Podem es desmarca de PSPV i Compromís perquè no dóna suport a una proposta de Cs contra el fem del Mediterrani per "cosmètica"

Guardar

corts ep
corts ep

El grup de Unides Podem en Les Corts s'ha desmarcat dels seus socis de govern en el Botànic II (PSPV i Compromís) perquè no dona suport a una iniciativa de Ciutadans (Cs) per a combatre el fem al Mediterrani, en considerar que és "estètica" i no va al fons del problema: les empreses que contaminen i el sistema de recollida de plàstics.

La proposta de Cs, modificada prèviament per la resta de grups, ha tirat avant en el ple d'aquest dimecres amb el suport de socialistes, 'populars' i Compromís i l'abstenció de Podem i Vox, que també entén que els mitjans que planteja són insuficients.

En concret, la proposició no de llei (PNL) signada pel síndic de Ciutadans, Toni Cantó, de tramitació especial d'urgència, reclama al Govern valencià un pla especial i "ambiciós" contra el fem marí amb mesures a mitjà i llarg termini, "en coherència" amb la Unió Europea, utilitzant com a base els estudis ja realitzats i sempre amb el principi de "millor no embrutar que netejar".

Cs proposa així un estudi complet del litoral per a localitzar focus d'actuació i implicacions per a la salut, al costat de mesures per a reduir el plàstic sobre la base de les últimes directives europees, campanyes d'educació i sensibilització per a col·lectius específics, apadrinament d'àrees naturals per a mantindre-les lliures de fem i col·laboració internacional i amb altres comunitats autònomes per a investigar els abocaments legals.

Altres mesures són enfortir el treball dels agents mediambientals, implicar les confederacions hidrogràfiques en la neteja de rius i barrancs i als productors d'envasos lleugers en la retirada de residus domèstics de la seua competència, al costat d'ajudes de l'Agència Valenciana d'Innovació (AVI) perquè el sector del plàstic puga reinventar-se i continuar els projectes de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace).

UNA TARGETA DE CRÈDIT A LA SETMANA

"El Mediterrani agonitza, s'ha convertit en una claveguera. Aquest és el futur que volem deixar als nostres fills?", ha exclamat el diputat Eduardo del Pou, alertant de dades com que "ingerim una targeta de crèdit a la setmana" o que Espanya és el segon país que més plàstic aboca a aquesta mar després de Turquia, un problema que posa en perill a 134 espècies i al 90% d'ocells marins.

Davant aquesta situació, el representant de Cs ha criticat que "el tripartit valencià no siga capaç de posar-se d'acord" i que Vox s'abstinga perquè "prefereix el 'pin parental'", agraint el "granet d'arena" de PSPV, Compromís i PP. També ha pujat a l'estrada una fotografia de l'estat "lamentable" en el qual va quedar la platja del Gurugú de Castelló.

PODEM DEMANA "VALENTIA" A LES EMPRESES

Per contra, Podem ha rebutjat la proposta perquè considera que "sembla ambiciosa però es queda en la superfície" i que "qui genera aqueix plàstic són les empreses", exigint que la Generalitat "vigile" que facen el canvi cap a l'economia circular i treballe en prevenció. "Aquesta és la batalla real; en 2050 hi haurà més plàstics que peixos. Siguem valents i mirem als problemes a la cara. La mare Terra ha de protegir-se amb tota la nostra voluntat i no amb mesures cosmètiques", ha reivindicat Beatriu Gascó.

Tant PSPV com Compromís han donat suport a la iniciativa fins i tot amb reserves. Els socialistes advoquen per anar més enllà, cap a un "canvi de consciència general", i no oblidar que la UE "obliga les empreses del plàstic a reinventar-se", alguna cosa en el que "ja treballa el Consell". I la coalició promet que el Botànic seguirà amb el mateix full de ruta: "un pla integral de residus que va a l'origen i després aposta pel reciclatge".

De l'oposició, el PP critica que Podem "s'obstina a tornar a obrir la porta al SDDR (sistema de depòsit, devolució i retorn d'envasos)", encara que augura que tirarà avant aquesta legislatura, i exigeix que "Compromís deixe de posar el dit al sector primari dient-li que contamina quan els agricultors pateixen l'embornal més gran de CO₂". I Vox crida a canviar els hàbits de consum i justifica la seua abstenció en què els mitjans que proposa Cs no són suficients.

Destacats