25n
25N
25N

La Plataforma del Tercer Sector reclama la creació de fons locals contra la pobresa i exclusió

La Plataforma del Tercer Sector reclama la creació de fons locals contra la pobresa i exclusió
16/05/2019 -

La plataforma que representa a les entitats d’acció social en la Comunitat Valenciana ha presentat un document als partits polítics, amb 13 propostes en el marc de les eleccions municipals del 26M, en el qual exigeix que es dedique, almenys, el 5 cinc del pressupost de les corporacions locals a programes de lluita per la inclusió social.

En el document s’insta als governs locals que sorgisquen després dels comicis al fet que prenguen “mesures específiques per a lluitar contra la pobresa i l’exclusió social i mantinguen una col·laboració activa amb el tercer sector d’acció social”.

L’objectiu de la Plataforma és “posar a les persones en situació de major vulnerabilitat en el centre de la campanya electoral i de l’agenda local”. Per això, presenta 13 propostes que assumeixen “transversalment la perspectiva de gènere, així com el valor de la diversitat i la necessitat de gestionar-la d’acord amb els objectius de convivència i integració entre la ciutadania, la promoció de l’acció voluntària en la societat, i la no discriminació per raó de gènere, origen racial o ètnic, discapacitat, edat o orientació sexual”.

Actualment, el 31,3% de les persones en la Comunitat es troba en risc de pobresa i/o exclusió, segons dades de l’última Enquesta de Condicions de Vida publicada per l’Institut Nacional d’Estadística en 2018. Al seu judici, “es tracta d’una realitat que ha d’abordar-se de forma especial pels municipis”.

En aquest sentit, des de la PTSCV reclamen als nous governs locals la creació d’un Fons Local contra l’Exclusió Social i la Pobresa integrat per, almenys, el 5% del total del pressupost global de la corporació local -amb fons de nou encuny, destinats a aquest efecte- “que servisca per a finançar estratègies, programes i projectes”.

En el desplegament d’aquest fons ha de col·laborar “activament el tercer sector d’acció social del territori, amb la finalitat que atenue el devastador impacte social de la crisi econòmica dels últims anys”.

Així mateix, reclama l’adopció d’una Estratègia Local d’Inclusió Social 2019-2023 que continga “ordenada i programadamente tota l’acció publica local en matèria de lluita contra l’exclusió social i la pobresa del municipi o província en aqueix període” i la creació d’un parc d’habitatges de titularitat municipal destinat a garantir el dret a l’habitatge digne a les persones i famílies en situació d’exclusió social del territori”.

A més, demana la creació, dins de la xarxa de recursos socials locals, d’un servei d’emergència social que atenga les situacions de necessitat social “extrema i urgents, donant una resposta immediata que les resolga o remeie, derivant aquests casos posteriorment als serveis socials per a una solució estructural i permanent”; l’adopció d’una Estratègia Local d’Inclusió Laboral dirigida a grups exclosos socialment, que es fixe com a compromisos la reducció de la taxa de desocupació, així com l’augment dels índexs d’activitat i ocupació, “prestant especial atenció als grups i persones amb majors dificultats d’accés al mercat laboral”.

El document també inclou un compromís “per a garantir els subministraments bàsics dependents de les corporacions locals (aigua, recollida de residus, etc.) a persones i famílies en situació de vulnerabilitat” i un compromís municipal “per a la prevenció i detenció de desnonaments, erradicació del sinhogarismo i barraquisme i de la pobresa energètica”.

Una altra de les seues propostes és la creació d’un fons de patrimoni local integrat per sòl, immobles i infraestructures vàries de titularitat pública que es pose al servei de projectes d’inclusió social desenvolupats per entitats del tercer sector que operen en el territori i l’adopció “d’una política ambiciosa de contractació pública socialment responsable que introduïsca d’ofici en totes les licitacions públiques locals les clàusules socials que afavorisquen la inclusió, l’ocupació, l’accessibilitat i l’economia d’iniciativa social per part o en favor de grups en situació de vulnerabilitat”, entre altres.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos − 1 =

museo prehistoria