El Consell de Política Fiscal aprova la senda per a les CCAA, amb el rebuig de les regions del PP

Guardar

montero ep
montero ep

El Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) ha aprovat aquest divendres la nova senda d'estabilitat pressupostària per a les comunitats autònomes, que marca una relaxació de l'objectiu de dèficit autonòmic al 0,2% del PIB enguany i al 0,1% en 2021, amb onze vots a favor del Ministeri d'Hisenda, les regions del PSOE i Melilla, enfront de l'oposició de les regions governades pel PP, segons han informat a Europa Press fonts del Ministeri d'Hisenda.

En concret, els onze vots a favor han sigut els de les comunitats autònomes governades pel PSOE (Aragó, Astúries, Balears, Canàries, Cantàbria (en coalició amb PRC), Castella-la Manxa, Extremadura i la Comunitat Valenciana), més el vot de Melilla (presidida per Cs) i del mateix Ministeri d'Hisenda. Per contra, han rebutjat la nova senda les cinc regions del PP (Andalusia, Castella i Lleó, Galícia, Comunitat de Madrid i Múrcia), més la ciutat autònoma de Ceuta.

Del seu costat, Navarra i País Basc, que s'acullen al règim especial, no han votat, encara que  ha acudit un representant de la comunitat navarresa. Del País Basc en canvi no s'ha enviat a ningú. En el cas de Catalunya, tampoc ha participat en la votació, encara que ha acudit la secretària d'Economia, Natàlia Mass, en comptes del vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès.

La nova senda traslladada per la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, a les comunitats autònomes estableix un objectiu més flexible de dèficit autonòmic, fixant-lo en el 0,2% del PIB enguany, el 0,1% en 2021 i equilibri pressupostari des de l'exercici 2022.

Conforme a la nova senda, el Govern atorga més marge a les comunitats, ja que l'objectiu autonòmic previst inicialment per l'Executiu de Sánchez era d'un dèficit d'una dècima del PIB enguany, i que les regions aconseguiren estabilitat pressupostària ja l'any que ve. De fet, la senda que va aprovar el PP establia equilibri pressupostari per a les comunitats autònomes ja per a l'exercici 2020.

IVA AUTONÒMIC

En la reunió del CPFFMontero ha traslladat també als consellers autonòmics que Hisenda no tindrà en compte la part del dèficit imputable a l'IVA deixat de percebre pel canvi normatiu de 2017, uns 2.500 milions d'euros en conjunt, a l'hora de comptabilitzar el dèficit de les comunitats autònomes de 2019, que estima que va tancar en el 0,5% del PIB, si bé calcula que rondaria el 0,3% si es descompta aquest efecte.

A més, ha flexibilitzat els objectius de dèficit i posarà en marxa un extra Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) amb una mena del 0%. D'aquesta forma, després de descomptar l'efecte de l'IVA, les comunitats que registren un dèficit del 0,1% o inferior s'entendrà que van complir l'objectiu en 2019.

No obstant això, les comunitats no han donat un bon acolliment a les mesures compensatòries d'Hisenda en reclamar el pagament i rebutjar més endeutament, especialment les regions que ja presenten superàvit. El rebuig ha sigut mostrat pels consellers de les autonomies del PP i per diverses socialistes.

Destacats