Les empreses com Uber i Cabify deixaran d'operar en les ciutats en què estan presents en quatre anys si abans d'aquest termini els governs regionals i els ajuntaments no regulen aquest servici de transport de vehicles de lloguer amb conductor (VTC) en els seus territoris.
Així ho va avisar el ministre de Foment, José Luis Ábalos, que va recordar que així el que estableix el Decret Llei que el Govern va aprovar al setembre de 2018, el qual va habilitar les comunitats autònomes a regular aquest nou servici de transport urbà.
"Si les comunitats autònomes no volen regular, l'única cosa que va a passar és que deixaran prestar servici les VTC en el seu àmbit", va advertir. "Eixa és la conseqüència i tenen quatre anys per a evitar-ho", va afegir.
Per açò, Ábalos va cridar els governs regionals a "posar-se a treballar" en la regulació dels servicis com els d'Uber i Cabify, una qüestió que, a més, considera "extremadament rellevant per als seus àmbits i els seus territoris".
En la seua compareixença en el Congrés, el ministre va reiterar el seu "ple convenciment" que són les comunitats i els ajuntaments els que han de regular aquests servicis, "perquè tenen el coneixement concret que cada territori per a prendre decisions sobre la mobilitat, la gestió de trànsit, el medi ambient i la contaminació".
En aquesta línia, va recordar que totes les grans ciutats, entre les quals va citar Nova York, París o Berlín, són les que regulen els servicis d'Uber en els seus territoris.
"Les polítiques de mobilitat de les ciutats no seran efectives si en el seu disseny no s'integren tots els mitjans de transport i agents implicats", va insistir.
En el cas dels VTC, va recordar que el Reial decret aprovat pel Govern estableix que en quatre anys les llicències que tenen els 13.200 vehicles d'aquest tipus que actualment circulen pel país, uns 6.300 a Madrid, deixaran de ser efectives per a realitzar trajectes urbans, el seu principal negoci i amb el qual competeixen amb el taxi, en el cas que les comunitats i els ajuntaments no tinguen llesta una regulació per a elles.
"FOMENT NO ES DESENTÉN"
Malgrat tot açò, Ábalos assegura que el Ministeri de Foment "no s'ha desentès" d'aquest tema, sinó que "segueix treballant", si bé ho fa en aspectes de la seua competència, d'"àmbit nacional"."No és veritat que Foment s'haja llevat la responsablitat, la tenim, però a escala nacional", va asseverar en el Congrés.
Així, assegura que ja està a punt de posar-se en servici, una vegada que acabe la seua última fase de proves, el registre telemàtic en el qual els VTC hauran de donar compte de tots els seus servicis. A més, treballa en un canvi de les sancions als VTC i ha habilitat un grup de treball amb les comunitats per a coordinar i compartir experiències quant a la regulació en els seus territoris.