Política

Educació defén el "model equilibrat" de la llei de llibertat educativa i Plataforma la tatxa "d'aixecada de camisa"

José Antonio Rovira es reunix amb representants de sindicats i associacions educatives

1 minut

Reunió entre el conseller d'Educació José Antonio Rovira i la Plataforma en Defensa de l'Ensenyament Públic

La Conselleria d'Educació, Universitats i Ocupació ha defés el "model equilibrat" de la proposició de llei de llibertat educativa que, ha reivindicat, cerca "canviar la política d'imposició" per una de "promoció" lingüística".

Així ho ha manifestat este dilluns el conseller José Antonio Rovira, en declaracions als mitjans prèvies a la reunió amb representants de la Plataforma en Defensa de l'Ensenyament Públic, els qui, per part seua, han ratllat el text "d'aixecada de camisa" i "reaccionari".

La reunió, celebrada en les instal·lacions de la seu de la Conselleria a València per a abordar les reivindicacions de la vaga educativa convocada per al 23 de maig, han acudit representants de STEPV, Escola Valenciana, CCOO, UGT, CGT Ensenyament, FAMPA-València i ADEP-PV, a més del secretari autonòmic d'Educació, Daniel Mcevoy.

Al final de la trobada, la Plataforma ha qualificat la reunió amb Rovira i Mcevoy de "decebedora", ja que la resposta d'Educació ha sigut "mantindre les polítiques educatives posades en marxa".

"No hi ha hagut cap intent per part de la Conselleria d'acostar postures per a buscar solucions al conflicte que han plantejat amb la comunitat educativa. Al contrari, s'han ratificat en les seues polítiques", ha criticat la Plataforma en un comunicat.

"Política de promoció"

En declaracions davant els mitjans, Rovira ha defés la proposició de llei de llibertat educativa, que està sent tramitada en Les Corts Valencianes, ja que ha assegurat que "establix una voluntat que siguen els pares els qui trien la llengua base dels seus fills".

En este sentit, ha apuntat que el text impulsat pel Partit Popular i Vox "respecta" les zones valencianoparlants i ha precisat que la diferència entre les dos llengües "no serà superior al 20 per cent".

"S'establix un model equilibrat, on es donen a conéixer les dos llengües, sempre sobre la base de la preferència dels pares. Nosaltres creiem en la llibertat de poder triar, hi ha qui no cree en la llibertat i preferix la imposició", ha destacat el conseller.

De la mateixa manera, Rovira ha justificat esta proposta de canvi en la regulació educativa sobre la base de les dades de les enquestes de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua que reflectixen que l'ús entre la gent jove "ha caigut". "Caldrà canviar d'una política d'imposició a una política de promoció", ha proposat.

"Aixecada de camisa"

Per part seua, la presidenta d'Escola Valenciana i portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ensenyament Públic, Alexandra Usó, ha carregat contra la proposició de llei de llibertat educativa en considerar que "va en contra de l'educació pública i el valencià", per això ha demanat al Consell que "rectifiquen".

"La llei establix una diferència abismal entre l'alumnat que viu en zones castellanoparlants, que no tindrà l'oportunitat d'aprendre valencià perquè el sistema educatiu no li ho permetrà", ha defés.

En este sentit, ha apuntat que el valencià està en un "moment crític" i ha demanat a les Administracions un "reforç important". "Este Consell fa tot el contrari, mata de mort el valencià", ha sostingut Usó.

Respecte a la denominació de la proposició de llei, han titllat "d'aixecada de camisa" l'ús del terme "lliberteu" per a una llei que han qualificat de "reaccionària" i que "prohibix l'aprenentatge en valencià".

Entre els motius per a convocar la vaga educativa del 23 de maig, la presidenta d'Escola Valenciana ha assenyalat al "procés segregador" del districte únic, la "paralització" del pla Edificant o les "retallades" en l'oferta d'aprenentatge de les escoles oficials d'idiomes, entre altres aspectes.

Servicis mínims "abusius"

D'altra banda, Plataforma per l'Ensenyament Públic ha criticat este mateix dilluns que els servicis mínims establits per la Conselleria per a la vaga del pròxim dia 23 són "abusius", perquè ha asseverat que "pràcticament només podrà fer vaga un terç del personal d'atenció educativa (educadors, fisioterapeutes, etc)", mentres que en el cas del professorat d'Infantil i Primària els servicis mínims seran "el doble que en anteriors vagues".

L'entitat ha titllat "d'abusiva" esta proposta que, segons han indicat ha fet arribar la Conselleria al comité de vaga. Així, ha anunciat que està estudiant presentar un recurs per "vulnerar el dret de vaga de les treballadores i treballadors de l'ensenyament públic".