmentar les freqüències. "La xarxa de Metrovalencia ja circula al 100% de les seues capacitats operatives i tècniques. El disseny de la xarxa fa que, a curt termini, no puguem reduir freqüències per la interacció que tenen entre si les línies. Per això, es necessitaria una inversió en la qual ja estem treballant. Així i tot, de manera excepcional es podran utilitzar eixos trens de reserva, que estan previstos per a suplir avaries".

Finalment, s'ha donat a conéixer l'última anàlisi Covid realitzada pel CSIC. Els resultats són contundents: "de les 32 mostres preses, només tres tenien traces del virus i cap és infecciosa", han explicat els investigadors. En aquest sentit, encara que el risc zero no existeix, "la probabilitat de contagi a Metrovalencia, si es compleixen totes les mesures de seguretat i higiene, és baixa". Aquestes anàlisis, ha conclòs España, "ens serveixen per a saber si estem fent bé el treball i reforçar els punts més febles. I els resultats ens mostra que el transport públic és un dels espais més segurs".