25n
25N
25N

La Plataforma per un Finançament Just cerca aliats, mentre el PP mira cap a un altre costat

S’han organitzat diferents accions, en els pròxims mesos, per a conscienciar sobre l’infrafinançament valencià

La Plataforma per un Finançament Just cerca aliats, mentre el PP mira cap a un altre costat
24/09/2018 -

La Plataforma per un Finançament Just de la Comunitat Valenciana s’ha reunit, aquest matí, per a donar a conéixer els següents passos que duran a terme per a seguir reivindicant, enfront del Govern d’Espanya, el que és just per a la nostra autonomia: unes inversions i un finançament concorde al nombre d’habitants de la Comunitat. Ni més, ni menys. Així, a la reunió han assistit Pepa Jiménez (Podemos), Arturo León (Secretari General de Comissions Obreres), Ismael Sáez (Secretari General d’UGT), José Muñoz (PSPV), Àgueda Micó (Compromís), Toni Cantó (Ciutadans) i Salvador Navarro (President de la Confederació d’empreses de València).

La primera a prendre la paraula ha sigut Pepa Jiménez, representant de Podemos, qui ha aclarit que “després d’un any treballant i reivindicant el que és just per als valencians, creiem que és necessari seguir portant accions per a visibilitzar la situació tan greu i injusta en la qual es troba la Comunitat Valenciana. Acostumats a les polítiques del Partit Popular, que ens asfixiaven, amb el canvi de Govern es va obrir una porta al diàleg. No obstant això, un mes després que Pedro Sánchez es comprometera a canviar el model de finançament, ens trobem que va confirmar que no seria en aquesta legislatura. Per tant, creiem necessari seguir avant amb el que és just per a la societat valenciana: que es pose com una prioritat atendre les necessitats de la nostra autonomia”.

D’aquesta manera, des de CCOO han informat que s’ha recuperat la xarxa d’entitats que conformen la plataforma, amb l’objectiu que “proposen accions per a visibilitzar el problema valencià, i així donar-los cabuda”, a més d’anunciar una sèrie d’activitats reivindicatives, com una campanya per xarxes socials, accions informatives a Elx, Vila-real i Ontinyent durant aquests mesos o diferents accions de pressió política en les dates en les quals es debata sobre els Pressupostos Generals de l’Estat de 2019, que encara estan per concretar.

En aquesta mateixa línia s’han expressat des d’UGT, que ha anunciat reunions amb la regió de Múrcia i amb Andalusia, comunitats autònomes amb la mateixa situació d’infrafinançament, per a, així, “cercar aliats per a una lluita que no va contra ningú, però que ja és insostenible”.

La comissió per un finançament just està formada per sindicats, empreses i partits polítics valencians que, conjuntament, treballen per a reivindicar allò que és de vital importància per a la societat valenciana. Una plataforma que, han recalcat, no és partidista, sinó que està oberta per a tots, encara que, tal com han recordat, “el Partit Popular s’ha negat a formar part d’ella des del primer moment, per més que li hem reiterat, en repetides ocasions, que s’incloga”.

Quant a si es repetirà la manifestació multitudinària, que es va produir al novembre de l’any passat, Àgueda Micó (Compromís) ha assegurat que “no l’han vist necessària perquè ja s’ha aconseguit visibilitzar nacionalment el problema del finançament valencià. El que sí que farem serà, el 16 de novembre, una sèrie d’actes reivindicatius al voltant de tot el territori. A més, a les 12.00 d’eixe mateix dia, instarem a tots els Ajuntaments al fet que isquen a la porta del Consistori a llegir el manifest, aprovat en les Corts Valencianes, i animarem als ajuntaments, que encara no la tenen, al fet que pengen la pancarta que reclama un finançament just. Fa un any es va visibilitzar eixa unió de la societat valenciana reclamant el que és just. A pesar que s’haja canviat el color polític del Govern Central, segueixen sent necessàries aquestes reivindicacions perquè ens estem jugant la innovació, els serveis socials… Ens estem jugant el futur dels nostres fills i filles“.

Així mateix, se sol·licitarà al president de les Corts, Enric Morera, que trasllade als presidents de les càmeres autonòmiques dels diferents territoris que recolzen el manifest valencià i “ens acompanyen en aquesta reivindicació”, ha explicat Micó.

Per la seua banda, José Muñoz (PSPV) ha recordat que també reivindicaran, a part del canvi del model de finançament “inversions justes per a la Comunitat Valenciana, així com projectes necessaris per a la nostra economia com el Corredor del Mediterrani. Amb el canvi de Govern hi ha hagut bones notícies, com la condonació del deute de La Marina, que permetrà a la ciutat recaptar inversions, però és important seguir dialogant”.

Toni Cantó (Ciutadans) ha utilitzat el seu torn de paraula per a informar que el pròxim 19 d’octubre, la plataforma es reunirà amb la de Balears per a abordar el tema de l’infrafinançament. “Hi ha punts d’Espanya que compten amb més inversions i recursos que nosaltres. Una desigualtat que ha arribat a posar en perill la democràcia. Per fi, els jutges han decidit que es faça públic el càlcul del cupo basc, que ni el PP ni el PSOE han volgut mostrar. Ara, ens assabentarem del que s’ha negociat a l’esquena dels valencians. Nosaltres no volem ‘ajudetes’, sinó el que és just. Em sorprén que, ara, el PSOE no siga tan combatiu, però li demanem que demostre que té més influència de la qual va tenir el PP per a aconseguir un model de finançament just”.

Finalment, Salvador Navarro, President de la CEV, ha afegit que “a Madrid no es tenia en compte el problema valencià perquè no es feia el treball corresponent allí. M’agradaria que tots els grups polítics foren capaços de votar junts a favor de la Generalitat”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un × 4 =