25n
Orgull
Orgull

La platja del Serradal, declarada microreserva de flora per a protegir l'únic sistema dunar de Castelló

La platja del Serradal, declarada microreserva de flora per a protegir l'únic sistema dunar de Castelló
24/08/2019 -

La platja del Serradal, l’únic sistema dunar de la ciutat de Castelló, ha sigut declarada microreserva de flora per part de la Conselleria de Transició Ecològica i a petició de l’Ajuntament.

Així ho ha confirmat l’alcaldessa, Amparo Marco, qui ha assegurat que d’aquesta manera “es reforçarà la protecció ambiental de l’únic sistema dunar natural de Castelló”, segons ha indicat el consistori en un comunicat.

El govern municipal va sol·licitar aquesta catalogació durant el passat mandat amb la finalitat d’afavorir la conservació de les espècies botàniques estranyes, endèmiques o amenaçades de l’enclavament. “El nostre objectiu és posar en valor el patrimoni natural de la ciutat i protegir la seua biodiversitat”, ha destacat Marco.

La declaració de microreserva de flora comportarà el desenvolupament d’un pla de gestió que comprén, entre altres mesures, la instal·lació de closos per a aïllar les zones de dunes dels corredors d’accés al mar, l’eliminació d’espècies exòtiques invasores, la introducció d’espècies característiques dels sistemes dunares actualment absents i la instal·lació d’un cartell amb recomanacions.

La declaració estableix també unes unitats de vegetació prioritàries per a la conservació, com els pasturatges salins mediterranis i les dunes mòbils i fixes.

En aquest sentit, el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro, ha assegurat que aquesta nova figura de protecció “millorarà l’estat de conservació de l’hàbitat dunar del Serradal” i protegirà “les espècies paraigües presents en el Catàleg de Flora Amenaçada de la Comunitat Valenciana”. “Per a l’ajuntament és prioritari detindre la degradació del territori viscuda en les dues últimes dècades”, ha subratllat Navarro.

Segons l’ordre de la Conselleria per la qual es declara microreserva de flora la platja del Serradal, queden excloses totes les activitats que comporten una remoció del substrat o un mal a les plantes, inclosa la recol·lecció de qualsevol tipus de material vegetal que tinga una finalitat diferent de la científica. Les eventuals tasques de neteja hauran de dur-se a terme de manera que no s’altere la geomorfologia de la platja, que haurà de ser modelada únicament pel vent i l’onatge.

Així mateix, si es considera necessari, podrien desenvolupar-se projectes de regeneració dunar per a accelerar el procés de naturalització del sistema de dunes. La declaració de protecció preveu, a més, que l’accés de persones i animals al sistema dunar es limitarà amb tancaments prou permeables per a permetre la lliure circulació de xicotets mamífers, amfibis, rèptils i ocells, especialment per al cas del corriol patinegre. D’altra banda, queda prohibit circular amb bicicletes i vehicles amb motor per l’interior de la microreserva.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dinou − quinze =