25n
25N
25N

El ple aconsegueix el consens amb una moció conjunta en matèria d'economia, protecció social i sanitat i salut per a superar la crisi del COVID-19

El ple aconsegueix el consens amb una moció conjunta en matèria d'economia, protecció social i sanitat i salut per a superar la crisi del COVID-19
26/03/2020 -

El ple ha ratificat una moció conjunta en matèria d’economia, protecció social i de sanitat i salut pel COVID-19. De fet, hi ha hagut un debat conjunt de les tres mocions presentades pels grups d’oposició. La moció alternativa, que consta de 66 punts entre els quals es troben les propostes del govern i de l’oposició, ha estat aprovada per unanimitat per la greu crisi sanitària que travessa el país, immers en l’Estat d’Alarma. La moció alternativa i conjunta ha estat presentada conjuntament pels portaveus dels grups de govern (Compromís i del Partit Socialista), Carlos Galiana i Sandra Gómez, en un debat en el qual també han participat els portaveus dels grups d’oposició (Popular, Ciutadans i Vox), María José Català, Fernando Giner i José Gosálbez.

ECONOMIA I PROTECCIÓ SOCIAL

En l’àrea d’economia, algunes de les mesures d’acord que es duran a terme són les següents:

– Incrementar fins als 4.500.000 euros la línia pressupostària d’ajudes a autònoms, pimes, micro pimes, etc., injectant fins a 2.356.000 euros suplementaris a les partides ja existents d’Economia i Ocupació.
– Duplicar la partida pressupostària destinada a la creació d’ajudes a nous comerços i consolidació dels existents fins a 840.000 euros.
– Augmentar la partida destinada a les subvencions de les comissions falleres fins als 4.600.000 euros.
– Prorrogar l’ordre de cobrament fins al pròxim 10 de juliol de l’impost de l’IBI, de l’impost sobre Béns immobles de Característiques Especials, taxa d’entrada de vehicles, taxa per a quioscos en la via pública, i taxa de caixers automàtics en vies públiques.
– Suspendre el cobrament de la taxa d’ocupació de via pública de taules i cadires així com la taxa per prestació del servici de mercats i les aplicables a mercats extraordinaris, mercats ambulants, rastres i qualsevol altre tipus de venda no sedentària.
– Posar en marxa un pla de promoció per a la reactivació de l’activitat turística a la ciutat, un altre per a incentivar el comerç local i de proximitat, i un per a reactivar el teixit cultural de la ciutat.

Pel que fa a les propostes d’acord en l’àrea de protecció social que el ple ha ratificat destaquen:

– Acordar la bonificació del 100% del lloguer durant tres mesos a partir de l’1 d’abril als habitatges que integren el parc d’habitatge social de titularitat municipal.
– Acordar la bonificació del 100% del lloguer durant tres mesos a partir de l’1 d’abril als residents que acrediten una situació de vulneració econòmica pel COVID-19 i que resideixen als habitatges que integren el parc d’habitatge de titularitat municipal assequible.
– Iniciar els tràmits per a l’aprovació de la convocatòria urgent d’ajudes al lloguer municipal, per a atendre les persones arrendatàries que es veuen afectades per la crisi, agilitant la seua tramitació i ampliant l’abast per a les persones demandants.
– Habilitar i adequar instal·lacions de titularitat municipal, privada o d’altres administracions per a donar resposta a la demanda existent a la ciutat de València d’atenció i allotjament de les persones sense llar i en situació de vulnerabilitat.
– Donar suport a la tramitació de les 1.571 beques de menjador que s’atorguen des de l’Ajuntament a través d’ingrés directe en compte bancari a les famílies.
– Mantenir obert el programa d’atencions psicològiques a dones víctimes de violència de gènere, filles, fills i familiars, excepte les atencions grupals i familiars.
– Habilitar un call center per a parar esment i realitzar seguiment diari a les persones majors.
– Desenvolupar convenis amb les ONG’s de la ciutat especialitzades en el treball amb persones majors per a coordinar el personal voluntari i que fan les tasques d’atenció i acompanyament efectiu.
– Desenvolupar les activitats educatives de manera no presencial per a garantir el desenvolupament formatiu i l’atenció des del domicili dels xiquets i les xiquetes dels centres escolars municipals i escoletes.
– Impulsar des de les xarxes socials i web de la Fundació Esportiva Municipal, classes esportives dirigides perquè puguen realitzar-se durant el confinament, amb especial èmfasi en la gent major i en els xiquets i les xiquetes.

SANITAT I SALUT

Pel que respecta a l’àrea de sanitat i salut, algunes de les propostes d’acord que s’han dut a terme són:

– L’elaboració d’un protocol de Salut i Higiene col·lectiva per als complexos que acullen durant aquests dies persones en situació de vulnerabilitat social.
– La creació d’un pla d’acció de desinfecció general per a les zones de màxima afluència de la ciutat com els mercats municipals i supermercats, centres de salut i altres àrees susceptibles coordinades amb l’UME.
– Establir mecanismes de desinfecció dels contenidors i papereres de la ciutat, així com prioritzar la recollida de residus urbans.
– Col·laborar amb el govern d’Espanya en el repartiment dels equips de protecció individual per al personal sanitari, forces i cossos de seguretat de l’Estat i servicis d’Emergència.
– Col·laborar amb la Generalitat Valenciana en l’aplicació de mesures per a la realització dels tests ràpids de coronavirus a tots els casos oportuns per a trencar la cadena de transmissió i poder detenir la pandèmia.
– Que la Policia Local de València juntament amb la CNP vetllarà pel manteniment del Reial decret de l’Estat d’Alarma, a partir de controls estàtics i discrecionals per tota la ciutat, i a més controlarà el tancament d’establiments.

El regidor de Ciutadans, Fernando Giner, ha sigut el primer a intervenir per part de l’oposició per a afirmar el vot positiu del seu partit a la moció alternativa presentada per l’equip de govern. “Votarem a favor perquè així donarem a la ciutadania aquest missatge d’unitat tan necessari”, ha assenyalat Giner, qui no obstant això ha lamentat que “les mesures es queden curtes i hi ha moltes que generen dubtes perquè aquesta crisi es pot convertir en un problema de solvència de la ciutadania”. En aquest sentit, Giner ha preguntat pels protocols d’higiene en l’EMT, així com si es realitzarà o no un ERTE, d’un servici de transport que considera que “hauria de ser gratuït”. Així mateix ha subratllat les mesures econòmiques aplicades als autònoms, dels quals opina que “el seu pagament hauria de ser retardat”.

El següent a prendre el torn de paraula ha estat José Gosálbez (Vox), qui ha estés el missatge que “són moments d’unió, de remar tots en la mateixa direcció” i que per això el seu grup votarà positiu també a la moció alternativa ja “no és qüestió d’ideologies sinó de ser útils als valencians i les valencianes”. En aquest sentit, Gosálbez ha celebrat que “s’hagen aprovat en la moció alternativa dos dels punts que presentàvem en la nostra moció”, no obstant això ha denunciat que “no es prenguen mesures fiscals” perquè “és necessari un pla de contingència fiscal”. El representant de Vox ha subratllat també que “quan acabe tot això hem de tenir un pla que incentive el consum en el turisme, hostaleria, comerços…”.

Per la seua part, la regidora i portaveu del Partit Popular, María José Català, ha celebrat que algunes de les seues demandes hagen estat incloses en la moció alternativa, motiu pel qual el seu partit també ha votat a favor de l’alternativa. No obstant això, Catalá ha reivindicat que “és necessari revertir la pujada d’impostos, no és moment de pujar els impostos. No és viable que esperem que el comerç, hostaleria, autònoms, pimes tanquen la persiana per a aprovar mesures que els ajuden. Hui, quan estan tancades les seues persianes, és quan hem de deixar que paguen imposats encara que siga de manera temporal”. En aquest sentit ha apuntat que “s’hauria de bonificar, per exemple, el 50% de l’IBI dels immobles dedicats a activitats econòmiques per a beneficiar a qui hui té tancada la persiana”.

Per al·lusions, la portaveu del grup municipal Partit Socialista, Sandra Gómez, ha recordat que “no és moment d’estratègies partidistes, sinó d’estar a l’altura i, per a això, la millor oposició és contra el virus, i només podrem atallar-ho junts i juntes”. Sobre les reivindicacions de la resta de partits polítics, Gómez ha assegurat que “prorrogarem impostos, no cobrarem a ningú afectat pel COVID-19, però no podem entrar en una subasta fiscal perquè necessitem ingressos per a atendre l’emergència i donar ajudes”. “Aquesta crisi no serà com la de 2008 on els més febles es van veure afectats, nosaltres farem tot el contrari i per això hem aprovat la modificació de crèdit perquè els desfavorits i persones majors tiren endavant”, ha promés la també vicealcaldessa. “Prepararem un escut social, perquè durant la crisi a la gent no els falte de res i perquè quan passe les persones puguen tornar a incorporar-se al mercat de treball”, ha conclòs.

El seu company i portaveu de Compromís, el regidor Galiana, ha afirmat que “l’equip de govern ha respost de manera unificada, planificada i ràpida”. “Després de l’ajornament de les Falles, en 24 hores teníem una nova data i, en 48 hores, aprovada la primera mesura econòmica”, ha afegit sobre aquest tema. “No és temps de criticar, sinó de proposar, de fet hui portem una moció alternativa amb 66 punts d’acord, dels quals uns 20 són de l’oposició, i ningú està parlant d’això”, ha remarcat Galiana.

La regidora i portaveu del Partit Popular, María José Catalá, ha realitzat una interpel·lació sobre les mesures adoptades per l’Ajuntament de València enfront de la crisi sanitària del COVID-19. Catalá ha criticat a l’alcalde, Joan Ribó, “per reunir-nos tard i malament per a explicar-nos el que ja ha comptat abans a la premsa”. En resposta, la regidora Luisa Notario ha assenyalat que “el més honest hauria estat llevar aquesta interpel·lació perquè l’alcalde ja ha fet una exposició de totes les mesures que s’estan posant en marxa. De fet es va crear la Comissió de Seguiment abans que es decretara l’Estat d’Alarma”. “Precisament per qüestió d’actitud i responsabilitat que demana jo no entraré en la confrontació, perquè el que espera hui la ciutadania de nosaltres és la foto de l’aprovació d’unió perquè aquest virus no entén d’ideologies”, ha conclòs Notario.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

divuit − onze =