Podem proposa demolir la creu del Valle de los Caídos i donar a Patrimoni Nacional el control de la basílica

Podem proposa demolir la creu del Valle de los Caídos i donar a Patrimoni Nacional el control de la basílica
28/09/2018 -

Podem ha presentat aquest divendres la seua proposta per a reconvertir el Valle de los Caídos en un espai “per a la memòria democràtica i antifeixista” i, entre altres coses, plantegen la demolició de la creu i l’espasa que presideix el conjunt monumental, i donar a Patrimoni Nacional el control de la basílica.

Així ho posa de manifest el partit morat en el document ‘Exhumar el franquisme. Recuperem el Valle de Cuelgamuros per a la democràcia’, en el qual denuncien que “l’actual Valle de los Caídos representa l’assassinat, la repressió i la barbàrie d’una dictadura” i “és un lloc de culte al feixisme”, que requereix ser reconvertit “en un espai per a la memòria”.

A més de reclamar, com ja ha fet el partit morat a través de diferents iniciatives, el trasllat de les restes de Franco i de Primo de Rivera, i controlar que la seua nova ubicació no es convertisca en un “nou lloc de culte al franquisme”, proposen escometre en el Valle “una sèrie d’actuacions que trenquen totalment el poder simbòlic d’aquest”. “El que no significa ni molt menys destruir-ho”, aclareixen.

ELIMINAR LA “SIMBOLOGIA FRANQUISTA”

En concret, assenyalen com a “fonamental “que l’espai siga desproveït de la simbologia franquista tant en l’interior com en l’exterior, inclosa la unió de la creu i l’espasa”. “Aquesta creu, característica actualment del Valle, podria demolir-se i utilitzar el seu residu onerós per a crear un altre monument de dignificació i respecte a les víctimes”, proposen.

A més, defèn que “és imprescindible la desacralització de l’espai i la seua total recuperació, inclosa la basílica”. “Per a açò, s’hauria de revisar els acords de 1979 entre l’Estat espanyol i la Santa Seu, que l’atorguen el control de la basílica als religiosos. Açò no comportaria apartar i eliminar la simbologia religiosa que hi ha actualment en el lloc, sinó donar a Patrimoni Nacional un control total sobre l’espai”, expliquen.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre × tres =

sagunt a escena 2019
turismo salou