El Govern aprova aquest dimarts un decret per a regular la nova fase que s'obrirà el 9 de maig després de la fi de l'estat d'alarma que, entre altres coses, permetrà a les Comunitats Autònomes recórrer davant el Tribunal Suprem les decisions que adopten els Tribunals Superiors de Justícia sobre les restriccions que aproven per a continuar lluitant contra la pandèmia, segons expliquen a Europa Press fonts governamentals.
L'Executiu facilita així als governs autonòmics una via per a interposar recursos de cassació, en els casos que els Tribunals Superiors tomben les seues mesures. És a dir, es busca unificar doctrina i evitar que ocórrega com el passat estiu, quan després de la fi de l'estat d'alarma algunes decisions de la justícia van ser contradictòries, i en alguns territoris es van permetre restriccions que en uns altres, no.
Fins ara, els governs autonòmics només podien acudir al Suprem quan intervenien com a autoritats delegades de l'Executiu central, és a dir, durant la vigència de l'estat d'alarma que els atorgava aquest estatus, segons expliquen fonts jurídiques a Europa Press. No obstant això, aquest instrument decaurà el dissabte a mitjanit, i amb ell, eixa possibilitat d'arribar fins al Suprem.
PRÒRROGA DE L'ESCUT SOCIAL
El decret d'aquest dimarts també inclou mesures per a controlar els passatgers internacionals, i aprova la pròrroga d'algunes mesures de l'escut social la vigència del qual anava lligada a l'estat d'alarma, com la possibilitat de cobrar la jubilació i continuar exercint la medicina o la infermeria per a la gestió de la COVID.També es manté la suspensió de les reunions de les Juntes de propietaris fins al 31 de desembre. I es manté fins al 9 d'agost la garantia de subministrament d'aigua i energia i el bo social; la suspensió dels desnonaments i la pròrroga extraordinària dels contractes d'arrendament d'habitatge habitual; i la consideració de serveis essencials als recursos contra la violència de gènere.