Política

Els que volen relegar al valencià a una llengua 'd'estar per casa'

Cantó també acusa el PP d'”haver discriminat el castellà”

1 minut

casado_ep

El valencià, de nou, en el punt de mira. En aquesta ocasió, ha sigut el candidat del Partit Popular al Govern d'Espanya, Pablo Casado, en un míting organitzat pel PP d'Alacant, qui ha sigut l'encarregat de realitzar un nou atac a una de les llengües oficials de la Comunitat, com és el valencià. I és que en plena campanya política, el valencià s'ha convertit en l'arma llancívola dels partits de dreta que tracten, coste el que coste, d'utilitzar la llengua per a dividir i crear una confrontació inexistent entre el valencià i el castellà.

En aquesta ocasió, Casado ha fet referència a la seua proposta de la Llei de Llengües, que es basa en quatre paràmetres principals: que el castellà siga la llengua vehicular en Educació; que el castellà siga l'utilitzat en l'Administració; que les oposicions públiques siguen en castellà, sent la "llengua cooficial un mèrit, però no un requisit excloent"; i, finalment, que la senyalització urbana i interurbana es duga a terme en castellà, i no en valencià, demanant "no perdre l'ús d'una llengua tan rica com és el castellà".

Sens dubte, unes mesures que no solament releguen al valencià a un ús, exclusivament, familiar, sinó que, a més, van en contra de les mesures del foment del valencià que el Govern del Botànic ha impulsat al llarg d'aquesta legislatura, com el plurilingüisme en els centres escolars de la Comunitat Valenciana o el requisit lingüístic per als treballadors de l'Administració pública, amb l'objectiu que passara de ser un simple mèrit a un requisit excloent, sempre depenent del càrrec a exercir.

Un canvi que, en absolut, es comparteix des del Partit Popular que, el passat cap de setmana, i en paraules de Casado, explicaven que "un de Palència no pot optar a una plaça a València per desconéixer el valencià i, en canvi, un valencià sí que pot fer-ho a la província palentina".

Cantó critica també al PP per "discriminar" el castellà

El candidat de Ciutadans a la Generalitat Valenciana Toni Cantó, és un altre dels polítics que també ha manifestat el seu rebuig al valencià, abanderant-se com el defensor del castellà. Així, a més de repetir, en reiterades ocasions, que "en alguns centres escolars no s'estudia el castellà", i assegurar adoctrinament a les aules, també ha airejat una circular amb faltes ortogràfiques d'un col·legi públic de Paterna, amb l'objectiu de denunciar el desconeixement del castellà en Educació.

No obstant això, en la seua croada particular contra el valencià, també ha tingut temps per a criticar el treball realitzat dels quals, suposadament, pretén pactar per a accedir al Govern valencià. Així, no ha dubtat a acusar la candidata del PP a l'Ajuntament de València, Maria José Català, d'"haver discriminat el castellà" durant la seua etapa com a consellera d'Educació en impulsar un model que, a parer seu, va propiciar que, en molts centres escolars, es deixara a un costat el castellà. Així mateix, també ha assenyalat a la líder del PP valencià, Isabel Bonig, a la qual ha recriminat que "no diguera res".