25n
25N
25N

Plans d'igualtat i contra la violència masclista, transversals en la Generalitat

Des que el President anunciara la igualtat com una “lluita” de tots els “valencians i valencianes”, varis són els programes aplicats des de diferents àrees

Plans d'igualtat i contra la violència masclista, transversals en la Generalitat
02/12/2019 -

Des del finançament concret de plans contra la violència masclista a reconéixer valencianes històriques; els plans d’Igualtat de la Generalitat Valenciana, després de cada curs polític, es fan més transversals. Cada vegada, també, més allunyats de dates assenyalades com el 25N o el 8M; això no significa que deixen de donar-se aqueixos dies, sinó que hi ha més fóra d’ells. “La violència masclista és un greu problema social que cal combatre des de les administracions, i amb la complicitat de tota la societat”, assenyalava la Vicepresidenta del Consell i Consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mònica Oltra, dijous passat.

Gran part de les ajudes passen per l’assistència directa a víctimes de violència masclista; dones i les seues filles i fills. És el cas, per exemple, és l’augment de les places residencials per a aquestes víctimes. Des de la Conselleria d’Igualtat, la setmana passada es va anunciar l’augment d’un 35% de les places assistencials dirigides a aquest col·lectiu: “Hem passat de 58 lloguers en 2015 a 321 en 2019, cinc vegades més”, assenyalaven des de Conselleria.

Es tracta d’un problema que, com pretenen les polítiques, és també transversal. Per això és important, també, arribar a diferents àmbits i incidir en la prevenció. D’aquesta motivació va nàixer un nou eix de coordinació entre la Generalitat, a través de la mateixa Conselleria, amb els Centres de Persones Majors.

La Directora general de Persones Majors, Mercedes Santiago, va anunciar aquesta nova dinàmica l’objectiu de la qual és “abordar la violència que pateixen les dones majors de 65 anys de les seues parelles o exparelles”. És precisament aquesta franja d’edat, segons les dades de l’Observatori de la Dona del Ministeri d’Interior, una en la qual es registren més casos de violència masclista.

“Unitat enfront de la barbàrie”

Ja en les sessions d’investidura, durant la conformació del qual seria el nou Botànic II, el President de la Generalitat, Ximo Puig, destacava en els seus discursos l’eix contra li masclisme. Així, en la seua última intervenció com a candidat, just un dia abans de convertir-se en President de nou, va apel·lar a tot l’hemicicle i “als valencians i valencianes” per a formar “una unitat enfront de la barbàrie que representa el terrorisme masclista”.

Encara que gran part d’aqueixes polítiques es desenvolupen des de la Conselleria de Mònica Oltra, també des de Presidència, precisament, hi ha activitats encaminades a això; també des de la promoció i la cultura.

És el cas de les Reines Valencianes; la campanya del 9 d’Octubre d’enguany de la Generalitat, estava encaminada a conéixer i dignificar la figura de les reines eclipsades per l’androcentrisme de la història. És el cas, per exemple, de Violant d’Hongria, esposa de Jaume I; va exercir com a consellera en el més alt nivell polític i no obstant això, la seua figura, és molt desconeguda entre la població.

Amb un nexe semblant, poc després, al novembre, la Generalitat rescatava a un altre col·lectiu de dones oblidades; les compositores. Una exposició amb il·lustracions de Carla Fuentes instruïa, en el Pati Gótic del Palau de la Generalitat, sobre figures com Hind, del Segle XII a Emilia Martí Vilaplana.

Segons va assegurar Puig durant el discurs, el masclisme és, precisament, “el problema més greu” que els valencians, “com a societat”, han de fer front: “És de màxima responsabilitat acabar junts amb aquest drama que ens concerneix a tots i totes“.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quinze + cinc =

Informacion coronavirus