El ple ordinari de la Diputació de València ha aprovat dos mocions, una del PP i una altra de VOX, de suport a la tauromàquia després que el ministre de Cultura, Ernest Urtasun haja anunciat l'eliminació del Premi Nacional de Tauromàquia. Les dos iniciatives insten el Govern a reconéixer el valor cultural del toreig i restituir esta distinció.
La diputada provincial del PP Paz Carceller ha defensat la tauromàquia com “una disciplina artística, d'un patrimoni cultural inatacable, que genera beneficis econòmics, 40 milions d'IVA en 2023”. Per a Carceller, amb l'eliminació del premi, “el ministre ataca una part de la cultura i el patrimoni d'un poble, Espanya. A Urtasun li dona picor tot el que sona a espanyol”.
En la mateixa línia, el portaveu de Vox, Sergio Pastor, ha destacat que la lídia “és cultura que cal preservar”. “L'irrisori premi de 30.000 euros arriba a toreros, ramaders, escoles…”, ha explicat, alhora que ha advertit que “Urtasun, amb el seu sectarisme, ha declarat la guerra a la tauromàquia, però per a fer-li mal haurà de treballar un poc més”.
Per contra, el portaveu de Compromís Pau Andrés ha recalcat que “cada vegada hi ha menys espectadors, entre 2019 i 2022 van caure un 75% segons el Ministeri de Cultura”. A més, ha esgrimit, “la societat ha evolucionat i premiar la tauromàquia va en contra dels temps, que demanen altres pràctiques allunyades del patiment animal, estem davant una qüestió ètica”.
Per part seua, el diputat del PSPV Vicent Mascarell ha enlletgit al PP que “presente esta iniciativa amb tots els problemes que tenen els nostres pobles”. Igualment, ha criticat que “faça un ús partidista d'este debat perquè pensa que tots els que van als bous els votaran”. En este sentit, ha argumentat, “no participarem d'aquesta estratègia, tenim molts problemes que gestionar”.
‘Normalització lingüística’ es dirà ‘Foment i l’ús del valencià’
D'altra banda, el president de la Diputació, Vicent Mompó, ha anunciat un augment del pressupost per a la Unitat de ‘Normalització lingüística’, l'increment serà d'entre un 5% i un 10%, i el seu canvi de nom, passarà a dir-se ‘Foment i ús del valencià’.
“Impulsarem, protegir i impulsar el valencià, possiblement més que s'ha fet mai en la Diputació de València i ho farem, no sols amb paraules, sinó també amb fets; cuidem la llengua, estimem la llengua i hem de donar l'oportunitat de conéixer-la a tothom”, ha assegurat Mompó, qui ha recordat també que “estem en una comunitat bilingüe i cal tindre clar que qui parla castellà no és menys valencià”.