Els apartaments turístics s'han incrementat en un 160% des de 2015

La Generalitat Valenciana aprova, este divendres, un nou decret llei que regularà les vivendes d'ús turístic en la Comunitat Valenciana

Guardar

Dos turistes entren a un hotel de València
Dos turistes entren a un hotel de València

Des de 2015, els apartaments turístics en la Comunitat Valenciana s'han anat incrementant de manera exponencial, passant de 38.319 a 105.111 en 2024, la qual cosa suposa un creixement del 160,4%. Distribuït per províncies, 14.663 estarien a Castelló, 17.677 a València i 72.769 a Alacant. A això, caldria sumar les vivendes il·legals que es lloguen per a fins turístics. Davant este escenari, i amb l'objectiu de lluitar contra l'economia submergida, la Generalitat Valenciana aprovarà, este divendres, un nou decret llei que regula els apartaments turístics en el territori valencià i "dona caça" als il·legals.

En paraules del president de la Generalitat, Carlos Mazón, "este acord normatiu s'ha elaborat amb el sector, sindicats, associacions de consumidors, operadors, plataformes de reserves i 71 municipis turístics per a trobar l'equilibri necessari en benefici de tots per a una activitat que forma part de la nostra oferta turística". D'esta manera, Mazón ha assegurat que "amb este marc legal aportem seguretat i certesa, i avancem en el nostre model de turisme sostenible que no renuncia a res ni condemna a ningú".

Així, entre les línies principals, el nou marc legislatiu dona de termini fins al 31 de desembre de 2024 perquè els propietaris presenten el número de referència cadastral de la vivenda. L'objectiu no és un altre que portar un control actualitzat del nombre d'apartaments turístics en la Comunitat Valenciana.

Així mateix, es prohibirà de manera més contundent el lloguer d'habitacions en vivendes amb finalitats turístiques. "Només a la ciutat de València, es publiciten més de 5.000 habitacions d'este tipus", ha apuntat la conselleria de Turisme, Nuria Montes. Per este motiu, no sols s'exigirà a les plataformes que eliminen estos anuncis, sinó que les sancions per realitzar esta pràctica il·legal ascendiran fins als 600.000 euros.

Un altre dels canvis importants és que desapareixen els caixetins per al lliurament de claus, que es col·locaven en la façana, i deuran comptarà amb un servici de recepció per a identificar a l'hoste. A més, la comunitat de propietaris podrà prohibir els apartaments turístics, sempre que així ho establisquen els seus estatuts, i establir una sèrie de normes per a la vivenda i zones comunes que l'hoste haurà de respectar. En cas contrari, se li expulsarà immediatament de la vivenda sense possibilitat d'indemnització o recuperació dels diners pagats. En estos casos, el propietari serà responsable subsidiari de la sanció expedida.

Entrada d'un apartament turístic
Entrada d'un apartament turístic

En este punt, cal destacar que les llicències seran de titularitat personal, perdent-se en el moment en què es canvie de propietari, per exemple, per la venda de la vivenda. "Això es deu al fet que hem detectat que aquelles vivendes amb llicència es venien a l'alça en els portals immobiliaris", ha apuntat Montes.

Per a obtindre la llicència, totes les vivendes hauran de comptar amb les condicions mínimes d'habitabilitat. Esta mesura va dirigida, especialment, a aquells locals terciaris que s'han transformat en vivendes; i presentar una Declaració Responsable, que s'haurà de renovar cada cinc anys.

La Generalitat realitzarà inspeccions aleatòries a partir de 2025. De fet, el president Carlos Mazón ha anunciat que es farà ús de la intel·ligència artificial per a millorar la detecció dels apartaments il·legals. Així mateix, els ajuntaments que així ho sol·liciten no sols podran encarregar-se de la inspecció, sanció i recaptació d'esta mena d'allotjaments, sinó que podrà limitar el seu creixement per barris o bloc d'edificis.

Augmenten els preus de la vivenda

València ha registrat la tercera pujada més elevada del preu del lloguer de la vivenda al juliol amb un increment interanual del 17,6%, amb un preu de 14,1 euros el metre quadrat, enfront del 10,4%, de mitjana nacional, segons l'últim informe de preus publicat per Idealista.

Així mateix, la Comunitat Valenciana és la tercera comunitat autònoma on més han crescut els preus de la vivenda de segona mà amb un 14,89%, d'acord amb el portal pisos.com, la qual cosa es traduïx en un preu mitjà de 1.859 euros per metre quadrat.

La raó que subjau darrer de l'encariment imparable de les propietats residencials és la falta de producte. No obstant això, Ferran Font, director d'Estudis de pisos.com, puntualitza que "no sols l'oferta de vivendes és escassa, sinó que, a més, no està adaptada als perfils de la demanda que des de fa uns anys s'estan consolidant".

I si a això li sumes que, en els últims anys, s'han retirat de la venda o de lloguer una gran quantitat de pisos per a destinar-los a usos turístics, l'accés a una vivenda assequible és cada vegada més difícil.

Per este motiu, com ha remarcat el cap del Consell, "després del creixement desordenat de vivendes turístiques dels últims huit anys, amb este decret arribem a temps per a evitar que les disfuncions socials i de convivència es convertisquen en problemes greus".

En esta línia, ha apuntat que l'increment desordenat d'apartaments turístics afecta a totes les autonomies pel que ha reclamat al Govern central que convoque la conferència sectorial de turisme. Per a Mazón, cal "buscar una resposta unitària i una estratègia comuna que arreplegue el que establix la normativa europea i que permeta lluitar contra l'oferta irregular".

Destacats