La Policia Local de València grava un documental per comptar les vivències dels seus agents davant la pandèmia

Guardar

valencia-policia
valencia-policia

La Policia Local de València està gravant un documental per a comptar les vivències i experiències dels seus agents i responsables durant l'estat d'alarma decretat per la Covid-19 i davant aquesta pandèmia, segons aquest cos municipal "el desafiament més gran de la seua història".

La Fundació de la Policia Local de València, l'encarregada de dur a terme aquest projecte, va iniciar fa dues setmanes el seu enregistrament. El documental, que no té encara títol, recollirà "testimoniatges i imatges inèdites d'agents, comandaments, del cap del cos" i també "d'operatius i reunions".

El treball comptarà amb entrevistes a agents que han estat a peu de carrer en operatius policials durant l'estat d'alarma i es completarà amb les experiències de responsables de diferents unitats i departaments.

Així, mostrarà des de les vivències d'un dels responsables de la sala del 092, que recorda com es van multiplicar les crides els primers dies de confinament i "les situacions més complicades en els primers instants", fins a les de responsable del grup GAMMA sobre les situacions a les quals pogueren enfrontar-se les víctimes de violència de gènere. Igualment, es comptarà amb la intervenció del responsable de la Unitat de Convivència i Seguretat com a testimoniatge de "tot el que succeeix en la nit".

El regidor de Policia Local a València, Aarón Cano, ha considerat que la crisi generada per la Covid-19 "transformarà a totes les policies del món". "Res tornarà a ser igual, tampoc aquesta policia, que ha crescut moltíssim davant aquesta emergència", ha exposat l'edil, que ha afirmat que aquest ha sigut "probablement el repte més gran al qual s'ha enfrontat en els seus 150 anys d'història" el cos municipal.

Cano ha recordat que un mes abans de l'inici de l'estat d'alarma organitzava la celebració del 150 aniversari de la Policia Local de la capital valenciana i ha insistit que el viscut en l'actualitat ha sigut un dels moments més "difícils" d'aquesta trajectòria.

"Record perfectament aquell 7 de febrer al costat de jubilats del cos, el reconeixement que organitzem a títol pòstum al Capità Tejero pel seu sacrifici en defensa de la República i també una exposició en la qual es repassaven els 150 anys d'història. Hi havia fotografies de la Riuada del 57, de la postguerra, moments molt difícils però aquest també ho és, ho ha sigut i ho serà", ha manifestat el regidor.

El responsable de Protecció Ciutadana ha agregat que encara no se sap bé "com serà el futur" però ha asseverat que "canviarà la nostra manera d'actuar, la manera d'actuar de totes les policies del món" perquè aquestes són "cossos que evolucionen amb la societat a la qual serveixen".

"GENS SIMILAR"

"No podíem deixar passar l'oportunitat de contar la història quan encara s'està produint. Cap cos de policia del món s'ha enfrontat a res similar", ha ressaltat Aarón Cano, al mateix temps que ha al·ludit a una cita de l'escriptor Aldous Huxley en la qual afirmava que potser "la més gran lliçó de la història és que ningú va aprendre les lliçons de la història".

L'edil, llicenciat en Història per la Universitat de València, ha reivindicat "la pedagogia de la història i el valor que té escoltar a la Policia Local de València" perquè, "d'alguna forma", forma part de "els sentits de la ciutat". Referent a això, ha subratllat que durant l'estat d'alarma "hi havia nits en les quals excepte serveis públics essencials, no hi havia ningú més als nostres carrers" que aquests agents.

Per part seua, el gerent de la Fundació de la Policia Local i director del documental, Ricard Chicot, ha manifestat que "t'adones que la pell de la ciutat ha canviat" quan escoltes a aquests treballadors municipals en les entrevistes. "Saben el que passa als nostres carrers, on estan les majors necessitats. Són plenament conscients que estaven vivint un moment excepcional", ha assenyalat.

Destacats