La plaça de l'Ajuntament de València es tanca definitivament al trànsit

Ja han conclòs els treballs de conversió en zona de vianants que han permés recuperar 12.000 metres quadrats d’espai públic

Guardar

nueva-plaza-ayuntamiento
nueva-plaza-ayuntamiento

Conclosos els treballs de peatonalització blana, la plaça de l'Ajuntament es tanca al trànsit definitivament. Després d'una setmana d'obres, s'ha reasfaltat, i s'han col·locat els elements delimitadors per a senyalitzar l'accés a una zona per als vianants, però també per a diferenciar la circulació de vianants del vial pel qual passaran els autobusos híbrids i elèctrics de la nova línia C1- Centre Històric, l'única que passarà pel carrer de la Pau fins a la plaça de l'Ajuntament, fent una parada a la plaça de la Reina, que també es tanca al trànsit habitual.

No obstant això, aquest no serà el projecte definitiu. D'una banda, el pròxim mes de juny tindran lloc les obres d'asfaltat definitiu, que aportarà un to vermellós al sòl de la plaça de l'Ajuntament, amb l'objectiu de "que la plaça guarde una estètica amb el paisatge urbà en la qual està", ha apuntat la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez. "La plaça de l'Ajuntament serà, per fi, una plaça gràcies a la recuperació de l'espai públic".

Així mateix, la plaça de l'Ajuntament se sotmetrà a un concurs d'idees, que recolliran les propostes resultants del procés de participació ciutadana, amb l'objectiu de crear un projecte definitiu que canvie per complet una de les places més emblemàtiques de la ciutat, però sense perdre la seua essència. Així i tot, per a conéixer com serà definitivament la plaça de l'Ajuntament encara caldrà esperar uns anys.

Un total de 12.000 metres quadrats d'espai públic es recuperen per al gaudi de la ciutadania. Sens dubte, es tracta d'un dels projectes més destacats de la ciutat, que hauria d'haver estat executat el passat 23 de març, però que l'actual crisi sanitària va obligar a posposar-ho. Ara, com assenyala l'alcalde de València, Joan Ribó, "on abans manaven els cotxes, ara passem a una altra plaça en la qual manaran els vianants. Serà la plaça més important de València" i, per descomptat, suposarà un canvi molt significatiu en la mobilitat de la ciutat.

Per a començar, la conversió en zona de vianants permanent de la plaça de l'Ajuntament ha suposat una modificació de la xarxa de l'EMT, que ja va entrar en funcionament la setmana passada amb el desviament de les línies, en gran part pel carrer Colón. Però, a més, el trànsit habitual tan sols es mantindrà pel carrer Roger de Lauria cap a Marqués de Sotelo i Periodista Azzati. I és que per l'interior de la plaça només podran circular el transport públic, vehicles de càrrega i descàrrega o aquells que accedisquen a pàrquings. Per això, es mantindrà el vial pròxim a Correus i l'Ateneu.

Respecte als delimitadors que senyalitzen la conversió en zona de vianants de la nova plaça de l'Ajuntament, el regidor de Mobilitat, Giuseppe Grezzi, ha puntualitzat que albergaran diferents tipus de vegetació, que permetran incorporar arbratge a la plaça i crear ombres, mentre que altres elements senyalitzadors estan formats per un bàcul i una banderola amb la imatge de 'Pla Respira València Centre'.

[related:galleries:1:{orientation:vertical}]

Finalment, tal com va explicar la regidora d'Espai Públic, Lucía Beamud, es mantindrà la grandària de les terrasses de la plaça de l'Ajuntament, però sí que s'apostarà per baixar algunes d'elles a la calçada per a alliberar espai en les voreres, i aconseguir que "els vianants tinguen espais còmodes per a caminar sense problemes".

La plaça de l'Ajuntament, per fi, s'ha convertit en zona de vianants. Una actuació que, sens dubte, marca un abans i un després en la concepció que la ciutadania té del centre de la ciutat, i que continuarà implementant-se amb les actuacions previstes tant per a la plaça de la Reina, com per a la plaça de Bruges i l'entorn de la Llotja i el Mercat Central.

Destacats