caixa popular

Política embullada

12/03/2018 -

No cap dubte que les xarxes són un mitjà útil i ràpid per a arribar a milers de persones amb un sol clic. És cert que és un vehicle de comunicació per a donar a conéixer el que pensem i el que fem amb immediatesa. A més, els missatges curts, amb emoticones i imatges fan més atractiu i llegible el nostre missatge. Ara bé, em pregunte si poden ser una mica més que açò.

Les xarxes poden substituir als mitjans tradicionals? Són l’instrument adequat per al debat polític? Moltes preguntes, hi ha més: Quina classe de democràcia tindrem si els electors es limiten a informar-se per les xarxes? Quin tipus de polítics gestionaran els nostres recursos si basen la seua comunicació en un tweet? I més…

Algun diari ja ha anunciat la creació del seu llibre d’estil perquè els periodistes complisquen també algunes regles de redacció i estil en les xarxes. Aquest fet demostra que cada vegada més les xarxes van estenent la seua teranyina i copant els espais clàssics de comunicació i debat. Una tela d’aranya que s’estén a passos engegantits. Tan grans i ràpids que no tenen la supervisió necessària perquè, per exemple, es protegisquen alguns drets.

Açò succeeix malgrat les alertes dels experts. Hi ha ja nombrosos estudis que ens adverteixen del risc d’addicció que comporta l’ús de les xarxes, alguns fins i tot parlen de ser més incontrolables que l’alcohol o el tabac. Tot fins al punt que un dels impulsors de Facebook diu penedir-se per haver creat un mitjà que sabia que anava a generar aquest tipus de danys en la societat.

També sembla que és clar que són un trampolí ideal per a insultar i vomitar tot tipus d’improperis donant la cara o no, que li’l diguen als “trolls”. Amb ells o sense ells ja no dubtem que també són vies excepcionals per a tergiversar la informació i crispar el debat.

Sempre he dit que no tot val, tampoc en les xarxes. És clar que no podem remar contracorrent dels avanços tecnològics i que l’intel·ligent és traure el màxim profit d’ells; però ull! No hi ha xarxa social que puga ni dega substituir al debat assossegat i profund que mereixen els ciutadans, a la confrontació d’idees, a la informació de qualitat. Tot açò és necessari perquè el la democràcia no es desvirtue. La política està per a aclarir i avançar, no per a embullar-se en missatges curts i esbiaixats que l’oculten i l’allunyen de la ciutadania, encara que poguera semblar que les xarxes aconsegueixen el contrari.


fiestas gandia 2018

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 × 3 =

semana de la agricultura de torrent 2018
sempre teua
exposicion caps tallats
exposicion caps tallats
Semana mobilidad Valencia 2018
decidim vlc
festes xirivella 2018