caixa popular

La reproducció del plànol de València més antic recupera la memòria històrica

La reproducció del plànol de València més antic recupera la memòria històrica
22/12/2017 -

El plànol de la ciutat elaborat per Antonio Manceli, que és el més antic de València que consta en els arxius municipals, ha sigut reproduït per la Societat Bibliogràfica “Jerónima Galés”. L’alcalde Joan Ribó ha rebut hui un dels 200 facsímils que s’han editat en un tiratge reduït per a difondre aquest document cartogràfic que data de principis del segle XVII i és anterior al que, fins a finals de 1980, es creia el més antic, el de Tomás Vicente Tosca, datat en 1704.

L’alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat de la regidora delegada de Cultura, Glòria Tello, ha rebut hui el president de l’esmentada societat, Rafael Solaz, que ha acudit a la reunió amb altres membres de la societat que promou la recuperació de joies bibliogràfiques i cartogràfiques.

Durant aquesta trobada, l’investigador, bibliòfil i documentalista ha destacat algunes de les dades històriques que es desvetlen de la lectura del plànol que Antonio Manceli va fer de la València de 1608, “una ciutat emmurallada en la qual s’aprecia la forca en la qual es duien a terme execucions públiques en la plaça del Mercat”.

Joan Ribó, que ha agraït el treball realitzat per la societat que porta el nom de la primera dona impressora, esposa i vídua de prestigiosos tipògrafs valencians, ha assegurat que amb la informació que arreplega el facsímil presentat hui a l’Ajuntament, els valencians i valencianes podem recuperar la nostra història i les nostres arrels per a retrobar-nos i recuperar la identitat”.

L’alcalde també ha expressat la voluntat de l’equip de govern de col·laborar amb la Societat Bibliogràfica que, amb la seua labor, ajuda a la societat en general. En aquest sentit, la regidora delegada de Cultura, Glòria Tello, ha explicat que la reproducció del plànol de Manceli , que es conserva en el Museu Històric, és una fita històrica que, a més, estableix vincles de col·laboració entre l’Ajuntament i una entitat que treballa per a recuperar la memòria històrica”.

Per la seua banda, Rafael Solaz ha anunciat que amb l’estudi detallat que ara es realitzara de la primera rèplica en paper d’aquest plànol de Manceli, podrem conéixer més detalls de la València del segle XII”.


Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dotze − 8 =

viva gym canovas
exposicion caps tallats
25n Foios