25n
25N
25N

La Policia Local de Puçol, en primera línia de batalla

La Policia Local de Puçol, en primera línia de batalla
03/04/2020 -

Mentre alguns «afortunats» viuen l’estat d’alarma des de les seues cases, confinats però resguardats del caos, uns altres afronten aquesta crisi en primera línia de batalla. Aquest és el cas de la Policia Local de Puçol, que malgrat haver estat en contacte amb el virus, de moment es manté lliure de Covid-19. Ara el seu objectiu és adaptar-se als reptes que 2020 ha portat amb si, reinventant-se i centrant-se en el que realment importa: la seguretat dels ciutadans.

Els horaris es mantenen; ells són els mateixos… Però tot ha canviat. Com molts altres col·lectius, la Policia Local de Puçol s’ha vist obligada a adaptar-se a la nova situació imposada per l’arribada de la Covid-19. I ho fa per a centrar-se en allò que realment importa ara: «Ens hem enfocat en el tema de la seguretat», explica Vicente Giménez, intendent cap de la Policia Local.

Des de l’organisme es realitzen constants serveis humanitaris, des de repartir aliments i béns de primera necessitat entre els més vulnerables a la situació, fins a acudir al domicili de persones majors per a ajudar-los en el que necessiten: «Si una persona major viu sola i cau de la cama, l’alçarem», comenta.

A més, estan donant suport a les tasques de desinfecció que realitzen la Brigada Municipal i Protecció Civil, tant als carrers com a la residència de majors, el Centre de Salut, la Prefectura de Policia… «L’objectiu és que no hi haja interrupcions i es puga realitzar la neteja amb normalitat», assegura Giménez.

La violència de gènere és un altre dels focus de control necessari, especialment, en temps de confinament. Per a mantindre un seguiment de les víctimes, la Policia Local es troba en contacte permanent  amb elles i realitza entrevistes quinzenals, comprovant que es respecten les ordres d’allunyament i que no hi ha contacte amb l’agressor.

I per descomptat, l’organisme controla que els comerços compleixen amb les normes temporals impulsades pel govern. «Sabem quines empreses poden obrir i quines no, i controlem que es complisca», a més de garantir que es mantinga la distància de seguretat a les cues que es formen a l’entrada dels supermercats, i en altres possibles focus de contagi.

Un canvi d’enfocament

Per altra banda, «hem disminuït el control del trànsit», comenta Vicente, una decisió que es va prendre en col·laboració amb Alcaldia, de manera que «no hem posat cap multa de trànsit des que va començar l’estat d’alarma. Excepte infraccions molt greus o en casos d’accident».

Tampoc s’està sancionant a aquells veïns que han mogut el seu vehicle a la vorera de davant pel canvi de mes. «Quan algú no s’assabenta que no cal moure-ho, li localitzem i informem perquè torne a canviar-ho», explica l’intendent cap, «però sense posar denúncies».

Sí que han posat més d’una, no obstant això, per incompliment de les normes de confinament durant l’estat d’alarma. Concretament, 43 multes, «i unes altres que ha posat la Guàrdia Civil». Però en una població de quasi 20.000 habitants, no són dades alarmants: «Estem sent durs i està funcionant: el compliment està sent bastant correcte», apunta Giménez, que assegura que el seu treball principal des de les últimes setmanes és garantir que es complisca el decret.

Improvisar en temps de pandèmia

Malgrat l’enorme importància de garantir el compliment del confinament, els agents són conscients que, en algunes ocasions, els veïns necessiten desplaçar-se per certs motius, com adquirir béns de primera necessitat, solucionar un problema en un comerç propi o, fins i tot, solucionar situacions que no estan contemplades al Reial decret 463/2020.

Per això, atenen les constants telefonades de persones que pregunten dubtes sobre què es pot fer i què no, així com quina justificació es necessita en cada cas. I, davant aquelles situacions que no es recullen en la normativa oficial, els cossos de seguretat tenen l’obligació d’interpretar els nous decrets que es van publicant i decidir si s’autoritza o no determinada acció.

«Cada dia s’actualitzen i hem de fer interpretacions», aquestes decisions es prenen junt amb la Guàrdia Civil i Alcaldia, però  només afecten el terme municipal de Puçol. Per això, si es dona permís a un veí per a realitzar una acció, «no podem garantir el que ocórrega, por exemple, al Puig».

Bàsicament, s’està sancionant sobretot a aquelles persones que ixen sense una causa justificada o que intenten enganyar les autoritats. També a aquells que aprofiten el passeig del seu gos per a recórrer tot el poble o que fan la compra quatre voltes al dia per a eixir de casa. «Normalment donem un avís a aquestes persones abans de posar-les la denúncia».

La crisi, viscuda des de dins

Ells també practiquen el distanciament social en la mesura que siga possible. Per això, els policies de Puçol s’han dividit en dos grups de treball tancats, de manera que, si hi haguera contagi, «el seu grup quedaria aïllat i la resta d’efectius podrien continuar treballant». A més, es mantenen les patrulles de treball amb els mateixos efectius per si hi haguera algun cas de contagi, evitar que s’estenga. «I, és clar, els torns d’esmorzar o berenar es fan de tres en tres, i guardant la distància de seguretat».

 

 

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

19 − nou =