caixa popular

El Ple reivindica pensions dignes

El Ple reivindica pensions dignes
22/02/2018 -

L’Ajuntament instarà el Govern de l’Estat perquè garantisca les pensions i el poder adquisitiu especialment de les persones majors. Així es desprén de l’acord que ha adoptat hui el Ple, sense el suport dels grups polítics de l’oposició, que no han secundat la proposta de la regidora delegada de Persones Majors, Sandra Gómez, per afavorir la sostenibilitat del Sistema Públic de Pensions. Amb aquesta moció, impulsada per a garantir “unes jubilacions dignes”, la corporació s’ha afegit a les reivindicacions de pensionistes, que també han estat plasmades, durant dos dies, en una pancarta penjada al balcó principal de la casa consistorial.

L’alcalde de València, Joan Ribó, que ha abordat l’assumpte a preguntes dels periodistes abans d’iniciar-se la sessió plenària, ha demanat al Govern Central que revalore les pensions en funció de l’increment dels preus al mercat, que torne a establir als 65 anys l’edat de jubilació, i que adopte mesures per millorar el sistema que, per exemple, contempla unes pensions molt significativament inferiors per a les dones que per als homes. “Si aquestes prestacions van cada vegada pitjor, és perquè el govern del Partit Popular ha precaritzat el treball. I a més, s’ha fet un ús quasi fraudulent del fons de protecció del sistema de pensions”, ha manifestat.

Entre les mesures proposades per la regidora Sandra Gómez per a garantir la sostenibilitat del sistema públic de pensions destaca “l’actualització d’aquestes prestacions perquè totes les persones pensionistes tinguen una qualitat de vida digna. Amb aquesta reivindicació l’Ajuntament demostra que està al costat dels seus majors, un col·lectiu que actualment conformen uns 200.000 valencians i valencianes, que hui han estat representats en la manifestació celebrada a la plaça de l’Ajuntament per a protestar contra l’increment de les pensions (d’un 0,25%) aprovat pel Consell de Ministres.

En el debat plenari, la regidora Sandra Gómez ha qüestionat als membres del Consistori si podrien viure amb 650 euros al mes que és el que cobren el 90% de les dones pensionistes, i els ha animat a adherir-se a la seua proposta “perquè –segons les seues paraules- és una oportunitat de mostrar que estan al costat de les persones majors de la ciutat”.

En nom del Grup Ciutadans, que s’ha abstingut en la votació, el regidor Manuel Camarasa ha manifestat “que l’hemicicle no és el fòrum per debatre aquest tema, tot i la seua importància”. De fet, ha explicat, “és indiscutible la necessitat d’abordar la renovació del sistema de pensions per a garantir una vida còmoda per als majors i perpetuar el sistema de pensions”. En la mateixa línia s’ha manifestat el portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, que ha assegurat que l’únic que es pot fer des de l’Ajuntament és treballar en matèria d’ocupació”.

Per la seua banda, el portaveu popular Eusebio Monzó ha explicat que el seu grup no dóna suport a aquesta proposta “partidista” perquè actualment Espanya lidera el creixent d’ocupació, el que garanteix el sistema de pensions que, amb l’actual govern central, s’han revalorat en lloc de congelar-se, tal com va fer el govern del socialista José Luis Rodríguez Zapatero”.

En la seua intervenció a l’hemicicle, l’alcalde ha assegurat “que és evident que el govern estatal ha trencat de forma unilateral el Pacte de Toledo per a escometre reformes del sistema de seguretat social, mitjançant la imposició i sense cap tipus de diàleg social”. “Cada dia està més clar el seu objectiu: Preparar el camí dels fons de pensions privats degradant cada vegada més el Sistema Públic de la Seguretat Social”, ha manifestat.

En el seu segon torn de paraula l’alcalde ha posat l’accent en el tema de les pensions, “en el qual hi ha alguna cosa sagnant que no podem oblidar: La bretxa propera al 40% que existeix entre la quantia de les pensions dels homes i de les dones”. “Açò exigeix aprovar una llei d’igualtat laboral que elimine l’escletxa salarial, i incrementar la pensió de viduïtat per a majors de 65 anys que no reben una altra pensió pública, cosa que afecta la majoria de les dones”.

Paral·lelament, “hem de treballar per a tornar al consens del Pacte de Toledo, per garantir el poder adquisitiu de les pensions recuperant l’actualització de les mateixes conforme a l’IPC, i per a eliminar el factor de sostenibilitat establit pel PP en la llei 23/2013 que redueix les pensions en funció de l’esperança de vida”, ha proposat el primer edil.

EL SUBMINISTRAMENT ELÈCTRIC COM SERVICI PÚBLIC

El Ple també ha decidit instar el Govern Central “perquè revisa la situació del mercat elèctric espanyol i, en eixe procés, considere, per exemple, “el subministrament d’aquest recurs com un servici públic essencial al qual té dret tota la ciutadania”. Així consta en la proposta que ha presentat al Ple el regidor delegat d’Energies Renovables i Canvi Climàtic, Roberto Jaramillo. Aquesta moció, finalment, s’ha aprovat amb modificacions que ha defés la regidora popular Maria Àngels Ramón-Llin.

Roberto Jaramillo ha plantejat, entre altres accions, la creació d’un operador de mercat de caràcter públic que evite posicions de domini de les grans multinacionals. També ha apostat pel desenvolupament de polítiques públiques per a l’adequació del sistema elèctric a les característiques de cada territori i per a planificar la substitució de la producció d’energia nuclear per energies netes i renovables.

En el debat, la regidora de Ciutadans Maria Jiménez, ha assenyalat que aquesta moció no s’ajusta a les competències municipals i que la pobresa energètica és un fet que ha de gestionar-se des del govern central, mentre que la regidora popular Maria Àngels Ramón-Llin ha aprofitat el seu torn de paraula per a parlar d’algunes de les mesures aplicades pel govern central com ara el bo social que considera la renda com un criteri fonamental per accedir-hi.

En este punt del Ple també ha participat, en nom de l’equip de govern municipal, la regidora delegada de l’àrea de Desenvolupament Humà, Consol Castillo, qui ha aclarit als regidors de l’oposició que els efectes de l’actual política energètica “es plasma en dades com el 23% de les llars valencianes que pateixen pobresa d’aquest tipus, un problema davant el qual l’Ajuntament ha posat en marxa diferents accions “per tal de recolzar a les famílies afectades”.

La moció alternativa, presentada per Maria Àngels Ramón-LLin, “per tal d’arribar a un consens en una matèria fonamental com la pobresa energètica”, ha sigut aprovada amb la unanimitat de tots els grups polítics.

CONSENS PER ACOSTAR LA LÍNIA 25 DE L’EMT AL PERELLÓ

En matèria de mobilitat el Ple ha aprovat donar suport a totes les accions del govern municipal que, en coordinació amb la Conselleria i l’Autoritat de Transport Metropolità, estudia autoritzar una parada d’autobús de l’Empresa Municipal de Transports (EMT) en el Perelló, “per així garantir una millor prestació del servici de la línia L25”. Tanmateix, segons acord plenari, l’Ajuntament secundarà les intervencions que l’esmentada conselleria duga a terme per a pacificar el trànsit de la carretera per la qual passa eixa línia, la CV-500 que, a més, travessa el Parc Natural de l’Albufera en el terme municipal de València.

El regidor de mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha presentat aquesta proposta com a alternativa a la moció defesa pel regidor popular Alberto Mendoza, qui ha demanat que l’Ajuntament inste la Conselleria d’Obres Públiques, Habitatge i Vertebració del Territori, “perquè rectifique i retire els elements que ha imposat en l’esmentada CV-500, la carretera de El Saler, ja que estos ralenteixen el trànsit, i fins i tot col·lapsen la circulació en determinades franges horàries”.

En la seua intervenció Alberto Mendoza ha parlat de les mesures “imposades” però també ha sol·licitat que el delegat de Mobilitat Sostenible, en la seua qualitat de President de l’EMT, “adopte les decisions oportunes i destine els recursos necessaris perquè la línia 25 realitze una parada al Perelló, que pertany al terme municipal de Sueca”.

El regidor de Ciutadans Narciso Estellés, que ha assegurat que les intervencions a la CV-500 “s’ha dut a terme sense tindre en compte el veïnat i les necessitats de la població”, també ha demanat que la L25 done servici amb autobusos híbrids.

El regidor de Devesa-Albufera, Sergi Campillo, ha recordat que calmar el trànsit és un deure dels responsables públics i ha qualificat “d’irresponsable la proposta del Partit Popular que demana incrementar la velocitat per l’esmentada carretera que travessa el cor del parc natural de l’Albufera”, mentre que el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha explicat que l’Ajuntament dóna suport a totes les actuacions tendents a la pacificació del trànsit.

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 × 4 =

sempre teua
exposicion caps tallats
exposicion caps tallats
Semana mobilidad Valencia 2018
decidim vlc
festes xirivella 2018