El Botànic planta cara a la política anti avortament de Pablo Casado per a garantir les pensions

Guardar

CASADO
CASADO

Des de la seua arribada a la presidència del PP, Pablo Casado ha donat molt que parlar amb les seues declaracions, ja que, precisament, ha fet esment a temes que han estat envoltats de polèmica durant molt de temps a Espanya. Una de les més recents i que li ha valgut respostes de tota mena ha sigut la del seu pla per a derogar la llei de l'avortament de terminis de 2010 i tornar a la de supòsits de 1985, durant el govern de Felipe González, una decisió que colpejaria als drets de les dones, com ha manifestat Mónica Oltra, entre altres polítics valencians.

El líder de la formació ha admés que preferiria canviar totalment la llei actual, derogar-la i tornar a imposar l'anterior del 85 "abans que fer modificacions". Tot això per a frenar l'"hivern demogràfic" d'Espanya, en el qual la taxa de natalitat (8,37 naixements per cada 1.000 habitants) és més baixa que la de mortalitat (9,07 morts per cada miler d'habitants), segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) en 2017.

En aquest sentit, Casado ha dit que "si volem finançar les pensions hem de pensar en com tindre més xiquets, no en avortar" i que també es podria en perill el sistema de salut i les prestacions públiques de l'Estat del Benestar. Tal com informa l'agència EFE, el polític ha considerat que seria millor centrar-se en "ajudes a la maternitat, a la conciliació, a l'emancipació, a l'habitatge o en ajudes fiscals per a tindre xiquets". "Alguns que ens criden tan protectors de la cultura de la vida començaran a pensar que teníem raó", ha afegit.

casado_ep E.P

D'aquesta manera, planteja eliminar la Llei orgànica de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l'embaràs (de terminis) de 2010, que reconeix l'exercici dels drets de llibertat, intimitat i autonomia personal i a la maternitat lliurement decidida. En concret, i després d'una modificació en 2015, és necessari que l'avortament es practique per un metge especialista o sota la seua direcció, que es duga a terme en un centre sanitari públic o privat acreditat i que es realitze per consentiment exprés i per escrit de la dona embarassada o el seu representant legal.

Segons la llei actual, l'embaràs pot interrompre's dins de les primeres catorze setmanes de gestació quan el sol·licite la dona i per causes mèdiques quan no se superen les vint-i-dues setmanes de gestació i existisca un greu risc per a la vida o salut de l'embarassada o davant anomalies en el fetus de gravetat o incompatibles amb la vida.

A pesar que el Ministeri de Sanitat afirma que el nombre d'avortaments ha descendit en un 16,73% des que es va aprovar aquesta regulació (en 2010 es van registrar 113.031 i en 2017 94.123) i que experts recomanen obrir una porta a la immigració per a augmentar la natalitat a Espanya, Casado opta per tornar a la Llei orgànica de reforma de l'article 417 bis del Codi Penal de 1985, segons la qual no serà punible l'avortament practicat per un metge llevat que siga necessari per a evitar un greu perill per a la vida o la salut física o psíquica de l'embarassada i així conste, quan l'embaràs siga conseqüència d'un fet delictiu i s'estiga dins de les dotze primeres setmanes i en el cas que es presumisca que el fetus nasquera amb greus tares físiques i psíquiques dins de les vint-i-dues primeres setmanes de gestació.

Es tracta d'una proposta que aniria en la línia ideològica de Vox, que ha defensat que la interrupció voluntària de l'embaràs estiga fora de la sanitat pública per a defensar la vida "des de la concepció fins a la mort natural". De fet, l'advocada i tertuliana Paloma Zorrilla, afiliada en la formació d'ultradreta de Navarra, s'ha donat de baixa del partit perquè l'organització li ha obert un expedient a ella i al seu marit perquè ell és ginecòleg i practica avortaments en una clínica de salut.

Ximo Puig, President de la Generalitat Valenciana, ha sigut un dels polítics valencians a contestar al líder de l'oposició per considerar que tornar a la llei de l'avortament seria una "actitud preconstitucional" i perquè el seu objectiu és "arrossegar vots de l'extrema dreta", ha destacat Europa Press. "El dret de la dona a prendre la seua pròpia decisió de tindre o no un fill no té res a veure amb el debat de la natalitat i de la qüestió demogràfica", ha afegit el socialista.

També s'ha manifestat la Vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, que ha dit al President del PP que "cada vegada que parlen [els dirigents del PP] puja el pa" i que "quan es retrocedeix en la història ens acostem més a la barbàrie que a la civilització". Per a la també Consellera de Polítiques Inclusives cal respectar i promoure les decisions que adopten les famílies i les dones i ha recordat mesures de suport com la posada en marxa de 'Xarxallibres', l'eliminació del copagament farmacèutic en el cas de les famílies monoparentals o les escoles gratuïtes de 0 a 3 anys, "mesures que fan una maternitat i paternitat més fàcil".

https://twitter.com/franferri_/status/1093663698756009984

Fran Ferri, Síndic de Compromís en Les Corts, també ha llançat en les seues xarxes socials a través d'un meme i compartint opinions com les d'Íñigo Errejón, que ha manifestat: "A Espanya les famílies necessitem permisos iguals, un model d'habitatge per a les persones i no per als fons voltors, etc. El PP, en canvi, proposa llançar a les dones a "El conte de la criada". Fanatisme en lloc de solucions. En aquella deriva són un perill".

Destacats