Els comptes de Bonig augmenten la dependència de la Comunitat de les decisions de Madrid

La Generalitat deixaria de cobrar, almenys, 820 milions d’euros

Guardar

bonig
bonig

La candidata del PP a la presidència de la Generalitat, Isabel Bonig, va prometre en un acte polític el passat cap de setmana una "revolució fiscal sense precedents". La popular ha assegurat que, si guanya en les pròximes eleccions del 28 d'abril, la seua primera mesura serà reduir del 10 al 6 i 8% l'impost d'accés a l'habitatge "segons el preu". Amb un càlcul conservador, la Generalitat deixaria d'ingressar 820 milions d'euros.

Al costat del President d'Andalusia, Juanma Moreno, ha assegurat que posarà en marxa quatre mesures fiscals els sis primers mesos de govern. L'abans candidat del PP andalús va basar gran part de la seua campanya en una "baixada massiva" dels impostos. No obstant això tres setmanes després de la seua presa de possessió va anunciar que una "herència enverinada" li impedia complir la seua promesa electoral.

Bonig assegura que posarà en marxa eixes mesures enfront d'"aquesta pressió fiscal de la coalició 'sanchista' a la valenciana que insisteix a posar traves a l'ocupació i la riquesa" i que, així, retornarà una suposada "llibertat econòmica" perduda amb el Botànic.

Durant l'acte la candidata va avançar cadascuna de les mesures. La primera és eliminar l'impost de donacions i successions i, la segona, eliminar també el de patrimoni. La tercera és rebaixar l'impost d'accés a l'habitatge que, actualment, és del 10%. "El més alt a Espanya només per darrere de Catalunya", va assegurar. És també el percentatge utilitzat a Galícia, on governa el PP; a Extremadura i Balears varia entre el 8 i l'11%. La quarta i última és una rebaixa de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) perquè a les rendes de menys de 35.000 euros se'ls reduïsca un 7%.

L'aplicació d'aquestes mesures suposaria un gran descens en la recaptació de la Generalitat i, per tant, el Govern d'Espanya hauria d'aportar més recursos per a compensar-lo -sense comptar una possible reestructuració del finançament segons la població i renda mitjana-.

L'Impost de Successions i Donacions ha aportat en l'últim exercici 220,62 milions d'euros. Al costat del de Patrimoni, que suposa 160,9 milions, ja són 381,52 milions d'euros menys que ingressaria la Generalitat.

Segons les últimes dades oficials disponibles, en la Comunitat Valenciana, en 2017, es van realitzar un total de 79.132 transaccions immobiliàries, que suposen el gruix de la recaptació de l'Impost sobre Transaccions Patrimonials -ITP, accés a l'habitatge-. La baixada del tipus general de l'impost del 10 al 8%, com proposa Bonig, suposarà com a mínim -no hi ha dades desglossades per a fer el càlcul exacte- 170,92 milions d'euros.

Respecte a l'IRPF, segons les últimes dades de l'INE, un 80% de la població cobra menys de 2500 euros mensuals, és a dir, menys del límit de 35.000 proposat per Bonig per a rebaixar la quantitat impositiva. Així, amb un càlcul conservador, les arques públiques deixarien de cobrar 262,37 milions d'euros.

En total, amb càlculs a la baixa, la Generalitat deixaria de cobrar 820 milions d'euros respecte a l'anterior exercici. Bonig promet una rebaixa que suposa una quantitat aproximada als 900 milions que es demanen des del Consell com a part de la reivindicació del "finançament just" per a millorar els serveis socials. La demanda es duplicaria.

Arxivat a:

Destacats