El rei advoca per una "convivència generosa" i enalteix els valors constitucionals que "cohesionen" com a societat

Puig enalteix el caràcter "arbitral" de Felip VI en un escenari "extremadament complex" com l'actual

Guardar

rey_valores_union
rey_valores_union

El rei Felip VI ha defès aquest divendres el compromís amb els valors constitucionals i democràtics que "cohesionen i enforteixen com a societat" davant els reptes que han de vindre i ha fet especial menció a la necessitat d'una convivència "generosa" en un context de diversitat i pluralisme.

"Una convivència --ha dit-- que és fràgil, que no ens podem permetre perdre i que requereix que cuidem en tot moment els vincles que ens uneixen i que ens han d'unir sempre, una convivència generosa el germen de la qual, en última instància, s'allotja en el més profund del nostre ésser, però per la qual cal treballar tots i cadascun dels dies".

Així ho ha assegurat després de rebre el XXVII Premi Convivència de la Fundació Professor Manuel Broseta que, segons ha asseverat, rep "amb humilitat i enorme gratitud" i que té una "profunda significació personal" pels principis que enalteix. A més, també ha recordat la figura del professor Manuel Broseta, assassinat per ETA el 15 de gener de 1992 i a totes les víctimes del terrorisme.

El rei ha arribat al Palau de la Generalitat --on ha rebut l'aplaudiment de diversos ciutadans-- juntament amb el ministre de Foment, José Luis Ábalos, que enguany presidia el jurat, i ha sigut rebut pel president de la Generalitat, Ximo Puig, i l'alcalde de València, Joan Ribó, entre uns altres.

En l'acte, Puig ha destacat el paper de Felip VI i el seu caràcter "arbitral" en un escenari "extremadament complex" com l'actual: "Ha estat a l'altura d'eixe gran envit, ha sabut mantindre la Corona fora de les polèmiques partidistes i ha representat la unitat d'Espanya respectant la diversitat dels pobles, de les nacionalitats i regions que componen Espanya".

Ábalos, per la seua banda, ha assenyalat que la deliberació va coincidir amb els preliminars de la celebració del 40 aniversari de la Constitució i el jurat va apostar per "reafirmar el prestigi del guardó" concedint-ho al Rei, pel seu compromís amb els valors de llibertat, igualtat, justícia, convivència i respecte al pluralisme ideològic i la seua defensa de la Constitució com a exemple de convivència, diàleg i unitat. "No va ser una deliberació difícil, la decisió va estar sobradament motivada per raons de virtut i també de necessitat", ha dit.

LA COMUNITAT, "MOSTRA DELS MILLORS VALORS"

Ha celebrat que s'atorgue un premi amb el seu nom per a reconéixer el compromís amb els valors que va encarnar per part d'una fundació arrelada a València que és "mostra dels millors valors d'una terra que en tota Espanya apreciem pel seu dinamisme i la seua solidaritat, qualitats que, generosament, sempre ha sabut projectar a la resta del país".

Després de recordar a altres premiats amb anterioritat, com l'expresident Adolfo Suárez, els reis Joan Carlos i Sofia, la xiqueta Malala Yousafzai o el poble d'Ermua, ha destacat que s'ha reconegut amb ells la lluita dels qui "des de la democràcia van plantar cara i van resistir l'amenaça del terrorisme", que busca "negar la dignitat de la persona i els seus drets més fonamentals", intentant "frustrar el dret del conjunt de la societat a viure en democràcia". "La nostra democràcia i convivència tenen amb totes les víctimes un gran deute", ha assegurat.

Així mateix, s'ha referit als qui van contribuir a la "casa comuna europea" o a la construcció de l'Estat de Dret, i ha destacat també el paper de la Constitució com a base del desenvolupament i la llibertat a Espanya. "El compromís amb els valors constitucionals i democràtics, que són el fonament de la pau social i l'ordre polític, ens cohesiona i enforteix com a societat davant els reptes que tenim al davant".

Aquest guardó, ha dit, és "un reconeixement a la Corona", que té com a raó de ser la promoció dels valors constitucionals, i té a més una "profunda significació personal", ja que "sense convivència no existeix vertadera llibertat". "Sé que en la concessió d'aquest premi hi ha molt d'afecte i d'afecte, que sincerament agraïsc, però també sé que hi ha un mandat de consciència i un compromís irrenunciable que em vinculen i obliguen", ha dit, i en acceptar-lo renova el seu compromís "amb els valors fonamentals de la nostra Espanya democràtica".

ENCERT "MOTIVAT PER VIRTUT I NECESSITAT"

Ábalos, per part seua, ha assenyalat que la deliberació va coincidir amb els preliminars de la celebració del 40 aniversari de la Constitució i el jurat va apostar per "reafirmar el prestigi del guardó" concedint-lo al Rei, pel seu compromís amb els valors de llibertat, igualtat, justícia, convivència i respecte al pluralisme ideològic i el seu defensa de la Constitució com a exemple de convivència, diàleg i unitat. "No va ser una deliberació difícil, la fallada va estar àmpliament motivat per raons de virtut i també de necessitat", ha dit.

També ha destacat el valor de la convivència davant les "vicissituds polítiques que en els últims anys han tensionat la convivència" i ha advertit que "una convivència digna, en condicions de llibertat i democràcia, no ve donada, per molt ferma i estable que siga el sistema polític i jurídic", sinó que "obliga" a tots. "I preservar-la és un deute amb nosaltres mateixos, amb la nostra història com a nació i amb la memòria dels qui ens van precedir", ha dit, i fins i tot es "van sacrificar" com el professor Broseta.

Per això, ha instat a "fer pedagogia del valor de la convivència i del seu preu", perquè la convivència "la paguem diàriament amb tolerància, diàleg, respecte mutu o assossec polític" i "la crispació i l'extremisme, i també una visió merament partidista, lleven recursos d'aqueixa caixa comuna amb la qual sufraguem la convivència".

Així, ha indicat que "pot haver-hi convivència sense prosperitat" però no al revés, i ha apuntat que "no hi ha raó per a no confiar" en les possibilitats de la societat espanyola sobre aquest tema.

PUIG: "EL REI HA ESTAT A l'ALTURA"

El president Puig, per part seua, ha destacat que en l'escenari "extremadament complex" com l'actual, en què s'ha arribat a qüestionar "des de posicions molt enfrontades, el model d'organització territorial i la seua mateixa unitat", s'ha "posat a prova el caràcter arbitral i moderador de la Corona" i Felip VI "ha estat a l'altura d'aqueix gran envit, ha sabut mantenir a la Corona fora de les polèmiques partidistes i ha representat i representa la unitat d'Espanya respectant la diversitat dels pobles, de les nacionalitats i regions que componen Espanya".

També ha subratllat que "ha projectat cap a l'exterior una visió positiva de la realitat espanyola en uns anys que són també difícils en l'àmbit internacional i ha transmés serenitat i confiança en les institucions democràtiques en una ona de desafecció i descrèdit de la política".

"Li transmetem el nostre agraïment per la seua labor", ha dit el 'president', en la Sala de Corts de l'Antic Regne de València, que representa el símbol institucional de l'autogovern valencià, "on s'arrela el testimoniatge d'una història que la Constitució ha sabut canalitzar en el nou Estat autonòmic", el que va defensar Broseta, qui plantejava ja fins i tot la possibilitat d'arribar a una organització federal.

Puig ha assegurat que la Comunitat "s'inspira en la seua tradició de diàleg, de pacte, d'acord per a oferir la seua millor versió en favor de la convivència" i ha indicat que hui es mira cap avant "sense oblidar la història i sense oblidar mai als qui els van arrabassar per defensar la llibertat de tots"

Destacats