Ábalos anuncia 3.000 milions per a redimensionar la xarxa ferroviària de València

El ministre de Transports, José Luis Ábalos, s'ha reunit aquesta vesprada amb el president Puig i l'alcalde de València, Joan Ribó

Guardar

4A8A9964 OK
4A8A9964 OK

El ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, el president de la Generalitat, Ximo Puig, i l'alcalde de València, Joan Ribó, han mantingut una reunió aquesta vesprada sobre la Xarxa Arterial Ferroviària de València. El president de la Generalitat ha destacat l'aposta del Govern per València com a connexió fonamental del corredor mediterrani a través de les inversions de la Xarxa Arterial Ferroviària de la ciutat.

El cap del Consell s'ha pronunciat en aquests termes després de la reunió mantinguda amb el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, i l'alcalde de València, Joan Ribó, en la qual el titular del Ministeri els ha traslladat el projecte integral del Govern d'Espanya per a la transformació ferroviària de la ciutat. El ministre ha remarcat en aquest sentit la necessitat de transformar l'actual configuració ferroviària per a abordar un conjunt d'actuacions que suposen una inversió per un import superior als 3.000 milions d'euros.

Les actuacions, que situaran, en paraules del ministre, a València, com a "vèrtex triangular" del corredor mediterrani, inclouen la transformació de la configuració ferroviària de l'Estació de València-Nord i de Joaquín Sorolla, i contemplen accions relacionades amb la segona plataforma València-Castelló, l'estudi informatiu de la qual es preveu que estiga finalitzat el setembre de 2021; la fase 3 del canal d'accés, per a l'execució del qual hi ha pressupostats 52,8 milions d'euros; el túnel passant, l'estudi informatiu del qual també està previst que estiga finalitzat al setembre de l'any pròxim, i l'estació central, que serà ampliada.

La trobada ha comptat també amb la participació del conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, i de la presidenta d'Adif, Isabel Marró de Vera.

El president ha subratllat en la compareixença posterior davant els mitjans de comunicació la "cooperació" del Govern d'Espanya amb les institucions valencianes, que ha permés superar les barreres burocràtiques i accelerar la posada en marxa d'infraestructures fonamentals per a la connectivitat de la Comunitat Valenciana.

"Estem davant l'inici d'una dècada fonamental per a la transformació d'Espanya i de la Comunitat Valenciana", i, per a això, "ha de canviar la mateixa estructura" de les connexions d'infraestructures, amb la superació de l'Espanya radial i amb una millora de la cohesió territorial, ha reivindicat el president.

Ha remarcat en aquest sentit la necessitat de dissenyar i portar a terme infraestructures "útils" per a la ciutadania, com les presentades pel Ministeri per a la transformació de la configuració ferroviària de València.

Aposta pel corredor mediterrani

"S'ha presentat un pla coherent que trenca amb la improvisació del passat", ha valorat el president, que també s'ha felicitat per l'aposta pel corredor mediterrani, després que "durant massa temps no s'hagi tingut prou en compte" aquesta connexió ferroviària fonamental.

"València necessita tenir aquesta capacitat de confluència amb altres territoris", ha dit el president, que ha considerat fonamental la connexió per alta velocitat de les tres capitals de província i ha remarcat la importància de comptar amb una "visió integral" de les infraestructures per a aconseguir la cohesió territorial més gran.

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha celebrat, per part seua, que València passe a ser, amb els projectes presentats, un "node fonamental" del corredor mediterrani.

Destacats