25n
25N
25N

El ple de l'Ajuntament ratifica el consens de tots els grups polítics contra el COVID-19 i els seus efectes

El ple de l'Ajuntament ratifica el consens de tots els grups polítics contra el COVID-19 i els seus efectes
26/03/2020 -

«Aturem tot allò que calga aturar segons les autoritats sanitàries. Però, amb responsabilitat, pensant sempre en cada sector econòmic». Amb aquesta reflexió, l’alcalde de València, Joan Ribó, ha evidenciat hui al Ple la «preocupació del govern local per la crisi econòmica generada pel COVID-19», al mateix temps que ha ressaltat «l’esforç de l’executiu municipal per pal·liar aquesta situació amb mesures econòmiques com l’increment fins als 4,5 milions d’euros la línia pressupostària d’ajudes autònoms, pimes i micro pimes».

L’alcalde de València, Joan Ribó, que des de l’inici d’aquesta crisi sanitària ha donat compte, diàriament, de les mesures adoptades per l’Ajuntament per a pal·liar les seues conseqüències, ha recopilat hui «el conjunt d’accions que s’han dut a terme al respecte» davant els tretze regidors i regidores, que han participat (en representació dels 33 edils electes, i amb la distància de seguretat oportuna) en aquesta sessió ordinària del Ple de març.

Joan Ribó ha començat la seua intervenció fent arribar la solidaritat de l’Ajuntament a totes les persones que han patit i pateixen alguna malaltia agreujada pel coronavirus, i donant les gràcies «a tots els treballadors i treballadores que lluiten per combatre-la, així com el personal municipal que està al peu del canó en una situació d’alarma que no havíem viscut mai».

Seguidament, l’alcalde ha detallat les mesures en l’àmbit intern del funcionament municipal que s’han adoptat des del dia 13, en constituir-se el Centre de Coordinació Operativa Local (CECOPAL) segons les indicacions del Pla Territorial d’Emergències de València per a gestionar i canalitzar els recursos municipals i coordinar el sistema d’avisos. Concretament, ha explicat, en decretar-se l’Estat d’Alarma, «l’Ajuntament ha adoptat mesures per a garantir els servicis essencials a la ciutat, amb la suspensió de l’atenció presencial a la ciutadania que podrà relacionar-se amb l’administració municipal mitjançant canals telefònics i mitjans electrònics, i amb l’impuls, al màxim, del teletreball en tots els servicis que admeten aquesta pràctica».

Joan Ribó, que també ha parlat de la suspensió de terminis administratius dels procediments no finalitzats, s’ha centrat en les mesures adoptades per l’Ajuntament per ajudar a treballadors Autònoms i PIMES, i ha destacat «que s’ha incrementat fins als 4,5 M d’euros la línia pressupostària d’ajudes a autònoms, pimes i micro pimes, injectant 2.000.000 € suplementaris a les partides ja existents, així com la devolució íntegra de les taxes cobrades per ocupació de via pública per a la venda al carrer, parades i quioscos instal·lats amb motiu de les festes de Falles.»

Tanmateix, ha continuat, «s’ha incrementat en 2,8 M més de subvenció a les Falles, fins a un total de 4,6 M (ja s’havien aprovat 1,8 M) perquè les comissions puguen fer front als pagaments als seus proveïdors que, en definitiva, són pimes i micro pimes, i d’aquesta manera, el Consistori ha assumit el 62,5% del cost total dels monuments fallers».

D’altra banda, l’alcalde ha recordat, entre altres mesures, la creació d’una plataforma d’assessorament a autònoms i pimes, i injecció de liquidesa para les persones autònomes sense treballadors de 3.000 euros; fins a 10 treballadors disposaran de 5.000 euros i fins a 20 treballadors, 7.000 euros. «Així mateix es preveu una ajuda extraordinària de 3.400.000 euros per a les pimes que mantinguen la seua activitat almenys fins a 12 mesos més des del començament de la crisi sanitària, i almenys el 50% de les seues plantilles».

Pel que fa a les ajudes als comerços, Joan Ribó ha destacat que s’ha duplicat la partida pressupostària dedicada a la creació d’ajudes a nous comerços i consolidació dels existents fins a un total de 840.000 euros. «Aquestes ajudes les poden sol·licitar tots i cadascun dels comerços de proximitat de València. Cobreixen despeses tan usuals com el lloguer del local, les factures de llum, d’aigua, d’Internet, el telèfon, campanyes publicitàries o implantació de sistemes de venda per Internet».

«I també se suprimeix el cobrament de la taxa per ocupació de la via pública (taxa de taules i cadires), i així mateix se suspén el cobrament de la Taxa de mercats no sedentaris que afecta els més de 1.000 venedors dels mercats ambulants de barri i a qualsevol altre tipus de venda no sedentària», ha afegit en recordar que, en parlar de mercats, cal destacar que «Mercavalència garanteix l’abastiment de producte fresc a tota la ciutat. Els mercats municipals de València continuaran atenent amb normalitat durant l’estat d’alarma».

AGRAÏMENTS

En el debat d’aquest punt, tots els portaveus dels grups polítics de l’oposició han començat la seua intervenció afegint-se a les paraules de l’alcalde, de suport amb totes les persones que han patit i d’agraïment per totes aquelles persones que lluiten i treballen per combatre aquesta pandèmia.

El portaveu de Vox, José Gosálbez, que ha intervingut mitjançant una videoconferència, ha reconegut «que per a recuperar València tots els partits han de remar junts». Si bé, ha afegit, «sempre que s’implementen mesures positives per a la ciutat, i que, per exemple, es posen en marxa un Pla de contingència fiscal, així com un pla d’ajuda per a les famílies i les ciutadanies per lluitar contra la crisi sanitària».

Per la seua banda, el portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, que també ha participat per videoconferència i ha dedicat unes paraules d’ànim per al seu company Rafael Pardo, ha assegurat «que aquesta crisi era previsible i que es podrien haver pres mesures abans». «Amb tot -ha aclarit- votàrem a favor perquè el missatge que hui ha d’eixir d’aquest Ple és que tots treballem units per ajudar als autònoms, famílies i persones de la ciutat de València».

La portaveu del grup Popular, María José Local, present a l’Hemicicle, també ha agraït «l’actitud de la ciutadania», i en anunciar «el suport del PP per a totes les mesures per pal·liar els possibles efectes del COVID-19», ha demanat «més previsió i responsabilitat a l’alcalde de la tercera capital d’Espanya», així com més Juntes de Govern extraordinàries, perquè València va 15 dies per darrere. I en aquesta línia ha qüestionat «per què no s’han aprovat abans les ajudes als autònoms».

Davant aquestes propostes l’alcalde ha aclarit que les dades demostren que la gestió d’aquesta crisi a la ciutat de València s’ha dut a terme «amb prudència i responsabilitat».

«A finals de febrer, València era el major focus de coronavirus de tot Espanya. A data de 28 de febrer la Comunitat Valenciana tenia deu infectats d’un total de 34 en tot Espanya, nou d’ells en València. Amb data del 25 de març la CV ocupa el lloc número tretze entre les dèsset comunitats autònomes pel que fa al número d’infectats per milió d’habitants. 526 afectats per milió d’habitants quan en Espanya hi ha 1042, aproximadament el doble. Açò vol dir, que passats els catorze dies d’incubació del coronavirus, els efectes de les concentracions per les mascletaes o per la manifestació del huit de març no han provocat a València una intensificació respecte del nivell de contagi respecte a la resta d’Espanya. En tot moment, hem seguit les directrius de les autoritats sanitàries».

AJUDES PER A FAMÍLIES I PERSONES

L’alcalde també ha parlat de les mesures adoptades per l’Ajuntament per ajudar a famílies, persones majors i persones sense sostre. Per exemple, s’ha autoritzat a les Delegacions de Benestar Drets Socials, Envelliment Actiu, i Cooperació al Desenvolupament i Migració a realitzar una despesa suplementària al seu pressupost actual per un import de 4.000.000 €.

A més, ha continuat, el govern de l’estat ha autoritzat una partida de 5 milions d’euros, corresponents a romanents de tresoreria de 2019, que es dedicaran a emergències de caràcter social. «La meitat d’aquesta quantitat, 2,5 milions, seran per actuacions urgents, i la resta es reserva en previsió de la prolongació de les necessitats de la ciutadania».

D’altra banda, «hem deixat sense efecte el cobrament dels aparcaments d’ORA tant els blaus com els taronja», i «hem pres mesures d’ajuda per a les persones que viuen en pisos de lloguer, als llogaters d’AUMSA, per a usuaris i usuàries de beques de menjador municipal, teleassistència, atenció domiciliària, etc.».

«Com a novetat, s’ha posat en marxa un telèfon d’atenció a les persones majors, el 900 525 798 de dilluns a divendres de 8 h a 15 h, per a donar-los la informació de tots els servicis que estan a la seua disposició i per fer front a la situació d’emergència entre les persones sense sostre s’estan repartint 600 bosses de menjar diàries i kits d’higiene personal que es distribueix en els poliesportius habilitats (Benicalap, Cabanyal i el Carme)», ha detallat Ribó.

L’alcalde ha volgut ressaltar també la col·laboració amb altres Administracions, la posada en marxa de l’enviament d’avisos als telèfons mòbils com a mitjà d’informació i de lluita contra les notícies falses, i les mesures de neteja i desinfecció de la ciutat, carrers, mobiliari urbà i servicis, com ara els autobusos de l’EMT.

Davant aquesta situació excepcional, ha conclòs l’alcalde «és important que arriben a consensos». «En aquest moment de crisi que vivim, la unitat és imprescindible per a superar aquesta situació difícil de la qual estic segur que eixirem reforçats com a societat, sempre que remem totes i tots junts», ha reiterat.

Al saló de Ple hi ha estat, en representació del Grup Compromís, l’alcalde Joan Ribó, i el vicealcalde Sergi Campillo, que ha presidit la sessió. També han estat el portaveu del grup, Carlos Galiana, i la regidora Luisa Notario. El grup socialista ha estat representat per la vicealcaldessa Sandra Gómez, i els regidors Ramón Vilar, presents a l’Hemicicle, i Aarón Cano (per videoconferència).

Dels grups de l’oposició, només ha estat presencialment a l’Hemicicle la portaveu del Partit Popular (PP), María José Catalá, i la regidora Paula Llobet i l’edil Juan Giner. Els representants de Ciutadans, el seu portaveu, Fernando Giner, i el regidor Narciso Estellés, igual que el portaveu de Vox, José Gosálbez, han intervingut per videoconferència.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

sis + 7 =