Podem, ERC, PNB i Compromís es desmarquen de Sánchez en el decret contra la 'república digital'

El PP salva la convalidació mentre el PSOE remet a un futur projecte de llei la possibilitat d'introduir canvis

Guardar

Congreso Eduardo parra
Congreso Eduardo parra

Els potencials socis del PSOE per a facilitar la investidura de Pedro Sánchez s'han desmarcat aquest dimecres del decret llei contra la 'república digital', la convalidació de la qual es debat en la Diputació Permanent del Congrés. Ho ha fet no sols Unides Podemos, sinó també ERC, el PNB i Compromís, en criticar una norma que ha sigut, així mateix, durament qüestionada per part de Junts i EH Bildu. El PP, per part seua, ha avançat que donarà suport a la seua convalidació.

El torrent de crítiques al decret llei s'ha produït durant el debat que s'ha suscitat després que la ministra d'Economia en funcions, Nadia Calviño, presentara la norma que el Govern va aprovar el passat 31 d'octubre amb "per raons de seguretat pública en matèria d'administració digital, contractació del sector públic i telecomunicacions".

En nom d'ERC, Montserrat Bassa, ha avisat a l'Executiu que hauria de "retirar" el decret llei no per a aconseguir un pacte amb la seua formació, sinó "pels drets i llibertats de la sobirania espanyola i per pura democràcia". "Els honraria que reflexionaren i assumiren que es van equivocar en presentar-ho", ha lliscat Bassa, després de desqualificar la norma anomenant-la "llei mordassa digital".

La diputada independentista s'ha queixat que el decret llei s'aprovara coincidint amb l'inici de la campanya electoral "per a fer callar" les protestes que tenien lloc a Catalunya contra la sentència del 'procés'. "No poden frenar la nostra indignació per decret", ha avisat.

"LLEI CORCUERA DIGITAL"

"No tenim clar on volen arribar amb aquesta ofensiva repressiva, però sí que no hi haurà estabilitat política mentre no aborden políticament aquells conflictes de naturalesa política", ha abundat, abans de remarcar la predisposició d'ERC a afrontar el conflicte català "mitjançant el diàleg i la democràcia". "Si estan disposats a asseure's i fer política de debò, nosaltres serem ací perquè és on sempre hem estat", ha afegit.

Per part seua, la portaveu de Junts, Laura Borràs, ha definit el decret llei com "un colp d'estat digital" d'un "Estat tecnòfob" que "protegeix a si mateix contra els ciutadans". "És la 'Llei Corcuera digital', la llei de puntada en el servidor sense ordre judicial", ha denunciat, incidint en què la norma "no té res a envejar a les de règims autoritaris".

A més, ha coincidit amb uns altres intervinents a arremetre contra el Govern per haver aprovat la norma "de manera basta en el temps de descompte d'una legislatura fallida", sense deixar als grups presentar esmenes, i evitant-se els informes que haurien hagut d'emetre els òrgans constitucionals d'haver-se aprovat mitjançant un projecte de llei.

Com la resta de portaveus que ha criticat el text del Govern, Borràs, també ha lamentat que el Govern s'agarre "a un concepte tan ambigu com el de l'ordre públic" per a poder intervenir llocs webs, un aspecte en el qual ha incidit especialment el representant del PNB, Mikel Legarda.

AVÍS DEL PNB

De fet, Legarda ha arribat a avisar al PSOE que o recondueix aquest assumpte cap a la cerca d'un acord "com més prompte millor" o la "predisposició" del PNB "a col·laborar" els socialistes "estarà seriosament compromesa".

Des de Compromís, Joan Baldoví, també ha avançat que no donaran suport a la convalidació d'un decret que permet "intervindre Internet com a la Xina o l'Aràbia Saudita". El mateix ha argumentat Mertxe Aizpurua, d'EH Bildu, que creu que aquesta norma obri la porta a un "Estat d'excepció digital".

El diputat d'En Marea, Antón Gómez Reino ha desgranat les propostes d'Unides Podem per a millorar la norma subratllant que s'ha de garantir "el control judicial de totes les decisions de l'administració", que no es "vulneren drets fonamentals ni llibertats públiques dels ciutadans" i es posa fre a la "recentralització digital".

S'INCORPORARAN PROPOSADES

El diputat socialista, Manuel González Ramos, ha avançat que la intenció dels socialistes és "aclarir i millorar" la norma "en un futur projecte de llei" que caldrà aprovar per a transposar una directiva europea en aquesta matèria.

"Tindrem ocasió de treballar conjuntament per a continuar desenvolupant el marc normatiu en l'àmbit digital en la pròxima legislatura", ha apuntat, per part seua, la mateixa Calviño, avançant que es tindran en compte algunes de les propostes dels grups.

En tot cas, el decret no corre perill, ja que el PP ha anunciat el seu vot a favor. Segons la diputada Ana Belén Vázquez, és una "indignitat" que haja de ser el Grup Popular qui done suport al Govern socialista mentre el PSOE "negocia amb els qui tenen persones en la presó", en al·lusió als presos del procés.

"Estarem al seu costat per a defensar la democràcia, la llibertat i la seguretat a Catalunya", ha proclamat, alhora que ensenyava als independentistes un cartell amb la frase 'La República no existeix, idiota' i prometia "lluitar" perquè no tinguen "ni una república, ni res".

Destacats