25n
25N
25N

La nova plaça de l'Ajuntament de València en imatges

La reforma intenta fer de València una ciutat més amable, sostenible i per a les persones

Xisco Navarro

La nova plaça de l'Ajuntament de València en imatges
10/08/2020 -

La primera gran reforma de la plaça de l’Ajuntament ha finalitzat i amb això, la recuperació de quasi 12.000 metres d’espai per als vianants. Aquesta reordenació de l’espai urbà se suma al projecte de remodelació de places que busca una València més ecològica i que ja s’està duent a terme en la plaça de la Reina o que ja és realitat en la del Pintor Segrelles. La seua pavimentació blana, la reestructuració de la circulació i la nova ubicació de les parades i línies d’autobusos són algunes de les novetats d’aquest punt neuràlgic per a tots els valencians.

Més reformes per a una ciutat ecològica
A més de la plaça de l’Ajuntament, s’està treballant a l’acceleració de la remodelació de Pérez Galdós i la plaça de la Reina. En la cerca per aconseguir fer de València una ciutat més amable, les ampliacions de quilòmetres del carril bici, com els recents a Ferran el Catòlic, són contínues.

La reforma de la plaça de l’Ajuntament ja ha acabat, o almenys, la primera part, ja que la reforma definitiva de la plaça serà el resultat d’un concurs d’idees que s’obrirà per part de l’Ajuntament amb l’arribada de la tardor i que es preveu que dure tres o quatre anys. De moment, el que s’ha inaugurat ha sigut una nova versió que s’acosta a la imatge sostenible que busca l’equip de govern per a València. Aquesta actuació, de moment ha afectat 7.600 metres quadrats de les noves zones per als vianants i ha comptat amb una inversió de 564.940,35 euros.

Quant a la reforma, la zona que més ha canviat és la part que actuava com a rotonda entre la plaça on es col·loquen les mascletaes i la placeta de la font. Ací s’han demolit les illes i s’ha procedit a la demolició del paviment a la part central de la plaça, concretament la pertanyent a l’espai on es planten els monuments fallers, recuperant l’antic empedrat que, a més, és més resistent al foc: una cosa imprescindible després d’inesborrables anys de tradició.

Quant a calçada, que ara estarà disponible per al gaudi de les valencianes i els valencians, s’ha retirat tant l’asfaltat negre com les marques viàries, que donen una imatge de tall de circulació, i s’ha substituït per un nou paviment, amb àrid de color roig, que li aporta una tonalitat similar a les voreres que ja existien i que també s’han ampliat. Per a aquesta zona per als vianants s’ha col·locat un paviment continu i sense juntes que fa més còmode caminar per la plaça o circular amb patins, patinets o bicicletes. Què té de diferent aquest “asfalt bla”? Per a aconseguir aquest paviment més ecològic es realitza una mescla convencional amb lligant i àrid, que s’ha buscat en la pedrera de La Romana a Alacant. També s’ha procedit al poliment de la superfície fins a obtindre un acabat rugós que permet complir la normativa d’antilliscament.

La reforma de la plaça ha suposat una desviació del trànsit cap a les grans avingudes adjacents com per exemple la Gran Via. A més, per a suportar l’afluència d’autobusos i taxis desviats al carrer Colón s’ha procedit al carril doble bus-taxi i la instal·lació de nous bescanviadors tant a la Porta de la Mar com al carrer Xàtiva. De moment ha quedat obert a la circulació l’entrada al carrer Roger de Lauria des de l’ajuntament i l’accés al carrer de les Barques però només per a autobusos i taxis.

D’aquesta manera, l’última fase de la conversió en zona de vianants de la plaça de l’Ajuntament és un pas més cap a la reforma urbanística definitiva, que transformarà la imatge del cor de la ciutat, encara que, això sí, sense perdre elements característics, com l’espai per a la instal·lació de les mascletaes o els tradicionals llocs de flors.

Galeria (Xisco Navarro)

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dotze + tretze =

CCCC