25n
25N
25N

El Ple de València aprova una modificació de crèdits que reduirà el deute municipal als nivells de l'any 1997

L’alcalde Joan Ribó destaca “una gestió responsable i honrada que ha permés reduir a una tercera part el deute de València: des dels 784 milions heretats en 2015 als 297 d’enguany”

El Ple de València aprova una modificació de crèdits que reduirà el deute municipal als nivells de l'any 1997
30/07/2020 -

El Ple de l’Ajuntament ha aprovat este dijous una modificació de crèdits i suplements extraordinaris del Pressupost 2020 per import de 38 milions d’euros, que permetrà dedicar un total de 32 milions dels estalvis municipals a amortització del deute municipal. D’esta manera, els nivells d’endeutament públic es reduiran al seu nivell més baix des de 1997.

La proposta ha eixit endavant amb els vots de l’Equip de Govern. Tal com ha destacat l’alcalde, Joan Ribó, durant la seua intervenció en la sessió, «des que vam governar a l’Ajuntament de València, hem augmentat les inversions, les despeses corrents, i hem disminuït gradualment el deute». «La pandèmia de COVID-19 ens ha obligat a modificar els nostres pressupostos municipals d’enguany per a atendre les necessitats més urgents de la població: atendre les famílies més vulnerables, reactivar l’economia local i fomentar l’ocupació, i mantindre la seguretat de les persones en tots els barris. I tot això, sense deixar de costat la nostra aposta per la sostenibilitat –no eixirem d’esta crisi si no atenem l’emergència del planeta i de la nostra ciutat-; la nostra aposta per la innovació i els sectors productius; i la nostra aposta per la defensa dels interessos dels valencians i valencianes davant qualsevol administració o interés particular».

Segons les previsions, a la fi de 2020 el deute municipal, que en 2015 se situava en 784’6 milions d’euros (és a dir, un percentatge del 105’6% dels ingressos) quedarà reduïda als 297 milions (34%), «el deute més baix de l’Ajuntament de València des de l’any 1997».

No obstant això, els grups d’Oposició no han donat suport a la proposta, i s’han abstingut en la votació. El regidor de Vox Vicente Montañez, ha criticat «el baix nivell» d’execució pressupostària en la gestió municipal; i ha assegurat que «l’esquerra ‘progre’ presenta pressupostos vendibles que després executa molt poc, i en lloc d’això passa les partides econòmiques a quiosquets, fundacions, observatoris i projectes pancatalanistes».

El portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, ha elogiat la reducció del deute municipal, però ha assegurat que «les modificacions crèdit portaran problemes de cara a l’exercici 2021». A més, ha lamentat l’ús de les modificacions de crèdit que, ha assegurat, «no es justifiquen per la pandèmia, atés que ja s’actuava així en el mandat anterior». Giner ha posat l’índex també en l’execució pressupostària i en les llistes d’espera en servicis socials, i ha demanat a l’alcalde que, «lluny de triomfalismes, demane unitat i col·laboració i estiga a l’altura».

Finalment, la portaveu del Grup Popular, María José Catalá, ha insistit que la decisió de dedicar 32 milions del romanent municipal a amortització de deute «significa que el govern municipal no es fia que el Govern de l’Estat no vaja a confiscar l’estalvi dels ajuntaments espanyols», una possibilitat que Catalá ha qualificat de «cacicada i fatxenderia del president del Govern», i també de «fet inaudit en la nostra democràcia». La regidora ha criticat també que no es dedique directament a la lluita contra la COVID-19 cap partida de la modificació de crèdits.

LES XIFRES DE L’HONRADESA I LA BONA GESTIÓ

L’alcalde, Joan Ribó, ha respost les crítiques defensant l’actuació del Govern Municipal en matèria econòmica i en les iniciatives d’acció social davant la crisi. «Estes són les xifres de l’honradesa i la bona gestió», ha assegurat Ribó, qui ha recordat que es partia d’un romanent de tresoreria (superàvit municipal) de 60 milions d’euros, dels quals 12 milions (el 20%, que era el màxim que permetia el govern central), s’han dedicat a despesa social.

La modificació crèdit que hui s’ha aprovat, per valor de 38 milions, dedicarà un milió a l’adquisició de vehicles per a la Policia Local «perquè volem una seguretat ciutadana òptima en tots els barris, i volem començar la descarbonització de l’Ajuntament introduint vehicles híbrids i elèctrics com permet l’autorització del 7% del romanent», en paraules de l’alcalde. A més, es reserven 120.000 € per a instal·lar senyal wifi als Pobles de València; altres 139.000 € per a la redacció de projectes urbans de millora de la qualitat de vida: i els 32 milions d’amortització anticipada de préstecs. Davant la insistència de l’oposició a conéixer la postura del Govern central sobre l’ús dels romanents, l’alcalde ha assegurat que «no estem d’acord amb la proposta de la ministra Montero; continua assemblant-se massa a la de qui fora ministre del PP, el senyor Montoro, que, cal no oblidar-lo, va ser el que va muntar este embolic», ha matisat Ribó.

Ribó també ha comparat la reducció del deute de València a una tercera part, front a l’etapa en què Català va ser alcaldessa de Torrent “quan va multiplicar per dos el deute municipal”.

LES MODIFICACIONS FISCALS

Durant la sessió també s’han abordat les modificacions provisionals de l’Ordenança Fiscal General, de l’Ordenança fiscal reguladora de la taxa per ocupació de l’espai públic amb taules i cadires, i de la taxa per servei de proveïment d’aigua potable. Totes elles han sigut aprovades: la taxa de l’aigua amb el suport del Govern i el vot en contra de l’oposició; l’Ordenança Fiscal General, amb el suport de l’Equip de Govern i Ciutadans, l’abstenció del PP i el vot en contra de Vox; i la taxa de taules i cadires, per unanimitat.

Tota l’oposició ha criticat la modificació en la taxa de l’aigua. El regidor de Vox, Vicente Montáñez, l’ha qualificat de «insolidaritat», mentre que el portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, ha assenyalat que «no té cap sentit», i ha posat l’índex en la importància d’escometre les inversions de millora de la xarxa necessàries. A més, han assegurat que les modificacions es basen en una previsió d’increment de l’IPC «que no és real després de la pandèmia». Quant a les taules i cadires, a pesar del suport general, tots els grups han defensat que l’exoneració tributària «hauria sigut més adequada des del mes de gener». Per part seua, la regidora del Grup Popular Paula Llobet, ha defensat la baixada d’impostos com «l’única recepta a aplicar davant la crisi si volem generar ocupació, atraure inversió i generar riqueses».

El recentment incorporat regidor Borja Sanjuán, nou responsable de la Hisenda Municipal, ha defensat les propostes del Govern municipal i ha subratllat que «tots els organismes econòmics demanen que el sector públic done el Do de pit quan el sector privat es troba arrasat per la pandèmia». L’edil ha refutat la ineficàcia de «demanar baixada d’impostos tant quan hi ha recessió com quan hi ha creixement com a única recepta», i ha defensat que les administracions públiques «han de tindre recursos per a salvar l’economia i actuar davant la fractura social». «Este Ajuntament ha perdonat les recaptacions a les persones amb menor capacitat tributària; però els qui poden pagar els impostos han de fer-ho», ha defensat, i ha conclòs recordant que «abans de la crisi sanitària, València era la gran ciutat de l’Estat que més ocupació havia creat en els últims anys i més havia multiplicat la inversió».

EXECUCIÓ DE LES INVERSIONS MUNICIPALS

Finalment, s’ha aprovat també la 5a relació d’expedients de reconeixements extrajudicials de crèdits i obligacions de 2020, i s’ha adonat dels estats d’execució pressupostària i situació de tresoreria a 30 de juny passat, de l’informe de Control Intern de l’Ajuntament, i del compliment del termini de pagament de les obligacions municipals.

Vicente Montáñez, de Vox, ha explicat l’abstenció del seu grup com «l’última, perquè no passarem ni una més, ja que això no és gestionar adequadament». Giner, de Ciutadans ha insistit en la necessitat d’executar les inversions pressupostades, i assignar els pendents; i ha assenyalat «com li costa a este Ajuntament solucionar els advertiments de Control Intern». I la regidora Llobet, del PP, ha acusat el Govern «d’incapacitat d’anticipació, errades en la gestió, baix grau d’execució d’inversions i mala gestió».

El regidor d’Hisenda, Borja Sanjuán, ha defensat l’actuació de gestió de les inversions per part del Govern, en virtut del notable increment del muntant total que es dedica a això: «Es critica com a ridícul l’esforç inversor de més de 170 milions d’euros; però ridículs eren els 50 milions que dedicaven els governs anteriors», ha afirmat. Segons l’edil, el percentatge d’inversió adjudicada enguany està 2 punts per damunt de fa dos anys, i 5 més que l’any passat «i tot això amb una pandèmia pel mig», per la qual cosa ha reconegut l’«esforç i el treball de les i els empleats municipals».

Sanjuán ha conclòs instant l’oposició a llançar a la ciutadania un «missatge de voluntat conjunta de pactar els pressupostos de 2021, com es va pactar el Pla de Reconstrucció, perquè un missatge d’optimisme és el que necessita la ciutadania».

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc × un =