Podem convida a PSPV i Compromís a analitzar el Botànic abans de negociar per a "evitar temptacions personalistes"

Aposta per un acord "integral" perquè el govern funcione amb una única veu i no a tres bandes

Guardar

estañymeco
estañymeco

Podem convida al PSPV-PSOE i a Compromís a revisar l'acord del Botànic i analitzar els seus "assoliments i fallades" abans d'iniciar la negociació del nou Govern valencià, després de la suma de les tres forces en les eleccions del 28A. Amb aquesta reflexió vol evitar "temptacions personalistes", negociacions partidistes o "colps en el pit" dels líders, així com reforçar els fonaments del Consell i que el nou no "nasca viciat".

La formació habitada té la seua avaluació interna "molt avançada" i espera presentar les seues conclusions a la fi d'aquesta setmana, per la qual cosa vol que els altres facen el propi per a convocar la comissió de seguiment abans de la negociació formal del Botànic II, segons han desgranat aquest dimarts en roda de premsa el seu secretari general, Antonio Estañ, i la fins ara portaveu en Les Corts Fabiola Meco.

L'objectiu és que les tres parts facen una "autocrítica" interna dels acords de 2015 i "concretar què es va complir i què va faltar, va fallar, va ser insuficient o no es va plantejar degudament perquè va faltar calendaritzar-lo o perquè va faltar lleialtat als acords". "Només amb la revisió és possible afrontar amb èxit el Botànic II. No podem tirar a caminar amb peus de fang", ha reivindicat l'exdiputada.

Però Podem també pretén que PSPV i Compromís facen aquesta reflexió "en fons i forma" i inicien les negociacions "sense prioritats diferents del que la societat valenciana ha expressat en les urnes". "És el més honest si volem un treball cohesionat i de futur", ha defensat Estañ, amb la meta d'"encertar en el diagnòstic, superar els límits i asseure pilars sòlids".

Com "els cicles no poden tancar-se en fals", en la formació habitada creuen que és el moment de "tornar sobre els passos donats" i convocar de nou la comissió de seguiment, que recorden que no va tindre una última reunió abans de les eleccions. També aposten per presentar les conclusions a la ciutadania després de remetre-les a la resta de partits.

RECUPERAR SUPORTS

Com a "nucli" de les negociacions, veuen necessari posar l'accent que el Botànic va perdre força el 28A --davant la baixada de Compromís i Podem--, per a "recuperar els suports perduts i avançar molt més en drets socials i en qüestions com la protecció del medi ambient o la democratització de la Comunitat".

A manera de balanç, per a la formació habitada hi ha "aspectes millorables en tots els eixos", malgrat el "compliment sonat" dels acords. "Si el primer Botànic va suposar esperança i un espai verd de construcció, el segon sense cap dubte ha de teixir i il·luminar polítiques madures que tinguen un impacte real", ha il·lustrat Meco, per a cridar al fet que el canvi "entre a les cases".

Una vegada estiga el nou pacte, en Podem pretenen consultar-lo a les bases. "L'última paraula la tenen els inscrits de la Comunitat Valenciana", ha afirmat el secretari general, que espera aconseguir "el millor programa i el millor compromís" per a passar d'"una legislatura de transició com a model alternatiu al PP" a una de consolidació.

EL QUIN, NO EL QUI NI EL COM

En qualsevol cas, creuen que "l'important està en el quin, no en el qui ni en el com ni on, com en 2015" i que el focus ha d'estar que el govern "funcione com un, no a tres". Per a arribar ací, reconeixen que el 'president' en funcions, Ximo Puig (PSPV), ha de ser el que inicie els contactes com a líder de la força més votada.

Precisament sobre la postura de Puig, que aquest dilluns va assegurar que hi hauria govern "amb dos o tres partits", insisteixen en la "predisposició de Podem a entrar en el govern". "No és una decisió de Puig; hem d'asseure'ns a parlar per al millor acord i govern possible", ha puntualitzat Estañ, "amb tota la humilitat i atés que els vots tenen el mateix valor" i com a "artífexs de gran part de les polítiques més transformadores".

Per tot això, confien que els altres partits tinguen "la mateixa predisposició" a tirar la vista arrere. De cara al repartiment de carteres, sobre un possible traspàs de la Conselleria d'Hisenda del PSPV a Compromís, entenen que "no és el moment d'entrar en aqueix tipus de debat", doncs "el que interessa és que l'acord siga integral i no hi haja àrees contradictòries".

I de cara a la constitució de les Corts el 16 de maig, esperen que en la composició de la Mesa --amb cinc llocs i sis partits-- es respecte "l'acord majoritari PSPV-Compromís-Podem". "Òbviament estarem en la taula", ha garantit el secretari, per a recordar que "Vox no suma".

EL 26M, "ELEMENT DISTORSIONADOR"

Davant la coincidència de 26M amb les negociacions, en Podem veuen amb "preocupació" que la campanya i els seus resultats puguen ser un "element distorsionador", alguna cosa que recorden que es va produir fa quatre anys amb "el repartiment de diferents ajuntaments en la negociació autonòmica". Ara bé, consideren que les municipals i europees permeten "més temps per a fer les coses bé".

I en clau nacional, descarten que puguen influir en el Botànic II les negociacions PSOE-Unides Podem per al nou executiu de Pedro Sánchez i asseguren que no hi ha hagut "cap mena de condicionament", si bé el model de la Comunitat "és el mateix que es planteja per al Govern". Igual que Puig, Estañ ha garantit que "les decisions de la Comunitat Valenciana es prendran en la Comunitat Valenciana".

Això sí, els "sorprén i preocupa que qui no tinga aqueix mateix model siga el Partit Socialista, que defensa un model en la Comunitat i un altre a nivell estatal", després de les conseqüències d'"un govern en minoria del PSOE per als valencians", com la reforma del finançament autonòmic o la reversió de l'AP-7.

Destacats