caixa popular

El Ple exigeix al Ministeri d'Hisenda un nou model de finançament autonòmic

El Ple exigeix al Ministeri d'Hisenda un nou model de finançament autonòmic
28/06/2018 -

L’Ajuntament de València instarà el Govern d’Espanya i els grups parlamentaris amb representació en el Congrés dels Diputats perquè donen el seu suport a la sol·licitud de convocatòria, amb caràcter urgent, del Comité Tècnic Permanent d’Avaluació del Consell de Política Fiscal i Financera (CPPF) per a finalitzar el treball dut a terme per a l’elaboració de la proposta del nou model de finançament autonòmic i de reestructuració del deute històric. En la mateixa moció, aprovada per unanimitat, es demana la convocatòria del CPPF per a iniciar el debat sobre aqueix nou model de finançament, i s’insta al Ministeri d’Hisenda al fet que, mentre no s’arribe a un acord sobre el nou sistema de finançament autonòmic, dotar la Comunitat Valenciana dels recursos necessaris per a aconseguir el finançament mitjà de la resta de comunitats autònomes.

En la defensa d’aquesta moció alternativa unànimement aprovada, l’alcalde de València, Joan Ribó, ha insistit davant els regidors i regidores dels grups Popular i Ciutadans que «mantindrem el to reivindicatiu front al Govern d’Espanya, però no anem a fer-los el joc [als partits de l’oposició] que utilitzen València per a assetjar-lo, com una eina d’oposició. Estem on estàvem, i mantindrem els interessos de València davant qui mane a Madrid, siga qui siga».

Eusebio Monzó havia presentat prèviament una altra moció en la qual proposava que l’Ajuntament de València instara el Govern d’Espanya i als grups polítics amb representació parlamentària en el Congrés dels Diputats perquè donarem suport a la convocatòria del Consell de Polític Fiscal i Financera amb la finalitat que «es negocie el nou model de finançament autonòmic, i abans que finalitze l’actual legislatura s’aconseguisca l’acord necessari per a l’aprovació del projecte de llei orgànica que regule el nou sistema de finançament de les Comunitats Autònomes». Més tard, en el debat, ha recordat que hi ha una comissió tècnica que ja té els treballs elaborats, s’ha referit a l’acord aconseguit ahir a Les Corts Valencianes i ha expressat el seu suport a «instar el Ministeri d’Hisenda per aconseguir el finançament mitjà en euros per habitants».

Fernando Giner, portaveu de Ciutadans, ha donat suport a la moció però ha expressat la seua reticència «davant els acords bilaterals» del nou govern d’Espanya. «Creiem en la igualtat de tots els espanyols, i per a açò cal un finançament just. Estem parlant d’un sistema equitatiu i igual per a tots, però vostés naixen hipotecats amb nacionalistes bascos i catalans».

Joan Ribó ha afirmat que «durant els governs del president Zapatero van mantenir vostés (PP) una actitud de Palleters amb el tema del finançament, perquè la seua actitud era utilitzar València per a la seua lluita partidista, però després se’n van anar de vacances. Em sembla flagrant, però els felicite perquè hem arribat a un acord en un assumpte fonamental». Ribó ha recordat que la mateixa constitució estableix diferències entre territoris, abans de recordar la importància que s’incloguen en els Pressupostos de l’Estat els 38 milions sol·licitats per al transport metropolità.

A Ciutadans li ha retret el seu suport als pressupostos aprovats amb l’anterior Govern d’Espanya i els ha dit: «Nosaltres no som com vostés, no som partidaris d’un estat centralista a la francesa. No és el nostre model. Volem mantenir la pluralitat de l’Estat Espanyol, el més plural d’Europa, i avançar cap a un estat federal».

L’Ajuntament de València impulsa les propostes incloses en aquesta moció, després de conéixer «l’acord unànime de la Comissió Mixta Consell–les Corts per a la reforma del sistema de finançament i la valoració del deute històric, pres en la sessió del 27 juny de 2018».

BAIXADA D’IMPOSTOS

Abans de la moció sobre finançament autonòmic s’ha debatut, i finalment rebutjat, una altra, també presentada per Eusebio Monzó, en la qual, a més d’instar el Govern d’Espanya a «no aplicar cap figura impositiva nova», i al de la Comunitat Valenciana a «eliminar l’Impost de Successions i Donacions i l’Impost sobre el Patrimoni, es proposava que l’Ajuntament modifique les ordenances fiscals amb l’objectiu de reduir l’Impost de Béns Immobles (IBI) i l’impost sobre l’Increment del Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana.

Per a l’IBI, el portaveu del Grup Popular proposava aplicar una rebaixa del 3% en el tipus de gravamen actualment aplicable a tots els immobles de naturalesa urbana, amb una bonificació del 60% per a les famílies nombroses. Quant a l’Impost sobre el Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana, proposava «que es rebaixe el tipus de gravamen, passant del 29,75% actual al 25% «i s’establisca una bonificació del 95% per als caos d’herències».

Aquesta moció, recolzada per Ciutadans, ha sigut rebutjada amb els vots dels regidors i regidores del Govern de la Nau, en nom del qual ha intervingut el regidor d’Hisenda, Ramón Vilar, qui ha criticat «la ideologia neocon que els fa coincidir al 100% en aquesta petició de baixada d’impostos». Ha afegit que «la moció parteix del canvi de govern, perquè fa mes i mig no l’hagueren presentat, i part de falsedats com aquella segons la qual assistim a un progressiu augment de la pressió fiscal».

També ha recordat que el tipus diferenciat de l’IBI «afecta 4.000 rebuts sobre un total de 600.000», que «s’ha incrementat l’impost de vehicles de tracció mecànica als cotxes d’alta gamma i s’ha reduït als híbrids, elèctrics o menys contaminants. Hem reequilibrat, no hem pujat, i és el que seguirem fent. Les baixades lineals són profundament injustes. No hi haurà alternativa, votarem que no». Igualment ha reivindicat la labor realitzada «perquè no s’escape ningú de complir les seues obligacions».

Tant Eusebio Monzó com Fernando Giner han insistit en la baixada d’impostos. «Proposem retornar als ciutadans part del que han pagat», ha afirmat el primer, mentre que el portaveu de Ciutadans ha dit que «sempre anem en la línia de donar suport a les baixades d’impostos en altres comunitats com Múrcia i Andalusia, on Ciutadans té vot decisiu». Giner, no obstant això, ha lloat el treball del Govern de la Nau en el refinançament del deute, «que permet que es puga retornar als ciutadans i que les famílies puguen disposar de més diners».

«Nosaltres mantenim nostra la posició. Portarem les ordenances fiscals amb baixades puntuals per a sectors concrets. Mantindrem el recàrrec de l’IBI i recaptarem més perquè hi ha més inspecció i més preocupació per evitar el frau fiscal», ha dit finalment Vilar.

Etiquetes


fiestas gandia 2018

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 × 4 =

semana de la agricultura de torrent 2018
sempre teua
exposicion caps tallats
exposicion caps tallats
Semana mobilidad Valencia 2018
decidim vlc
Decidim VLC