El Ple aprova de manera provisional la nova documentació per a modificar el PGOU de València per a l'antiga Fàbrica de Tabacs

El Ple aprova el nomenament de l'Ajuntament de València com a patró de la Fundación Kaleidos Xarxa per a consolidar la participació ciutadana

Guardar

ayuntamiento valencia ep
ayuntamiento valencia ep

El Ple Extraordinari celebrat hui ha ratificat acceptar, de manera provisional, la nova documentació de la modificació puntual del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) de València per a l’antiga Fàbrica de Tabacs. Una proposta que ha estat presentada en l'hemicicle per la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana, Sandra Gómez, i a la qual han votat negativament Partit Popular i Ciutadans, mentre que Vox ha optat per l'abstenció. Gómez, qui ha recordat que "tenim una responsabilitat patrimonial que hem de complir", ha lamentat "la falta d'alternatives per part de l'oposició" al mateix temps que s'ha mostrat "disposta" a reunir-se amb l'Associació de Veïns de Penya-roja, que ha intervingut en el Ple per a mostrar la seua disconformitat amb la decisió.

José Tárrega, president de l'Associació de Veïns de Penya-roja, ha estat el primer a intervenir en el debat per a mostrar el seu malestar per la requalificació de diversos terrenys del barri que estaven prevists segons ell perquè "els xiquets aprengueren i jugaren". S’ha adreçat a Gómez per a demanar-li "novament" una reunió i li ha recriminat: "Vosté no vol saber res d'una associació que representa a 11.000 veïns". "Vosté trasllada el problema, el lleva de Tabacalera i el posa en un altre lloc i hi ha una sentència que li diu que això no es pot fer. Segueix sense haver-hi un pla de participació pública malgrat demanar-lo la llei, les irregularitats són tals que podrien tombar-se", ha conclòs.

Per al·lusions, la vicealcaldessa i màxima responsable de l'àrea de Desenvolupament i Renovació Urbana, Sandra Gómez, s'ha dirigit a Tárrega per a oferir-li reunir-se "quan ho estimen oportú", però "cada vegada que m'han plantejat una reunió ha estat amb càmeres de televisió". "Si tenim una reunió com les que tenim tots els grups polítics estic absolutament d'acord, ara si volen muntar un circ o un espectacle amb càmeres de televisió com m'han demanat expressament no en formaré part", ha insistit Gómez.

En representació del Grup Municipal Ciutadans, Narciso Estellés ha apuntat en el seu primer torn d'intervenció que "el tema Penya-roja, dit pels mateixos veïns, és una decisió purament governamental, sense participació ciutadana, innecessària, injusta i il·legal". Estellés ha assenyalat a l'equip de govern en afirmar que "tenen dos processos en dos àmbits diferents de l'Ajuntament de València que són vinculants però vosté els desvincula malgrat la responsabilitat patrimonial. La pròpia Conselleria de Cultura i Esports al juliol de 2019 parla de documentació patrimonial vinculant que vostés deneguen, la qual cosa és molt greu".

Per la seua part, la regidora del Partit Popular, María José Ferrer, ha denunciat que "els falten informes essencials d'incorporació paisatgística i patrimoni, això no és un error involuntari perquè en el Ple del passat 26 de setembre de 2019 els vam dir que estaven incomplint la Llei i que dos mesos abans hi havia requeriments de l'Administració Autonòmica per a donar aquests informes preceptius i vinculants i que per tant no es podien seguir els tràmits". "Expliquen per què van ser advertits i així i tot segueixen amb irregularitats, per què no escolten als veïns", ha prosseguit Ferrer.

En resposta, Gómez, que ha mostrat la sentència de Tabacalera, ha afirmat que "condemna a aquest Ajuntament pel 'pelotazo de Tabacalera' quan governaven vostés (en referència al Partit Popular), que sembla que tenen la ment curta. Concretament 200 milions d'euros en un procés d'especulació urbanística i no ho dic jo, sinó la sentència". "Ens imposen una responsabilitat patrimonial que hem de complir, que Guadalmedina ja ha executat, 43 milions d'euros ens demana a l'Ajuntament de València. Aquest és el veritable problema de la ciutat que ve heretat de l'època vostra i que nosaltres estem solucionant. Això es porta gestant des de 2015, han tingut 5 anys per a presentar una alternativa i no ho han fet", ha afegit.

En el segon torn d'intervencions, Estellés (Ciutadans) ha criticat a l'equip de govern. "Per criteris dotacionals com a paisatgístics imaginen què és ficar dos edificis en un espai tan constret. És injustificable, ni tan sols han tingut l'indici de parlar amb els veïns", ha incidit. Per la seua part, Ferrer (Partit Popular) ha assegurat que "és fals que els obliga la sentència, no hi ha cap condemna, no hi ha cap procediment penal, així que deixen de calumniar que per a una experta en dret és molt greu". "Així que el seu propi discurs és contradictori. Escolten als veïns pel bé de tots i totes", ha prosseguit.

Gómez ha incidit: "El veritablement important és que després d'aquesta intervenció seguisc sense escoltar alternatives, i han tingut cinc anys". Sobre que la sentència no implica responsabilitat patrimonial, com ha indicat l'oposició, la vicealcaldessa i regidora ha assenyalat que "llavors què fem amb Tabacalera? Què fem amb Navarro Reverter? Amb el solar de Misser Mascó? Cal donar-li solució perquè hui és residencial i ha de ser dotacional públic. El problema és que és fàcil dir ací no, però és molt difícil dir on i encara no he escoltat la solució que tenen vostés quan han tingut cinc anys", ha conclòs.

INCLUSIÓ EN LA FUNDACIÓ KALEIDOS XARXA

Per la seua part, la regidora de Participació Ciutadana i Acció Veïnal, Elisa Valía, ha presentat la proposta d'acceptar el nomenament de l'Ajuntament de València com a patró de la Fundació Kaleidos Xarxa, així com la designació dels seus representants. Una proposta que ha estat aprovada gràcies als vots a favor de l'equip de govern i el Grup Municipal Ciutadans, l'abstenció del Partit Popular i el vot en contra de Vox.

Valía, qui ha agraït el suport de Ciudadanos, ha reiterat "la importància de fer això ara. En Kaleidos s'integren diferents ajuntaments de tot signe polític i els esforços aniran a reconstruir totes les ciutats que pertanyen a aquesta xarxa". "La crisi per la COVID-19 canviarà la manera de gestionar les ciutats, és un valor afegit i fonamental poder intercanviar experiències, solucions i innovacions amb altres ciutats que estan integrades", ha afegit. Pel que fa a l'aportació econòmica, l’edil ha assegurat que "és mínima" mentre que "els beneficis que podem obtenir a la ciutat de València són màxims".

En representació del Grup Municipal Ciutadans, Javier Copoví ha comunicat el vot en positiu del seu partit perquè "considerem la fundació com a vertebradora d'esforços que hem de fer en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible". "Kaleidos és una organització referència per a reflexionar com des de l'administració local i amb nous models d'implicació ciutadana pot donar-se una solució al Desenvolupament Sostenible", ha prosseguit Copoví, qui ha remarcat que "cal fomentar la transparència i implicació dels valencians i les valencianes en el desenvolupament de la nostra ciutat, per això ens congratulem d'aquesta proposta i la secundem".

En canvi Vox ha votat en contra de la proposta perquè segons el seu representant José Gosálbez "és una despesa innecessària i prescindible en aquests moments perquè no aporta en la salut, ocupació i economia dels valencians i les valencianes".

Arxivat a:

Destacats