25n
25N
25N

Plataforma per un Nou Model Energètic traça un full de ruta per a fomentar l'autoconsum a la província

Plataforma per un Nou Model Energètic traça un full de ruta per a fomentar l'autoconsum a la província
07/05/2020 -

El grup local de la Plataforma per un Nou Model Energètic a la província de València ha realitzat un estudi per a conéixer la situació en els seus municipis més pròxims, amb l’objectiu de fomentar l’autoconsum d’energia solar fotovoltaica.

Basant-se en l’esborrany d’ordenança de la Diputació, publicat el 10 de març, l’estudi classifica els municipis segons demanden una declaració responsable o una llicència. La primera és una simple comunicació a l’ajuntament, mentre que la llicència implica una anàlisi detallada i sol comportar més temps per als interessats en aquesta mena d’instal·lacions d’energia renovable.

A més de facilitar la implantació d’aquestes tecnologies, aquest esborrany inclou modificacions en les normatives tributàries municipals, perquè recomana incentivar aquestes tecnologies mitjançant la reducció temporal dels impostos municipals ICIO i IBI, detalla l’organització en un comunicat.

L’anàlisi es nodreix d’enquestes respostes per 27 municipis de diverses grandàries de població. Mentre que alguns com Alaquàs, Albalat dels Sorells, Aldaia, Bellreguard, Burjassot o Oliva faciliten les instal·lacions i apliquen bonificacions als seus usuaris, uns altres com Alboraia, Alfafar, Almoines, Sueca o Godella “no ho posen fàcil, fent cas omís de les recomanacions de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDEA) o la Diputació”.

El 71% de les localitats de menys de 10.000 habitants enquestats sol·liciten la declaració responsable per a la instal·lació d’aquestes tecnologies, com es recomana en nivells administratius superiors. No obstant això, aquests municipis més xicotets tenen limitada la seua capacitat de bonificar als seus usuaris, perquè només el 16% apliquen aquestes reduccions en l’ICIO o IBI.

Per contra, els pobles i ciutats de més de 10.000 habitants que demanen la declaració responsable suposen el 27. En general, apliquen algun tipus de bonificació el 41% dels ajuntaments enquestats.

NIVELL “ÍNFIM” A VALÈNCIA

El cas de la ciutat de València “mereix un comentari a part”. Malgrat contemplar bonificacions en els impostos municipals, aquestes requereixen més de 5 kW de potència instal·lada, grandària molt sobredimensionada a les necessitats d’un habitatge. D’aquesta forma, és natural que el nombre d’instal·lacions executades i que són bonificades siga “ínfim”, encara que la plataforma destaca que es va anunciar l’adaptació de la normativa actual.

Com a “cas modèlic”, ressalta l’Ajuntament d’Albalat dels Sorells, municipi de 3.944 habitants amb ordenança des de fa quasi un any que incentiva i aclareix a veïns, al costat de campanyes informatives, publicitant els incentius per a la implantació d’energies renovables. Abans del coronavirus solia atendre diverses sol·licituds setmanals d’informació sobre tràmits administratius.

Aquest estudi va comptar amb la col·laboració de les cooperatives valencianes AeioLuz i Xicoteta energia, després de detectar traves burocràtiques en diversos municipis en el marc del projecte de compra col·lectiva ‘València Solar’. La plataforma és una organització ciutadana que articula activistes, entitats socials i empreses que lluiten per un canvi real en el sistema energètic espanyol.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dinou + 3 =